Menengiç ağacına antepfıstığı aşısı

Arapgir İlçesinde kendiliğinden yetişen Menengiç ağaçlarının ıslah edilerek antepfıstığı aşılaması yapılması için başlatılan proje çalışmaları kapsamında yabani menengiç ağaçlarına antepfıstığı aşısı yapıldı.

Menengiç ağacına antepfıstığı aşısı

Arapgir İlçesine bağlı Konducak ve Sinikli Mahallelerinde yapılan aşılama çalışmaları, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, Arapgir Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ile muhtarlar ve üreticilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çiftçilerin projeye katılımları sağlandı

Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit kendiliğinden yetişen Menengiç ağaçlarının ıslah edilmesi için 2018 yılında bu projeyi uygulamaya koyduklarını belirterek, “2018 yılı Kasım ve Aralık aylarında aşılama yapılacak ağaçları tespit ederek aşıya hazırlık budamalarını yaptık. Aynı dönemde düzenlediğimiz eğitim çalışmalarıyla budamayı teorik olarak ve ağaçlar üzerinde bizzat uygulayarak çiftçilerimizin projemize katılımlarını sağladık. Şimdi ise sonbaharda budanan ve aşıya hazırlanan ağaçların aşılama çalışmalarını gerçekleştirdik. Antepfıstığı aşılanması çalışmaları haziran ayında aşılama dönemince Müdürlüğümüz teknik personellerince yapıldı. Şanlıurfa İli Ceylanpınar TİGEM İşletmesi'nden alınan Siirt ve Antep Kırmızısı çeşitlerine ait aşı kalemleri kullanılarak, teknik personellerimiz ve çiftçilerin katılımıyla mahallinde uygulamalı eğitim çalışmaları şeklinde aşılama işlemlerini tamamladık. Böylece çiftçilerimize metot demonstrasyonu uygulaması şeklinde görsel olarak da aşı yapımını öğrettik. Doğal sermaye olarak bölgede yetişen yabani ağaçların kültür bitkisi ile aşılanıp değerlendirilerek kırsalda yaşayan üreticilerimize ek bir gelir kaynağı sağlanması, çalışmaların imkanlar doğrultusunda gelecek yıllarda da devam ettirilmesi ve bu aşılama çalışmalarının sürdürülebilirliğinin çiftçi elinde yürütülmesi için müdürlüğümüzce çiftçi ziyaretlerini ve eğitimlerimizi yıl içinde dönemsel olarak devam ettireceğiz. Çalışmaların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.