Sebze fiyatları arttı

Malatya Sebzeciler Odası Başkanı Yasin Yıldız, sebzede tarla ürünlerinin bittiğini ve artık sera ürünlerinin satıldığını, seranın belli başlı bölgelerde kurulduğu için ürünlerin fiyatlarında artış olduğunu söyledi.

Sebze fiyatları arttı

Bu yıl ürünlerin çoğunda tohumlardan ve iklimden dolayımı bir hastalık oluştuğunu söyleyen Yıldız, “Doğrusu geçtiğimiz için belli başlı bölgelerde sera kurulduğu için ürünlerde bir fiyat artışı gerçekleşiyor. O yüzden fiyatlarda bir yükselme var. Kış aylarından dolayı, insanlar yaza göre ihtiyaçlarına göre alıyorlar. Yazları daha çok alıyorlardı. Patlıcandaki fiyat artışı kesinlikle sera olayı bağlı. Bu yıl ürünlerin çoğunda tohumlardan dolayı mı iklimden dolayımı bir hastalık oluşuyor. Birçok hastalık türü var. Sebze ve meyvelerde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Yazın domates de hastalık sıkıntısını yaşadık. Özellikle patates ve soğanda bu sıkıntı yaşandı ama stoka bağladılar ama patates ve soğanda hastalık vardı. Fırsatçılar vardı ama geneli hastalıkla ilgili. Kış aylarında meyve ve sebze genel olarak fiyatlar yüksek. Zamanla bu şekilde seyrediyor. Bizim vatandaşlarımız genelde boğazını düşünen yemeyi seven bir ülke olduğu için meyve sebze sektöründe bir farklılık olmadı. Şöyle söyleyeyim üç kilo mandalina alacağına iki kilo alıyor. Bizim sektörde ekonomik krize bağlı bir yansıma pek olmadı. Diğer etkenlerden oluşan sıkıntılar oldu. Mesela geçen sene iki yüz liraya aldığımız limon bu sene üç yüz lira böyle olunca insanlar boğazından kesmeye çalışıyor,  öyle olunca bize yansıyor” dedi.

Geçen yıla göre normal

Şu anki krize rağmen fiyatların geçen yıla göre normal olduğu belirten Yıldız, “Geçen sene bu zamanlar domates biber, salatalık 5-6 lirayken şuan domates 3-3,5 lirayı görüyor. Salatalık 3-4 lira arası patlıcanda hastalıktan dolayı biraz yükseliş var. Geçen sene 2,5-3 arasındayken şuanda 4 lira. Meyve fiyatları çok cazip kışın en çok tüketilen narenciye ürünleri olan mandalın, portakal 1-1,5 . Nar 2-2,5 arası. Meyve sebze sektörü dış etkenlerden etkileniyor. İthal ürünler sadece pahalı tropikal ürünler, ithal muz, ananas, avokado gibi ürünlerde bira yükseliş var. Bu yıl narenciye ürünleri özellikle çok uygun. Belki bundan da aşağı olurdu dediğim gibi bazı etkenler mazot, poşet fiyatları, işçilik masraflarının katlanması fiyatları etkiliyor. Bizim sektörde stok ve fırsatçılık olayı yok çürüyen bir ürün olduğu için bekletemiyoruz. Sadece dış etkenlere bağlı bir etken söz konusu. Bazı sektörler enflasyonla mücadele deyip yüzde elli zam yapıp sonra dalga geçer gibi yüzde on indirim yapıyorlar. Bizim sektörde böyle bir durum söz konusu değil. İnsanlar bu durumu görmeyip meyve sebze sektörüne bakıyorlar. Bu da günlük ihtiyaçlar tüketimden fazla olduğu için. Pazarlarda fırsatçılar var. Ama Malatya’da bu sektörün çok geniş bir kapsamı var. O yüzden artış olmuyor” ifadelerinde bulundu.