Rekoltede hayal kırıklığı

Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği İl Başkanı Ali Çolak, bal rekoltesini bu yıl çok düşük olduğunu belirterek, rekoltenin 500 ton civarında olduğunu söyledi. Çolak, '30 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. Böyle bir sezonla hiç karşılaşmadık. Değişen hava şartları, gece gündüz arasındaki hava farkları, gecelerin aşırı soğuk, gündüzlerin aşırı sıcak olmasından dolayı bitkiler nektar sağlayamadı' dedi.

Rekoltede hayal kırıklığı

Net Haber Gazetesine 2020 yılı bal rekoltesiyle ilgili değerlendirmelerde bulanan Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği İl Başkanı Ali Çolak, Çolak, hava şartlarının dengesizliğinden kaynaklı rekoltenin çok düşük olduğunu belirtti. Malatya arıcıları olarak 2020 yılı bal hasadına başladıklarını söyleyen Çolak, "Olan ballarımızı çıkardık.  Hasadı toparladık.  Ama ne yazık ki çok az ürün alabildik. Rekoltemiz 500 ton civarında. Umduğumuzun çok altında bir hasat vardı. Değişen hava şartları, gece gündüz arasındaki hava farkları, gecelerin aşırı soğuk, gündüzlerin aşırı sıcak olmasından dolayı bitkiler nektar sağlayamadı.  Bu durum olduğu gibi arıya yaslandı. 30 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. Böyle bir sezonla hiç karşılaşmadık ilk defa böyle oluyor. Dilerim bir daha böyle bir sezonla karşılaşmayız. Bu durum yayla balıyla ilgili, yayla balında; kekik, keven bal salgılayamadı.  Endüstriyel dediğimiz bal türü aldı. Meşeden, çamdan, ayçiçeğinden alıyor. Bu tür endüstriyel ballarda verim vardı. Ama Türkiye genelinde yayla balında verim olmadı. Kekik, keven ağırlıklı aldığımız balda nektar düşük, yok denecek kadar az" diye konuştu.

Tüketici ham bal tüketsin

Çolak, aromalı bal ürünlerinin üretiminin yasaklama kararıyla birlikte vatandaş artık sahte bal tüketmeyeceğini ifade ederek, "Artık herkes güvenli şekilde balını tüketebilecek. Arının boğazından geçmeyen balı artık, yürürlüğe giren genelge sayesinde yemeyecekler. Önemli olan tüketicinin ham bal tüketmesi. Ham bal dediğimiz üreticiden gelen, işleme tabi tutulmayan ballar.  Bal imalatçının eline geçtiği zaman, ısıtılıyor, karıştırılıyor bir sistem üzerinde pamuk, çam balları karıştırılarak, yayla balını öyle harmanlıyor. Ama vatandaş ham balı direk üreticiden alırsa işlem görmeden almış olur. Hijyen balını temin etsin, paketleyicinin eline geçmeden önce ballarını temin etsinler" şeklinde konuştu.