Savunma omurgası 'ASELSAN'
Bir telsiz üretimiyle macerasına başlayan ASELSAN'ın bugün savunma sanayisinin, ordunun ihtiyaç duyduğu her alanda faaliyet gösteren bir şirket olduğunu belirten ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün,'Yeni teknolojilere çok hızlı bir şekilde adapte olacak insan kaynağına sahip olan Türkiye savunma sanayisinin omurgası konumundadır' dedi.
Bir telsiz üretimiyle macerasına başlayan ASELSAN'ın bugün savunma sanayisinin, ordunun ihtiyaç duyduğu her alanda faaliyet gösteren bir şirket olduğunu belirten ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün,“Yeni teknolojilere çok hızlı bir şekilde adapte olacak insan kaynağına sahip olan Türkiye savunma sanayisinin omurgası konumundadır" dedi.
Turgut Özal Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Malatya Sanayisi ASELSAN'la Buluşuyor', 'Milli ve Yerli Teknolojiler-ASELSAN'ın yolculuğu' konulu kariyer ve marka sohbetine katılan Görgün, ASELSAN'ın bugün savunma sanayisinin, ordunun ihtiyaç duyduğu her alanda faaliyet gösteren bir şirket olduğunu söyledi.
Ordunun ihtiyaç duyduğu her alanda faaliyet gösteriyor
ASELSAN'ın Kıbrıs Barış Harekatı sonrası kurulduğunu anımsatarak, bugün Görgün, ASELSAN'ın Kıbrıs Barış Harekatı sonrası kurulduğunu anımsatarak, “ASELSAN'ın kuruluşundan itibaren aldığı her sorumluluğu, özellikle askeri elektronik alanında araştırma ve geliştirme fazından sahada kullanılabilir ürüne dönüştürmeyi başararak, her teslim ettiği üründen sonra güven kazanarak, yeni ürünleri üretme heyecanıyla büyüyen ve gelişen bir şirket oldu. Bir telsiz üretimiyle macerasına başlayan ASELSAN bugün savunma sanayisinin, ordunun ihtiyaç duyduğu her alanda faaliyet gösteren bir şirket. Yeni teknolojilere çok hızlı bir şekilde adapte olacak insan kaynağına sahip olan Türkiye savunma sanayisinin omurgası konumundadır" diye konuştu.
Her türlü platform için haberleşme cihazı üretiyoruz
Görgün, her türlü platform için haberleşme cihazı ürettiklerini ifade ederek, "Araç, sırt, el tipi deniz sistemleri, hava haberleşmesi için ve bunların taktik sahada koordinasyonlarını yapan, gelişmiş koordinasyon sistemlerini uygulayan ürünleri Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Sektör Başkanlığımız üretiyor. ASELSAN'ın en başarılı olduğu alanlardan bir tanesi bu. Birçok ülkeye ciddi anlamda ihracat yapıyoruz. İhracat yapmanın ötesinde sahip olduğumuz, bu alanda edindiğimiz bilgi birikimini teknoloji transferi yöntemiyle yetkililerin müsaade ettiği ölçüde transfer ederek, bilgi ekonomisi oluşturduğumuz faaliyet alanlarımızdan bir tanesi. Dünyanın her yerinde bu alanda faaliyet gösteren en kapsamlı kuruluşlarla teknolojik, ürün olarak rekabet edebilir durumdayız. Kalite ve fiyat olarak da, bunu gururla paylaşıyoruz" dedi.
20'ye yakın ülkeye silah ihraç ediyoruz
ASELSAN'ın Stabilize Silah Sistemlerinde 20'ye yakın ülkeye silah ihraç gerçekleştirdiklerini dile getiren Görgün, "ASELSAN kendini ispatlamış, kanıtlamış, güvenilir ürünler teslim eden bir kurum. Özellikle kara ve deniz sistemleri için, tekerlekli ve zırhlı araçlar için ortamdan bağımsız olarak aracın veya platformun maruz kaldığı her türlü coğrafik engel veya şartlara rağmen hedefini tam isabet vurabilen Stabilize Silah Sistemleri, Savunma Sistem Teknolojileri Sektör Başkanlığımızda üretiliyor. Çok duyulan Altay tankının atış kontrol sistemleri bu sektör başkanlığımız gerçekleştiriyor. Çekili obüs atış kontrol sistemleri ASELSAN tarafından gerçekleştirildi. Yine fırtına atış kontrol sistemleri ASELSAN tarafından geliştirildi" diye konuştu.
64 ülkeye ihracat yapıyoruz
Görgün, ASELSAN'ın yurt için ve yurt dışı yapılanmasıyla ilgili de bilgiler vererek, ASELSAN bugün 64 ülkeye ihracat yaptığını belirtti. ASELSAN'ın gücünün insan kaynağından geldiğini vurgulayan Görgün, "İyi yetişmiş, kendini adamış ve ihtiyaçları en hızlı şekilde karşılamak üzere fedakarca çalışan personelinden geliyor. ASELSAN personeli 7 bin 350'ye yaklaştı. Bunların 4 bin 500'e yakını AR-GE'de çalışıyor. ASELSAN'ın kendi içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 6 AR-GE merkezi var. Çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 60'ından fazlası AR-GE çalışanı. Yine çalışanlarımızın yüzde 60'a yakını mühendis. ASELSAN, bir mühendislik ve AR-GE şirketi. Bu 6 AR-GE merkezinin yanında 8 farklı yerleşke de, üniversitede, teknoparkta faaliyet gösteren AR-GE merkezimiz var" sözlerine yer verdi.
