Sarımsak zam şampiyonu

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, bu yıl sarımsağın fiyatında önemli artış olduğunu belirterek, sarımsak ekiminin az olmasından dolayı fiyatının yüksek olduğunu söyledi.

Sarımsak zam şampiyonu

Eylül ayıyla birlikte hasat döneminin bittiğini kaydeden Emre, sarımsağın zam şampiyonu olduğunu ifade etti. Emre, “İkinci hasat dönemi başladı. Yavaş yavaş karpuzların sonuna gelmekteyiz. Üzüm sezonu başladı. Yerli üzümler Arapgir, Besni üzümü olsun üzümler geliyor. Sebzede de kurutmalık döneminin sonu, turşuların başlama dönemi. Hasat dönemleri bittiği için biraz fiyat artışları oldu. Buda yüzde 10-20 dilimlik bir fiyat artışı. Kurutmalık biberlerde de artık sezon sonu olduğu için biraz artış yaşandı ama cüzi seviyede bir atış bu. Bu yıl en çok fiyat artışı yaşayan ürün sarımsak oldu. 40 gün önce 10TL'ye sattığımız sarımsak şuan kilosu 35 TL civarında. Bununda sebebi bildiğiniz gibi sarımsak üretimin yeri Kastamonu. Kastamonu'da sıkıntı olduğu zaman bu Türkiye'nin her tarafına yayılıyor. Bilinçli bir şekilde üretim yapılmadığı için, belirli bölgelerde sınırlı kalıyor. Örneğin Adıyaman'da Maraş'ta, Malatya'da da çok güzel sarımsak yetişir ama 'Malatya'da kayısı olur, başka bir şey olmaz' anlayışıyla gittiğimiz için şuanda üretim, tüketim karşılamadı. Sarımsakta çok büyük bir fiyat artışı var" dedi. 

Gençlerimiz iş beğenmez oldu

Emre, gençlerin iş beğenmediğini de dile getirerek, "Ben genelde çiftçi kökenli bir aileyim, esnafım şuanda. Pek okul okumuş birisi değilim. Aslında sistemi pek beğenen birisi değilim nasıl mı? Berbere gidiyorsunuz çırak yetişmiyor, sanayiye gidiyorsunuz çırak yetişmiyor, çiftçi yetişmiyor. Şimdi herkes okursa, herkes doktor, mühendis, subay olursa çiftçi, tamirci, servisçi kim olacak. Bizim 81 milyon ülkemizde bunlara da ihtiyacımız var. Bunların birçoğu da mesleğini hakkı ile yaptığı zaman bir memurla eş değer olmasa da ona yakın bir geliri olur. Buna bir düzenleme getirilmesi lazım. Şu anda çiftçi yetişmiyor. Suriyelileri sürekli eleştiriyoruz ama artık gençlerimiz iş beğenmez oldu, sevmez oldu. Suriyeliler olmasaydı biz bu sene Malatya'da kayısı hasadında çok sıkıntı çekerdik" ifadelerini kullandı.