Nüfus artış hızı düşüyor

Sağlık Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, ülkemizin doğurganlık hızının yıllar içeresinde ciddi manada düştüğünü belirterek, ülke nüfusunun kendini yenileyemediğini söyledi.

Nüfus artış hızı düşüyor

Sağlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü ve İnönü Üniversitesi işbirliğiyle ‘Uluslararası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu’ gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, Ülkemizin doğurganlık hızının yıllar içeresinde ciddi manada düştüğünü belirterek,  ülke nüfusunun kendini yenileyemediğini söyledi. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma Vali Aydın Baruş, Aile, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay,  Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rasim Bulut, Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, yaşlılar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Nüfus artış hızı düşmekte

Programın açılışında konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği Malatya Şube Başkanı Neşe Karakaş, birçok ülkede nüfus artış hızı düşmekte olduğunu belirterek, “Bu durum demografik yaşlanma olarak tanımladığımız nüfus içindeki çocuk ve gençlerin paylarının azalmasına, yaşlı nüfus oranının artmasına neden olmuştur. Türkiye demografik yaşlanmanın en hızlı yaşandığı ülkelerden biridir. Dünyadaki ve Türkiye'deki demografik dönüşüm sürecinde sağlıklı yaşlanma konusuna dikkat çekmek üzere düzenlenen Uluslararası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumunun ilkine hoş geldiniz” dedi. Sağlık Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli ise, Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarının ilk sıralarda geldiğini aktararak, “Ülkemizde kadınlarda astım ve diyabet hastalıklarının daha fazla görülmekte. 2019 yılının Sağlık Bakanlığı tarafından yaşlılar yılı olarak ilan edildi. Yaşlılara yönelik olarak sürdürülen evde bakım hizmetlerinin büyük bir başarı ve özveri ile aksatılmadan sürdürülüyor” diye konuştu.

200 kapasiteli huzurevine ihtiyaç var

Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rasim Bulut ise, Malatya’da yaşlılara yapılan hizmetlerle ilgili bilgiler verdi. Bulut, “Kuruluşumuz 100 yaşlıya hizmet verecek kapasite de olup hali hazırda 98 yaşlı barınmaktadır. Son iki yıl içerisinde huzurevine yerleştirilmek üzere 57 müracaat olup yine son iki yılda il dışındaki Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine yerleştirilmek üzere toplamda 13 yaşlımız müracaatta bulunmuştur. İl dışındaki kuruluşlara gitmek istemediğinden huzurevine yerleştirilme talebinden vazgeçen ve mağduriyet yaşayan çok fazla sayıda yaşlımız bulunmaktadır. İlimizde en az 200 kapasiteli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ihtiyaç duyulduğu; bu kapsamda Müdürlüğümüze 2018 yılının Ağustos ayında Battalgazi ilçesinin Çamurlu Mahallesi’nde 48.977 metre kare arsanın tahsis edildiği, 2017-2021 yatırım programına dahil edildiği, bakanlığımızdan gelen bir değerlendirme komisyonu tarafından söz konusu arsanın uygun bulunmadığı ve mevcut huzurevi yerleşkesinde bu çalışmalım değerlendirilmesi öngörüldüğünden bu durum hakkında gerekli görüş bakanlığımızdan talep edilmiş ve cevap beklenmektedir. Gerçekleştirilecek çalışmaların hız kazanmasının yaşlı ve bakıma muhtaç bireylere yönelik sunulacak hizmetin kalitesini arttıracağı, aynı zamanda ihtiyaçlarının zamanında giderilerek mağduriyetlerinin giderileceği düşüncesindeyim” şeklinde konuştu.

