MTÜ'den Aşure İkramı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) 2. Geleneksel Aşure etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğin açılışında konuşan Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Aşurenin milletimizin manevi birlikteliğini kuvvetlendirmeye önemli katkılar sağladığını söyledi.

MTÜ'den Aşure İkramı

Battalgazi Tarım Yerleşkesinde Rektörlük girişinde düzenlenen 2. Geleneksel Aşure Etkinliğine Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 7. Ana jet Üs Komutanı Albay Hasan Hüseyin Kanbur, Malatya eski Milletvekili Ali Osman Başkurt, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Badem, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sendika yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

Kültürel zenginliklerimizle barışık bir üniversiteyiz

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, 2. Geleneksel Aşure gününü düzenlediklerini hatırlatarak, Halkımızla, toplumumuzla, tarihimizle, kültürel zenginliklerimizle barışık bir üniversiteyiz.  Ülkemizin birlik ve beraberliğini sağlamaya yönelik her adımda üniversitelerinde öncülük yapması gerektiğine inanıyoruz.  İstedik ki,  her biri bizim için çok kıymetli olan öğrencilerimizin de üniversitede bulunduğu haftaya denk gelsin. Milletimizin inanç ve gelenekten kaynaklanan önemli günlerden birisi de Aşuredir. Aşure diğer inanç ve gelenekten gelen önemli günlerimiz gibi;  milletimiz için; toplumsal kimlik, ortak inanç, ortak bellek, toplumsal paylaşım ve tarihsel sürekliliktir. Aşure;  milletimizin manevi birlikteliğini kuvvetlendirmeye önemli katkılar sağlamıştır. Üniversitemizin şöyle bir özeliği var, bizler sadece eğitim öğretimle kalmayıp sosyal ve kültürel anlamda da etkinliklere de  önem veriyoruz.  Aşure etkinliğimizin; başta ülkemiz ve gönül coğrafyamız da her bir karışına birlik, beraberlik, huzur ve esenlikler getirmesini diliyorum” dedi.

Turgut Özal ülkemiz için çok önemli işler yaptı

Malatya'ya bir takım programlara katılmak için geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, Malatyalıların davetini kırmadığını kaydetti. Ünüvar, Malatya'nın Türk tarihi için çok önemli devlet adamlarını yetiştirmiş olduğunu anımsatarak, “Malatya vizyoner bakış açısıyla ülkemizde de giderek önemini arttıran şehirlerimizin başında geliyor. Turgut Özal, Rahmetli Cumhurbaşkanımız gerçekten Türkiye’ye çağ atlatan bir devlet adamıydı,   ülkemiz için çok önemli işler yaptı. Onun adına kurulu bir üniversitenin olması da gerçekten Malatya’ya da çok yakıştı. Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin ben çok önemli işler yapacağına inanıyorum. Değerli rektörümüzü Ankara’daki Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ndeki güzel çalışmalarıyla tanıyorum. Heyecanıyla, vizyonuyla, güzel işler yapma çabasıyla inanıyorum ki Malatya Turgut Özal Üniversitesi Türk üniversiteler tarihinde güzide bir yere kavuşacaktır ve dünya literatürüne geçecek öneli çalışmaları yapacaktır" diye konuştu.

Acı kayısı çekirdeğini tanıtmalıyız

Üniversitenin acı kayısı çekirdeği üzerinde yaptığı çalışmalardan gurur duyduğunu belirten Ünüvar, “Ama bunu da anlatmamız lazım Malatya’nın kayısısını herkes biliyor ama acı kayısı çekirdeğini de en az kayısı kadar öğrenecek, bilecek, insanlığa hizmet eden bir ürün olarak sunacaktır. Tabi bizim bunları anlatmak, tanıtmak, dünyaya göstermek gibi bir görevimiz var. Aşurenin tadı gerçekten bize özgü bir tat. Ama aşurenin içindeki her bir malzemeye baktığımız zaman normalde bir araya gelmesi çok mümkün gibi görünmez ama onlar aşure adı altında bir araya geldiği zaman gerçekten hepimizin asırlardır lezzetle ve büyük bir övgüyle tükettiğimiz bir ürün haline gelir. Aslında bizim millet olarak özelliğimiz de böyledir. İnşallah bu aşure günündeki birlikteliğimiz gibi kıyamete kadar bu birliğimizi beraberliğimizi koruduğumuz sürece dünyanın en gözde ülkelerinden birisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Müftü Veysel Işıldar’ın okuduğu duanın ardından protokol üyelerinin Aşure dağıtımı ile 2. Geleneksel Aşure etkinliği tamamlandı.