Rekor nakilde mutlu son

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, 12 Haziran'da aynı anda karaciğer nakli olan 5 hastanın sağlık durumlarının iyi olduğu belirterek, hastaların bir kısmının taburcu olduğunu diğer hastalarının da yakın zamanda taburcu olacağını söyledi.

Rekor nakilde mutlu son

Turgut Özal Tıp Merkezinde geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonda aynı anda yapılan 5 nakil ile hem hastaları sağlığına kavuşturmayı hem de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedeflemişti. Nakil yapılan hastaların son durumunu ile ilgili hastalarla birlikte basın toplantısı düzenleyen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, ameliyatın 16’ıncı günü olduğunu anımsatarak, “5 canlı verici 5 alıcı 10 hastamızın ameliyat sonrası 16. gününde sağlık durumlarının iyi olduğu iyileşme yolunda iyi olduklarının ve bir kısmının taburcu olduğunun diğer hastalarının da yakın zamanda taburcu olacağını sizlerle paylaşmak hastaları sizlerle buluşturmak için basın toplantısı yapıyoruz” dedi.

2002 yılında ilk karaciğer nakli yapıldı

12 Haziran 2019 tarihinde dünyada ilk kez 5 canlı vericiden karaciğer nakli 5 hastaya yapıldığını hatırlatan Rektör Kızılay, “İnönü üniversitesi Turgut Özal tıp merkezi karaciğer nakli enstitülüsünde 2002 yılında ilk karaciğer nakli yapıldı. Bu gün itibariyle 2 bin 500’ün üzerinde başarılı karaciğer nakilleri yapıldı. Turgut Özal tıp merkezi dünyada en çok nakil yapılan merkezler arasında ön sıralarda dünyadaki yerini alıyor. Fakat 12 Haziran 2019’ da 5 canlı vericiden karaciğer nakli ile dünyada artık bu konuda 1 numara olduğunu başarılı bir şekilde göstermiş oldu. 2002 de karaciğer nakli ameliyatları başladı. 2011 yılında karaciğer nakli enstitümüz kuruldu. 2016 yılında ise 152 yataklı karaciğer nakli hastanemiz hizmete kısmen açıldı. 2019 kadarda bu servisler ve yoğun bakımlar hizmete kazandırılmaya devam etti” diye konuştu.

Dünya tıp tarihine adımızı altın harflerle yazdırdık 

Kızılay, Karaciğer Nakil Hastanesiyle ilgili bilgiler paylaşarak, “Hastanenin yüzde 80’ni hizmet veriyor. Yüzde 20’lik kısmı ise personel eksikliği nedeniyle henüz hizmete girmedi. Personellerimizin tamamladığımız zaman tam kapasite hizmete başlayacak. Karaciğer nakli enstitümüz uzuz yıllardır Avrupa’da birinci nakil merkezîmizdir. Ülkemizin ve Avrupa’nın en önemli karaciğer nakli merkezi Turgut Özal Tıp Merkezi. Şimdiye kadar dünyada nakil merkezi olarak 2. sırada olan merkezimiz şimdi artık dünyada bu kapasitede başka bir merkez olmadığını göstermek amacıyla yaptığımız 5 canlı vericili nakil sonrasında hastalarımızı bugün taburcu ederek dünyaya bu konuda en ileri en güçlü en donanımlı merkez olduğumuzu şeffaf açık ve net bir şekilde gösterdik. Karaciğer hastanemizin bu başarısı ise Dünya tıp tarihine adımızı altın harflerle yazdırdık” şeklinde konuştu. Aynı anda 5 nakil ameliyatı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girme hedefi ile ilgili süreci de değerlendiren Kızılay, “Guinness Rekorlar Kitabı için biz bu ameliyatlardan şahitler huzurunda yaptık dosyayı yolladık, bekliyoruz” dedi.

5 hastamızda sağlığına kavuştu

Aynı anda 5 karaciğer nakli operasyondaki temel amaçlarını açıklayan Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise, “Bilindiği üzere tam 12 Haziran 2019 Çarşamba günü yani bundan tam 16 gün önce karaciğer nakil enstitüsünde 5 canlı vericiden karaciğer nakli yapıldı. Bunu da sizler aracılığı ile kamuoyuyla paylaştık. Buradaki temele amacımızın insan sağlığı üzerinden burada günde 5 nakil yapabilecek fiziki koşullar tıbbi cihazlar ile bu operasyonları gerçekleştirebilecek kaliteli öğretim üyelerine sahip olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmış olduğumuzu bir kez daha yinelemek isterim. Bu ameliyatlarda verici hastalarda zarar görmedi nakli yapılan 5 hastamızda sağlığına kavuştu. Bu gün toplam 5 karaciğer hastası ile 5 verici sağlıklı bir şekilde taburcu olduğunu kalan birkaç hastanın da bir iki güne kadar taburcu olacağını belirtmek isterim” ifadelerinde bulundu.