Para olmadan olmaz

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından KOBİ'lere ve girişimcilere sağlanan destekler ve finans olanakları konulu toplantı gerçekleştirildi. MTSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, ihracatı milyonlu değil, milyarlık rakamlarla görmek istediklerini belirterek, 'Bizim kapasitemiz de çapımız da buna müsaittir. İşin doğrusu para olmadan bir şey olmaz' dedi.

Para olmadan olmaz

MTSO’nun 15 Temmuz Şehitler toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, MTSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, Denizbank Güneydoğu Anadolu Satış Müdürü Güney Yurttaş ve üyeler katıldı. Toplantının açılışımda konuşan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, KOSGEB ve KOBİ’lerle ilgili tam anlaşılmayan bir sorun kavramı olduğu için TOSYÖV’ün 1989 yılında kurulduğunu söyledi. Kuleyin, “Soruna çözüm üretmek için bir kurum kurulması gereği ortaya çıktı. Bir vakıf kurulursa, Kobilerin sorunlarına çözüm üretebilir. Fakat aradan bir sene geçince anlaşılmıştır ki bu bir vakıf meselesi değil. Bunu bir kamu kuruluşu tarafından yerine getirilmesi lazım. KOSGEB işlemini sürdürsün ama bir kuruluşu oluşturulsun. KOSGEB Kobilerin sorunlarına yasal bir kamu kuruluşu olarak çözüm bulmak amacıyla kurulmuş. Fakat aradan bir zaman geçtikten sonra anlaşılmış ki, Kobileri idari ve finansal sorunlarına destek bulmak, onları desteklemek işin bir parçasını çözüyor. Örneğin Kobiler bankaya gidip bize kredi verin diyor, banka ise Kobilerden ipotek istiyor. TOSYÖV ise şöyle düşünmüş, bir kaynak bulalım, bu kaynağı değerlendirerek KOBİ’lere destek veren bir mekanizma oluşturalım. Yani KOBİ bankaya gittiği zaman bankaya diyoruz ki biz KOBİ’ye kefiliz, krediye verin” dedi. TOSYÖV olarak yeni bir kavramı hayata geçirmeyi düşündüklerini belirten Kuleyin, “Rekabet Yerli Üretim kavramı olacak. Yani kendi yerli üretimimizi, Kobilerimizi üreteceğiz. Onların teknolojik dönüşümünü sağlayacağız. Amaç, Kobilerin ürettiği malları uluslararası pazarlarda satmak istiyoruz. İşte bu toplantıları düzenlememizdeki temel nedenlerden bir tanesi şu, Kobiler kamunun bu konularda verdiği desteği çok iyi anlasınlar ki Türkiye’deki dijital dönüşümleri sağlayan kurumların kendilerine verdiği desteği kavrasınlar ki biz rekabet eden yerli bir üretimi uluslararası bir planlamada sağlayalım. Bir diğer neden ise, eğer bir toplum olarak ahlaki bir kavram olan etik kavramını hayata geçirirsek iş yaşamında, birçok işi yapmada önemli rol oynayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Para olmadan bir şey olmaz

Denizbank Güneydoğu Anadolu Satış Müdür Güney Yurttaş ise, “Denizbank olarak Malatya’da 32 bin müşterimize hizmet veriyoruz. Burada yaklaşık 3 bin tane çiftçimiz Denizbank’tan 73 milyon TL üretici kart olarak desteklerini almış vaziyette. Bunun dışında 7 milyon TL’yi aşan bir TARSİM sigortasıyla çiftçilerimizi teminat altına aldık. Malatya’da KOSGEB işbirliği ile sıfır faiz destek kredileri, makine teçhizat kredileri ile toplamda 7,5 milyon TL’lik krediyi 345 kişiye kullandırmış olduk. Nefes kredileri kapsamında Malatya’da 11 milyon TL civarında düşük faizli bir kaynak oluşturduk. Her üreticimizin cebince olan bir kart var,  İşletme kartı ile 4 farklı alanda bu kart kullanılarak bu kartı Kobilerimize sunduk” dedi. MTSO Meclis Başkan Hasan Özkan ise, Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihracatı milyonlu değil, milyarlık rakamlarla görmek istediklerini ifade ederek, “Yani bizim kapasitemiz de çapımız da buna müsaittir. İşin doğrusu para olmadan bir şey olmaz. Sanayicinin tüccarın zor günlerde para biriktirdiğini biliyoruz ama gariptir, zor günler gelince bankalar birden bire el oluyorlar” şeklinde konuştu.