Bazı ülkeler yaşlısına bakacak genç bulamıyor

Sağlık Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç ise,  Dünya nüfusunun yaşlandığını vurgu yaparak, dünya nüfusunun yaşlanmasıyla ilgili bizim bir stratejimizin olması gerektiğini kaydetti. Koç, “20, 30 sene sonrasını düşündüğümüz zaman dünyaya hakim olan kıtanın Afrika olduğunu söylemek lazım. Bugün dünyada bazı ülkeler yaşlısına bakacak gencini bile bulamıyor. Japonya yaşlısında bakacak genç bulamıyor. Bu nedenle yaşlıların kendi kendine bakabilecekleri programlar hazırlayarak yaşlıları eğitiyorlar. Paraları var ama insan kaynakları yoktur. Yaşlanma doğal bir süreç. Fakat ülkenin demografik değişimi sağlayan iki unsur var. Birisi doğurganlık hızımız. Ülkemizde doğurganlık hızı yıllar içeresinde ciddi manada düşmüştür. Nüfus kendisini yenileyemiyor. İkincisi sosyal refah Türkiye son on beş yılda gelişmişlikle ifade edeceğimiz sosyal devlet anlayışının birçok unsuruna baktığımızda yaşam süresinin uzamasını sonuçlandıran bir dönüşüm sağladı” dedi. Genç nüfusumuzla övündüğümüzü söyleyen Koç, “Fakat genç nüfusun varlığı aynı zamanda bir tehlikedir. Eğer siz doğurganlık hızınızı artırmazsanız, yani nüfusu yenilemezseniz 20-30 sene sonra genç nüfus hızla yaşlanır. Genç nüfusa sahip ülkeleri bekleyen en büyük tehlike hızlı yaşlanmadır. Huzurevlerinde 60 yaşın üstünde aktif yaşlılar kalıyor. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakanımızın talimatlarıyla 65'e çıkarmak için çalışıyoruz. Bir de ne var tam bağımlı dediğimiz hasta grubumuz var. Bunlar için de yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerimiz var. Bunun şu anda 6 bine yakın yatak kapasitesi var. Gündüz bakım modellerimiz var, bunlar da çok önemli. Bu engelli ve yaşlılarımızın gündüz gelip, akşam evine gittiği bir modeldir” diye konuştu.

Önemli bir sempozyum

Üniversite olarak, böyle önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, “Sağlıklı yaşlanma konusu üniversitemizin çok önem verdiği bir konu. Hastalar bakıma ihtiyaç duyuyor.  Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğünü bu konuda dünyaya örnek hizmetleri var. Ama hala en ağır hasta grubuna tam sahip çıkamıyoruz. İyi bakım veremiyoruz. Çözüm bulmak için bir yıldır üzerinde çalıştığımız projemiz var. Yaşlı bakım hizmetlerinde en ağır hasta olup,  ömrünü böyle devam ettirecek hasta grubuna üniversite olarak sahip çıkmak istiyoruz” şeklinde konuştu. İnsanlarımızın örf adet ve geleneklerinden gelen kadim bir kültürle yaşlılarına sahip çıktıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “ Biz yaşlı bakımının informal boyutuyla ele alınmasının daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Sağlık hizmetlerinde tedarik edici bazı kurum ve kuruluşlar varken, diğer taraftan sağlık müdürlüğü de hastalığı önleyici, yani hastalanmaması gereken birim. Yaşlılar için aynı hadise geçerli diye düşünüyorum. Belediye başkanı olarak evlatlara yaşlılarına bakma sorumluluğunu hatırlatma gibi bir sorumluluğumuz var ve bunu yapıyoruz” ifadesinde bulundu. 

Yaşlılara bakma sorumluluğumuz var

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, yaşlılara gereken özenin gösterilmesi gerektiğini dile getirerek “Yaşlılarımız kendi evlerinde, kendi çocuklarının yanında kendi sevdikleri ortamda bakılmalarını önemsiyoruz. Sağlık hizmetlerinde tedarik edici bazı kurum ve kuruluşlar varken, diğer taraftan sağlık müdürlüğü de hastalığı önleyici, yani hastalanmaması gereken birim. Yaşlılar için aynı hadise geçerli diye düşünüyorum. Belediye başkanı olarak evlatlara yaşlılarına bakma sorumluluğunu hatırlatma gibi bir sorumluluğumuz var ve bunu yapıyoruz" dedi.

Sağlığımızın kıymetini bilmeliyiz

Sağlığımızın kıymetini çok iyi bilmemiz gerektiğini dile getiren Vali Aydın Baruş ise, “Kanuni Sultan Süleyman’ın gözünde bile bir nefes sıhhat devletten daha önemli bir konumdaysa, biz sağlığımızın kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Çünkü her doğan fert büyür, yaşlanır mukadderattır, ilahi kudretin bize çizmiş olduğu kaderdir. Dolayısıyla bu süreçlerden geçmemiz hepimiz için kaderdir ve bu kaderi hep birlikte yaşayacağız. Önemli olan bu kaderi mutluluk içerisinde devam ettirebilmek. Toplum ve millet olarak birbirimize dayanışma içerisinde toplumsal mutluluğumuza katkıda bulunmak diye düşünüyorum. Sağlıklı toplumların bir araya geldiği toplumlar mutlu toplumlar olabiliyor. Dolaysıyla biz benden sağlığını koruyan hizmetlere ve beden sağlığının devam ettirilmesiyle ilgili hizmetlere bakarken diğer tarafı ihmal etmememiz gerekiyor. Sempozyumda konuların detaylı ele alınacağını düşünüyorum” sözlerine yer verdi.