Memnun değiliz

Yerel yönetimlerin küçük esnafa, bakkallara gereken önemi göstermediğini belirten Malatya Bakkallar Odası Başkanı Aziz Hamamcı, 'Onun için biz yerel yönetimlerden pek memnun değiliz. Siyasi görüşü ne olursa olsun bu bizi ilgilendirmiyor. A-B partisi olabilir. Bu yerel yönetimdir ve yerel yönetimde bize gereken desteğin verilmesi lazım' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Memnun değiliz

Yerel yönetimlerin küçük esnafa, bakkallara gereken önemi göstermediğini belirten Malatya Bakkallar Odası Başkanı Aziz Hamamcı, “Onun için biz yerel yönetimlerden pek memnun değiliz. Siyasi görüşü ne olursa olsun bu bizi ilgilendirmiyor. A-B partisi olabilir. Bu yerel yönetimdir ve yerel yönetimde bize gereken desteğin verilmesi lazım" dedi.
Oda binasında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Hamamcı, Malatya'da sayıları her geçen gün artan büyük marketlerle, bakkal kültürünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Sektör can çekişiyor
Hamamcı, bakkal sektörü gibi bir çok sektörün can çekiştiğini öne sürerek, “Bakkalın karşısına getirmiş marketi koymuş, parası cebinde yoksa borca alacaksa bakkala geliyor, ' Bakkal amca bana şunu şunu ver bunları yaz' diyor. Diğer taraftan da cebinde parası varsa markete giriyor peşin alıyor, sepeti yüklüyor alıyor, çıkıyor. Bir gün bir ekmek parası olmazsa o markete gidip 'hele bana bir ekmek ver' diyemiyor da, alamazda.  Bazı duyarlı vatandaşlarımız var bunları göz önünde bulunduruyor. 'Benim param olduğu zaman buradan alayım, borca olduğu zamanda yine buradan alayım hiç olmazsa benim bakkalım kazansın, ben ona yeri gelince anahtarımı, yeri gelince de çocuğumu teslim ediyorum' diyen vatandaşlarımız var" diye konuştu.
Bakkallar pahalı satmıyor
Mahalle bakkalları ve market zincirleri arasında fiyat farkını değerlendiren Hamamcı, "Bakkallar pahalı satmıyor, pahallıkla alakası yok. Şimdi siz markete giriyorsunuz şunu, koy diyerek fiyatına ne kadar baksan da, kasada geçtiği zaman fişi bir kontrol edin ve gidin mahallede ki bakkalınızdaki fiyatlara da bakın. Değişen bir şeyin olacağını zannetmiyorum.  Ucuz gösteriyorlar. Örneğin, 5 kilo şeker bakkalda 25 TL ise, oraya yazmış 24,99 TL diyerek onu senin gözüne sokuyor, diğer taraftaki eşyanın fiyatı yüksek sen onun farkında değilsin. Vatandaşımıza çağrımız şudur, başınız sıkıştığında, dara düştüğünüzde, el attığınız kimse sizlerde ricam ticaretinizi de oralardan yapın. Dar günde sizin kim yanınızdaysa, geniş günde de siz onun yanında olun" şeklinde konuştu.
Yöresel ürünler fuarına davet edilmedik
Malatya Büyükşehir Belediyesi yan tarafında açılan yöresel ürünler fuarına bakkalların davet edilmediğini ifade eden Hamamcı, "Böyle fuarların açılması karı, zararı, faydası nedir bir defa bunu ölçmek lazım. Bu konuda benim fazla bir bilgim yok. Malatya Büyükşehir Belediyesi yan tarafına gıda fuarı açılmış. Bugün Malatya'da biz 2 bine yakın bakkallar ve bayiler odası olarak, gıda sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Bugün bize oradan her hangi bir davetiye gelmedi. Gelmemesinin sebebi nedir biz bunu anlayamıyoruz. Belediye bunu neden böyle yapıyor? Bize davetiye verilmesi lazımdı ki, belki esnafımız da iştirak ederdi. Bizleri buraya davet etmedikleri için bunu nasıl tasnif ve nasıl gider gezeriz. Esnafımıza gidin gezin diyemeyiz. Belediyeler, küçük esnafımızı dışlıyor, görmemezlikten geliyor. Bunun basit örneği de, her sokağın başında iki tane bilmem ne market bilmem ne market. Adı altında ruhsatlandırılmış, yeri müsait değilse de ruhsat verilmiş ve açılmış yerler var. Bir mahallede bir tane bakkal varsa, yanına götürmüş iki tanede marketlerden koymuş. Hâlbuki o mahalle bir tane bakkal ile idare ediyor. Az önce sizlere de anlattığım gibi bir bakkal mahallenin emniyeti, mahallenin kasası, güvencesidir. Bakkalı öldürmek yerine, bakkalı yaşatmak lazım. Onun için bizim yerel yönetimler maalesef bizim küçük esnafımıza, bakkalımıza gereken önemi göstermiyor. Onun için biz yerel yönetimlerden pek memnun değiliz. Siyasi görüşü ne olursa olsun bu bizi ilgilendirmiyor. A-B partisi olabilir. Bu yerel yönetimdir ve yerel yönetimde bana gereken desteğin verilmesi lazım. Bende esnafımla beraber o yerel yönetime destek vereyim" ifadelerinde bulundu.