Reis esnafı duymalı

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, 'Ticari taşımacılık yapan esnafımızın kontağı çalıştırdığı andaki yakıt fiyatı ile kontağı durdurduğu andaki yakıt fiyatı arasında büyük bir dengesizlik yaşanıyor' diyerek, ticari taşımacılık yapan esnaf için akaryakıtta KDV ve ÖTV muafiyeti getirilmesini istedi.

Reis esnafı duymalı

Aynı zaman da Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı da olan Keskin yaptığı yazılı açıklama da, “Kontağın çalıştırılmadığı, direksiyonun çevrilmediği, yani ticari taşımacılığın durma noktasına geldiği bir yerde ekonomik istikrar ve istikbal olmaz. Çünkü hayat durur. Taksici, minibüsçü, servisçi, kamyoncu, otobüsçü, yolcuyu ve yükü alırken deposuna doldurduğu yakıt ücreti ile yolcuyu ve yükünü indirdiği zamanki yakıt ücreti aynı değil, arada büyük fark oynuyor. Pandemi döneminin en mağdur kesimlerinden birisi ticari taşımacılık yapan esnafımızdır, ama bugünde yakıt fiyatlarından dolayı yine en mağdur kesim ticari taşımacılık yapan esnafımızdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan bu konuda müjde bekliyoruz, ticari taşımacılık yapan esnafımız için yakıttaki KDV ve ÖTV kaldırılmalı, MTV oranları düşürülmeli. Akaryakıt fiyatları mutlaka makul bir düzeye çekilmeli. Reis esnafı duymalı.” dedi.

Fırsatçılara yönelik mücadele edilmeli

Keskin, stokçulara, karaborsacılara ve fırsatçılara yönelik olarak hükümetin terörle mücadele kararlılığı gibi bir kararlılık göstermesini isteyerek, “Çarşı, pazar, piyasa rahatlatılmak isteniyorsa öncelikle stokçulara, karaborsacılara, vurgunculara ve fırsatçılara yönelik yapılacak mücadele en az terörle mücadele kararlılığı gibi olmalıdır.  Şu anki ekonomik sıkıntı sürecinin büyümesinde, stokçuların artmasında, fırsatçılara imkan verilmesinde en büyük neden denetimlerin yetersiz olmasıdır” ifadelerini kaydetti.

Primler artmasın vergi o düşürülsün

Pandemi sürecinin sıkıntılarını üzerinden atamayan esnaf kesiminin yeni bir ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya kaldığını belirten Şevket Keskin şöyle devam etti; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret her kesimden destek görmüştür. Ancak; asgari ücrete gelen zam oranıyla birlikte yeni yılda Bağ-Kur primleri de aynı oranda zamlanacak. Esnafımızın indirime ihtiyacı varken 2022 yılında Bağ-Kur primlerine zam yapılmamalı. Sattığı ürünün fiyatına aynı ürünü rafına koyamayan, fiyat artışları nedeniyle sermayesi eriyen, zorlaşan ekonomik koşullarda kredi taksitlerini ödeyemeyen, halen pandemi sürecindeki sıkıntılarını üzerinden atlatamadan yeni ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan esnafımız için Sayın Cumhurbaşkanımızdan 2022 yılı Bağ-Kur primlerinin ve vergi oranlarının arttırılmaması konusunu da müjde bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza çağrımız şudur; esnaf kesimi sizin arkanız da ve yanınızda 19 yıl dimdik durdu ve durmaya devam edecektir, hükümetinizde esnafın arkasında durmalı.”