Meslek liselerini önemseyin

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğiyle Malatya'daki mesleki ve teknik eğitimin gelişmesinde bir farkındalık oluşturmak amacıyla 'Meslek Lisesinin Geleceği' semineri düzenlendi.

Meslek liselerini önemseyin

MTSO 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Abbas Karaduman, FKA Genel Sekteri Abdullah Yoğunlu, Okul Müdürleri çok sayıda rehber öğretmeni katıldı.

Meslek liselerinin geleceğini konuşacağız

Seminerin açılışında konuşan MTSO Başkan Yardımcısı Celal Abbas Karaduman, Organize sanayideki iş gücü alanında yapılan çalışmalara değinerek, “Malatya’da ilk olduğuna inandığımız bu toplantımız ticaret odasıyla milli eğitim okullar düzeyindeki müdür muavinleri ve rehber öğretmenlerle ilk defa böyle bir toplantı yapıyoruz. Bu toplantıda meslek liselerinin geleceğini konuşacağız. Ve bu güne kadar geldiğimiz noktayı ifade etmeye çalışacağız. Bugün geldiğimiz nokta milli eğitim il müdürlüğümüzle en az 6 kere toplantı yaptık. Bu toplantılarımızda çıkan sonuçları ifade etmek istiyorum. 1. ve 2. Organize Müdürlüklerine talimatlara vererek oradaki tüm fabrikaları gezdirdik.  Orda hangi iş gücüne ihtiyaç var bunların analizini çıkardık. Hangi sektörün ihtiyaç olduğunu 3 çatı altında toplamış olduk tekstil sektörü metal ve otomasyon. Bu doğrultuda milli eğitimle çalışma yaparak Yunus Emre Teknik Meslek Yüksekokulu hedef kitlemizde bu okulu ortak çalışma platformunda buluştuk. Bu okul çalışmalarımızda işveren ile fabrikalar ile protokoller imzaladık. Bu protokollerde staj garantisi sağladık okul bittikten sonra çalışan öğrencilerin askeri ücretle değil de en azından 1,5 katı fazladan maaş almasını sağladık” dedi.

Başarı memleketin başarısı olacak

Öğrencilerin burada donanımlı eğitim alarak birçok işlemi gerçekleştirebilen bir personel haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Karaduman, “Bu şekilde işveren olarak bu kalitedeki bir eleman aldığımızda bu ücreti halk ettiğini düşünmüş olarak işe başlamasını sağlayacağız. Öğrencilerin iş yerinde daha çok hocaların kontrolünde olmasını ve sorumluluk almasını sağlayacağız. Odamız bütçesinden başarılı öğrencilere burs imkânı sağlayacağız. Üniversitede bu işin içinde olduğu için tüm programlarda erasmus için yurt dışında eğitim almaları için öğrencileri mutlaka bu programa tabi tutacağız. Okullarda ticari iş almalarını sağlayacağız. Bu ticari işi aldıklarında hem öğrencileri kendilerine bir gelir sağlayacak hem pratik eğitim yapmaları sağlanmış olacak. Son teknolojiyle eğitime uygun araç ve gereç için ihtiyaç kredileri çıkardık. Yeni kurulacak olan bu liselerimize yeni makineleri getirteceğiz. 1. Organize İl Müdürlüğüyle bu konuda bir protokol imzalandı orda yer tahsisi yapıldı. Okulu bitiren öğrenciyi bırakmayacağız. 5 ya da 10 yıl boyunca onları sürekli denetleyeceğiz. Bu öğrenciler mezun olduktan sonra gerçekten kendi işini mi açıyor, bir yerde çalışıyor mu veya üniversiteye mi gidiyor diye bu sonuçlar bizim için çok önemli olacak. KOSGEB’le sözleşmelerimiz var. Okul bitiminde iş garantisi sağlamak için İŞKUR ile projeler hazırlayacağız. YÖK’le meslek liselerindeki başarılı öğrencileri direk üniversite sınavlarına tabi tutmadan yüksekokul okumalarını sağlayacağız. Sizlerde memleketin geleceği için meslek liselerini ülkenin geleceği olarak görüyorsanız lütfen meslek lisesi öğrencilerini yönlendirmenizi istiyorum. Rehberlik hocaları olarak o yüzden size ihtiyacımız var. Bu başarı sadece bizim değil sizin ve memleketin başarısı olacak” diye konuştu.

Dünyadaki rekabette önemli aşamalar kat ettik

Ülkemizin son zamanlarda özel ve kamu sektöründe yaptığı yatırımlarla dünyadaki rekabette önemli aşamalar kat ettiğini belirten FKA Abdullah Yoğunlu ise, “Ülkemizin bazı hedefleri var. İhracatımızı 500 milyar dolarlık hacme getirmek ve ülkemizi dünyada en önemli 10 ekonomi arasına getirmek var. Bizde son zamanlarda 10 bin dolarlık bir milli gelire sahip olduk ve ihracatımız 200 milyar dolara yaklaştı. Fakat bu ekonomistlerin tarif ettiği bu orta gelir güzergâhından kurtulabilmek için hem teknolojiye dayalı yoğun yatırımları öncelememiz gerekiyor. Bir taraftan da insan kaynağımızı planlamamız gerekiyor. Bizlerde yerelde buna yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Siz rehber öğretmenlerimizin meslekli olabilmeleri için ilerde nitelikli uluslararası mesleki yeterliliklere sahip olmaları için şimdiden bu okullara yönlendirilmesi noktasında önemli görevler üstleneceğiniz düşünüyorum. Biz bu mesleki ve teknik eğitimi çok önemsiyoruz bu konu ile ilgili yapılacak her güzel çalışmada sizlerle birlikte olacağımız ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.