Para adaletsiz dağıtıldı

Monilya hastalığından kaynaklı kayısı üreticisinin zarar gördüğünü dile getiren Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Cumhurbaşkanının, monilya hastalığı için Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 10 milyon lira parayı Malatya üreticisi için gönderdiğini belirterek, Tarım İl Müdürlüğü'nün bu parayı adaletli dağıtamadığını öne sürdü.

Para adaletsiz dağıtıldı

Ziraat İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, monilya hastalığı nedeniyle çiftçiye gönderilen 10 milyon tutarındaki paranın adaletsiz bir şekilde dağıtıldığını iddia etti. Kılıç, bu yıl kayısının ilkbaharda monilya hastalığından dolayı zarar gördüğünü ilan ettiklerini ifade ederek, "Dedik ki, bu yıl kayısıyı don vurmadı.  Kayısımız monilya hastalığından dolayı zarar gördü ve üreticimiz mağdur oldu. Değerli Cumhurbaşkanımız Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 10 milyon lira parayı Malatya üreticisi için gönderdiler. Fakat bu 10 milyon lira paranın dağılımında 3 aydır bu para valiliğin hesabında bekliyordu. 10 milyon lirayı Cumhurbaşkanımız gönderdi ama Tarım İl Müdürlüğü olarak bu parayı dağıtmadık. Neden dağıtamadık çünkü mayıs ayında Tarım İl müdürümüzün ilçe müdürlüklerine yazmış olduğu yazı da aynı rekolte tespitinde yaşandığı gibi 3 günlük bir tespit yapıldı. Monilya hastalığının tespitinde de yazı resmidir. Herkes Tarım İl Müdürlüğünden isteyebilir. İlçe müdürlüğüne yazılan yazıda iki gün içinde tespit yapıp bize bildirin deniliyor. Yani Malatya'da 850 bin dekar kayısı alanını 50 bin bahçesini iki günde gezilecek ve burada hasar tespiti yapılacak. İşte Tarım İl Müdürlüğü artık Malatya tarımına cevap veremiyor. Bu yükü kaldıramıyor" diye konuştu.

Malatya tarımına cevap veremiyor

'Tarım İl Müdürlüğü artık Malatya tarımına cevap veremiyor. Bu yükü kaldıramıyor. Değerli müdürümüz son zamanlarda inşaattan düştükten sonra hayat sağlığı bozuldu ve bundan sonra da verimsiz hale geldi' diyerek Tarım İl Müdürlüğünü eleştiren Kılıç, "Bugün 10 milyon TL para çiftçimize verilmek üzere aktarılmış ama aktarılırken Ziraat Odası başkanları burada. Doğanyol’da 6 çiftçi, Arguvan’da 5 çiftçiye Yazıhan’da bin 86 çiftçiye, Kale’de 550 çiftçiye, verilmiş. Şimdi biz üretici ile karşı karşıyayız, üretici bize şunu söylüyor. Kim benim bahçeme geldi. Bir köylü geliyor diyor ki, Muhtar sadece kendi ismini yazdırmış diyor. Ben artık o muhtarı oy mu veririm diyor. Sadece Bizim Köyde muhtar yalnız alıyor diyor. Değerli arkadaşlar biz burada çiftçiyle tarımı yönetiyoruz. Tarıma yönetirken, çiftçiyi yönetirken bu tür spekülasyonlar ile karşı karşıya gelmemiz iyi değil. İnanın Malatya'nın huzuru bozulacak. Şimdi üretici karşımıza çıkıyor benim bahçemde de monilya vardı diyor. İlçe Müdürlükleri sahaya çıkmamış. Kim çıkmış. Yazıhan İlçe Tarım Müdürlüğü 2 gün çalışmış bin 86 üretici tespit etmiş. Kale İlçe Müdürlüğü 550 çiftçisinin tamamında monilya var demiş doğru yapmış. Çünkü tüm bahçelerimizde monilya hastalığı, bu yıl 2020 yılında Malatya kayısısının tamamında monilya hastalığı var" şeklinde konuştu.   

Üretici kapıya dayandı

Kılıç ziraat odalarının çiftçiyle karşı karşıya geldiğini vurgulayarak,  "Şimdi biz üreticiye ne cevap vereceğiz. İşte bunu anlatmaya çalışıyoruz. Üretici kapımıza dayanıyor diyor ki, 'Akçadağ Malatya kayısısının yüzde 25'ini yüzde yirmi 27'sini üretiyor. Burada hasar tespitinde zarar gören 55 kişi'. Buna biz nasıl cevap vereceğiz. Kim cevap verecek Tarım İl Müdürü mü? cevap verecek. Tarım İl Müdürünü oraya getirenler mi cevap verecek? Biz cevap veremiyoruz vatandaşa. Para dağıtılmış ama adaletsiz dağıtılmış. Bu konuda tüm yetkililere sesleniyorum. Bir an önce Tarım İl Müdürlüğünün bu gidişatına dur denilsin. Dur denilmemesi halinde çiftçi sahaya inecek. Biz bunu istemiyoruz. Biz çiftçimizin gelip Tarım İl Müdürlüğü önünde toplanıp eylem yapmasını istemiyoruz" ifadesini kullandı.