Sağlıksız ürün satılmayacak

Malatya'da öğrencilere daha sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak amacıyla 'Okul kantinlerindeki gıdalar için logo uygulaması işbirliği protokolü' imzalandı. Uygulama Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Orman Bakanlığının işbirliğiyle hayata geçirilecek. Bu amaçla kantinlerde 'okul logosu' yer alacak.

Sağlıksız ürün satılmayacak

Sağlık Bakanlığı bünyesinde düzenlenen, ‘Okul Kantinlerindeki Gıdalar İçin Logo Uygulaması İşbirliği Protokolü’ beslenme dostu okul programı kapsamında yeni dönemde kantinde satılan ürünlerde yeşil, sarı ve kırmızı logolar bulunacak. Uygulamada İyi beslenme alışkanlığı olan ürünler yeşil renk ile ifade edilecek daha sağlıksız ve enerji yoğunluğu yüksek ürünler kırmızı logoyla gösterilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da, yeni yılın eğitim ve öğretim döneminde, iyi beslenme alışkanlığına uygun olmayan ürünlerin kantinlerde satılamayacağını yönünde açıklama yapıldı.

UYGULAMA TRAFİK IŞIKLARI İLE ANLATILACAK

Uygulama 2019-2020 öğretim yılından itibaren hayata geçirilecek ve okul gıdası logosu barındırmayan hiçbir ürün okul kantinlerde satılamayacak. Konuya ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı gelecekte daha sağlıklı nesiller yetiştirmek adına aldığı bu kararla projeye destek verecek ve 'Gıda okuryazarlığı' sloganı ile gıdanın neyden üretildiğini, kişiye faydalı ve zararlı tarafları anlatılacak. Yapılan açıklamada uygulamaya derhal başlanılacağı hatırlatılarak konu okul idarecileri tarafından kantin işletmecilerine duyurulacak. Kanuni olarak da uygulama sonucunda 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren okul gıdası logosu olmayan ürünlerin okul kantinlerinde satışına izin verilmeyecek. Öğrencilerin daha iyi ayrım yapmaları için de trafik ışıkları kullanılacak. Ürünlerin ambalajı üzerinde sarı, kırmızı, yeşil renkleri yer alacak. Uygulamanın hayata geçmesinde koordinatör kurumlar ise İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri olacak, okul idareleri de konuyu yakından takip edecek.