Sanayi çalıştayı yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kimya Mühendisleri Odası, Turgut Özal Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi işbirliğinde Kimya ve Kenevir Sanayi çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda, kenevir bitkisinin sanayide kullanımı ve Kimya Organize Sanayi bölgesinin Malatya'ya katkısı konuları ele alındı.

Sanayi çalıştayı yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde konferans salonunda düzenlenen çalıştaya, AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve akademisyenler katıldı.

Kayısıya alternatif ürünler üretmeliyiz

Çalıştayın açılışında konuşan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Murat Ali Tutar, Malatya’mızın altını olarak, dünyada tanınan kayısımızın yanı sıra katma değeri yüksek alternatif ürünler üretmemiz gerektiğine vurgu yaparak, “Gitgide artan nüfus ve gelişen teknoloji ile beraber ihtiyaç duyulan hayat şartları bizleri sanayileşmeye ve üretime mecbur hale getirmektedir. Ülkemizde 2017 yılı istatistiklerine göre yaklaşık 157 Milyar dolarlık ihracat hacmine karşın 233 Milyar dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. Ortalama 76 Milyar dolarlık bir cari açık veren ülke bütçemizde 25 Milyar Dolarlık cari açığın nedeni ise kimya sektörü ile alakalıdır. Doğu Anadolu bölgemiz ise 157 Milyar dolarlık ihracat hacminin sadece 54'nü yani yaklaşık 856 milyon dolarlık bir kısmını karşılamaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise bizden yaklaşık 10 kat fazla ihracat yapakken (8.619 Milyar ),yine en düşük ikinci ihracat rakamına sahip olan Karadeniz Bölgesi, bölgemizden yaklaşık 5 kat daha fazla(3.65 Milyar ) ihracat gerçekleştirmiştir. Rakamlar Açıkça göstermektedir ki İhracat ve üretim rakamlarında açık farkla son sırada olan Doğu Anadolu Bölgesi devletimiz tarafından pozitif bir ayrımcılıkla desteklenmelidir” dedi.

Kimya organize sanayi kurulması şart

Tutar, Malatya’da hali hazırda kurulu olan fakat çalıştırılmayan Malatya Şeker Fabrikası içerisinde Kimya Organize Sanayi kurulmasının gerekli olduğunu söyledi. Tutar, “Malatya Şeker Fabrikası içerisinde yer alan etil alkol tesisi dâhil, kayısı çekirdeği kabuğundan aktif karbon üretimi, acı kayısı çekirdeğinden ilaç üretimi, kireç taşından kostik üretimi, kenevirden elyaf ve biç yakıt üretimi, çöp atıklarından sentez kimyasal üretimi gibi birçok kimyasal maddenin üretileceği bir; kimya organize sanayi kurulması şarttır. Kurulacak olan bu Kimya Organize Sanayi Bölgesi ile devletimiz bizzat kendi yapacağı yatırımlarla veya teşvik kapsamında belediyeler, özel şirketler vasıtası ile gerekli altyapı değerlendirmesi yapılarak, dışa bağımlı olduğumuz kimyasalları ihraç etme durumuna gelerek bölgenin ve ilimizin kaderini değiştirme şansı elde etmiş olacağız. Bu kapsamda yapılacak olan fizibilite ve alt yapı çalışmalarına bir an önce başlanarak, işadamları derneklerinin, üniversitelerin, Mühendisler ve Mimarlar odaları ile Ticaret Sanayi Odalarının bir araya gelmesi sağlanmalıdır. Orta ölçekte yapılacak olan bu yatırımların maliyeti 500 ile 750 milyon lira civarında olup ülkemize katkısı besleyeceği sektörlerle beraber 2023 yılına kadar 4 milyar TL civarında olacaktır. Şu da unutulmamalıdır ki Kimya Organize Sanayi entegrasyonu teşvik ettiği için bu bölge gitgide büyüyerek yan dalları ekleyip orta doğuda bir merkez haline dönüşebilme şansını yakalayacaktır” diye konuştu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı H. Uğur Polat ise, Kenevirin son dönemlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeme getirdiği stratejik bir ürün olduğunu hatırlatarak, “Ne hikmetse üretimi ülkemizde yasaklanmış bir ürün.  Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda gerekli açıklamaları yaptı.  Plastik ile mücadele kapsamında da kenevir özellikle gündemde tutma çabası söz konusu.  Cumhurbaşkanımızı bize yakışır bir şekilde, Malatya yakışır bir şekilde, Malatya'nın şanına yakışır bir şekilde ağırladık, ağırladığınız. Bundan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Kenevir üretimi yapılması gerekir

AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise, “Birçok ürünün alternatifi olarak, kenevir üretimi yapılması gerekir. Çiftçilerimizin eğitilmesi ve sürdürülebilir olması gerekir. Hem ticareti geliştirmek hem de sanayiye kazandırmak gerekir. Buna uygun araştırma yapmak gerekir. Kimya Organize Sanayi kurmak için sermaye lazım. Biz bunun altyapısını oluştururuz sermaye koyacak arkadaşlarımız lazım. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Valiliği her türlü desteği verirler büyük sermayelerin gelip, burada yatırım yapması lazım. Kimya sektöründe biliyorsunuz limanlar çok önemli bizim organize sanayideki ve alacağımız bölgelerde limanlara erişim noktasında Malatya dezavantajlı bölgelerden birisi. Başlattığımız bir proje var. Malatya'dan İskenderun limanına hızlandırılmış tren, bu noktada çalışmalar başladı proje tamamlandığında limanlara erişimiz çok daha kolay olacak. Özellikle hem yeni pazarlara hem de hammadde noktasında Malatya bu dezavantajını gidermiş olacak. Bu noktada atılacak, her adıma her türlü, hem mevzuat hem de altyapı açısından hazır olduğumuzu ifade ediyorum” şeklinde konuştu. İnönü Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Yunus Önal ise, Kimya Enstitüsü’nün ülkemiz ve dünyadaki geleceğinden ve ülkemiz için öneminden bahsetti.  Dr. Özlem Altuntaş da, kenevir yetiştiriciliğinden ve dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomisinden bahsederek, kenevirin kayısının alternatifi gibi görülmemesi gerektiğini söyledi. Uzmanlık alanı ilaç bilimi olan Profesör Dr. Hakan Parlakpınar da, “Tıbbı alanda kenevir kullanımı hakkında bir bilgilendirme yaptı.  Kenevir hangi alanlarda ilaç olarak kullanılabilir. FDL onayını almış uluslararası pazara girebilecek o ilaçları kastediyoruz. Dünyada FDL onayı almış 4 tane ilaç bulunmakta. Bunlardan 5. sini Türkiye'de yapmak istiyoruz” ifadelerinde bulundu.