Geçtiğimiz sene 1,8 milyar dolar ciro yaptık
2018 yılı rakamlarıyla ilgili konuşan Görgün, "Vereceğim rakamlar 2018 Aralık rakamları, şuanda güncel olarak bu rakamların çok üzerindeyiz. Halka açık bir şirket olduğumuz için 3'er aylık dönemlerde bilançomuzu açıklıyoruz. Geçtiğimiz sene 1,8 milyar dolar ciro ile seneyi kapattık, bu sene Allah nasip ederse bunun çok üzerinde olacak. ASELSAN özellikle son bir yıldır ihracata çok önem veriyor. ASELSAN'ın ihracattaki payı yıl sonunda çok artmış olacak. Ama ASELSAN'ın ihracattaki payı kadar yurt içindeki ihtiyaçta arttığı için rakamsal olarak yükseliyor ama oransal olarak yine aynı seviyelerde olabilir. Lokal ihtiyacında uluslararası ihtiyaçtan daha fazla olduğunu ifade ederek, güncel rakamlarımızın daha iyi olduğunu söyleyebilirim. ASELSAN, faaliyet gösterdiği her alanda mutlaka ve mutlaka bir şekilde listede olan bir şirket. En son dünyada savunma ve havacılık alanında faaliyet gösteren 100 şirketi, Defense News Top 100 listeliyor. ASELSAN şuanda 52.sırada çok kısa sürede ilk 50 içinde olacak, daha ileri seviyelere de gelecek " şeklinde konuştu.
Malatya’nın girişimci ruhu çok az
Görgün, Malatya’daki çalışmalar hakkında da bilgi vererek, “Mutlaka bir şekilde birlikte çalıştığımız şirketlerimiz, ortaklarımız, paydaşlarımız var. ‘Malatya firmalarına bir bakayım’ dedim, 2011 yılında ilk çalışmaya başlamışız ve şuanda 8 firmayla çalışmışız, toplam bütçe 95 bin dolar, çok az, çok az yani Malatya’nın girişimci ruhu, Malatya’nın ekosistemi ve yapabilirlikleri düşünüldüğünde bunun çok ötesinde savunma sanayinde, bu sadece bir ASELSAN örneği diğer şirketlerle de birleşince de daha fazla katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. ASELSAN’ın bir sistematik yapısı var, tedarikçi portelimiz var, ASELSAN’la çalışmak isteyen her şirketi daha iyi tanıyabilmemiz adına ilk önce birinci aşamada bu tedarikçi porteline bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak girmelerini bekliyoruz. İlk önce kendi içimizdeki komisyon bu bilgiler doğrultusunda bir değerlendirme yapıyor. Faaliyet alanları ve yetkinliklerine göre sonra bir saha ziyareti yapılıyor. Saha ziyaretinden sonra tekrardan geliniyor ve yine bir kurul değerlendiriyor. Sonra ilk çalışma için prototip veya tasarım projeleri veriliyor ve bunun başarısına göre de daha uzun süreçle birlikte yürünebilecek adımlar atılıyor. ASELSAN’la çalışmak isteyen şirketlere de birinci adım olarak bu tedarikçi portalı üzerinden bilgilerini girmeyi tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Üniversite-sanayi işbirliğini destekliyoruz
Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ise, her alanda üniversite-sanayi işbirliğini desteklediklerini ifade ederek, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi bu konuda samimidir, özgüvene sahiptir. Birazda ülkemizde ve dünyada savunma sanayinin durumu ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak isterim; 2018 Yılında dünyada savunma harcamaları 1.8 trilyon dolardır. Türkiye ise 19 milyar dolar ile bu pazarda iyi bir yerdedir ve gittikçe de daha iyi bir konuma gelmektedir. Cumhurbaşkanımızın bizzat himayesinde gittikçe büyüyen bu pazarda ülkemizin dışa bağımlılığı yüzde 80’lerden yüzde 30’lara inmiştir. 2023 yılında dışa bağımlılığın tamamen kalkması hedeflenmiştir. Bu hedefi gerçekleştirmemizde öncü olan gurur duyduğumuz bir çok şirket vardır. Bunların en önemlileri; ASELSAN, HAVELSAN,TAİ, ROKETSAN ve STM gibi firmalardır. Bu firmalardan en büyüğü olan ASELSAN dünya savunma sanayi pazarında 50. Sıraya kadar yükselmiş milli bir firmamızdır. Bilimsel çalışmaların toplumda bir karşılığı olması gerektiğine inanan, bilimsel araştırmaların toplumda faydaya dönüşmesini hedefleyen Malatya Turgut Özal Üniversitesi; milletimizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri konusunda üzerine düşeni her zaman yapmaya devam edecektir. Malatyalı sanayicilerimiz için; Malatyalı tüccarlarımız için, toplumumuzun tüm kesimleri için bilgilendirme ve buluşturma toplantılarımıza devam edeceğiz. Bugünkü toplantımıza göstermiş olduğunuz ilgi ve desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. ASELSAN’ın Malatyalı sanayicilerle ilk buluşmasının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Umut ediyorum ki, bu toplantı onlarca Malatyalı firmamızın ASELSAN’ın tedarikçi firması olmasına vesile olur” ifadesinde bulundu.
Program daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.