'Marketten kurbanlık almayın'

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Canlı Hayvan Pazarını ziyaret ederek, burada besici ve kurbanlık satan köylülerle bir araya geldi. Keskin, Malatyalılardan kurbanlıklarını marketlerden almak yerine kendi üreticilerinden görerek ve bakarak almaya davet etti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Marketten kurbanlık almayın'

MESOB Başkanı Keskin, Canlı Hayvan Pazarında besici ve kurbanlık satan köylülerle bir araya geldi. Üreticilere ve besicilere emeklerinin karşılığını almaları dileğinde bulunan Keskin, “Marketler her şeyi satmaya başladı, şimdi de hepsi Kurban satmaya başladı. Ben burada vatandaşlarımıza sesleniyorum, kurban faizli para ile alınmaz. Taksitle kurban almak bir kere caiz değil. Malatya halkına, Allah rızası için kurban kesecek olan tüm Malatyalılara, kendi köylüsünün üretmiş olduğu kurbanlıkları almalarını tavsiye ediyorum, davet ediyorum. Çünkü siz köylüyü ayağa kaldırmayınca şehirliyi doyuramazsınız. Köylüyü kalkındırın ki, memleket kalkınsın. Kendi esnafından ve kendi köylünden kurban alacaksın ki, köylü gelecek yıl için kurbanlık beslesin, hayvancılığa devam etsin. Kurbanlık köylünün elinde kalırsa önümüzdeki yıl için beslemeyecek.  O zaman ne olacak? Et daha çok zamlanacak.” diye konuştu,

‘Marketler vicdanı bir kenara bıraktı hepsi cüzdana bakıyor’

Keskin şöyle konuştu, “Marketlerin kurban kesmekten ve satmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirten Keskin, “Marketin işi kurban satmak mı? Marketin işi faizle kurban satmak mı? Marketler açgözlülük yapmasın. Eğer köylü üretmese, besi yapmasa, etin fiyatı artar. Marketler vicdanı bir kenara bıraktı, hepsi cüzdana bakıyor. Marketlerin cüzdanına para girdimi onlar için sorun yoktur. Köylü o kadar emek vermiş, girdisi fazla, yem çok pahalı, buna rağmen köylü ve besici direnerek hayvancılık yapıyor.  Tüm Malatyalı, gelsin kendi köylüsünün üretmiş olduğu kurbanlığı alsın.  Kurbanlığı gidip göreceksin, onun hazzını duyacaksın.”

‘Vekaletle alınan kurbanlık bayramdan sonra tekrar satışa sunulmuş’

Bazı besiciler başlarında geçen ilginç vekalet kurbanlık olaylarını da anlattılar. Keskin, “Efendim, yurt dışında kurban kestirmiş, Dediğiniz gibi, kesildi mi, kesilmedi mi, vekaletini aldılar mı? Vekâletle kurbanlık tosunu burada 12 bin TL’ye almış, onun karşılığında da yurtdışında 7 bin TL’ye kurban alıp kestirmiş. Burada 6 bin TL’de karı var. Böyle bir Kurban kesilir mi? Ben inanıyorum, Malatyalı duyarlıdır, gelip kendi köylüsünden görerek, bakarak kurbanlık alacak. Götürüp başında durarak kestirecek. Bakın, siz kendiniz söylüyorsunuz; ‘kurbanı satmışlar, şahitsin. Bayram bittikten sonra kurbanları tekrar mezete çekmişler. “Efendim biz bunları bıraktık, ama emsal olarak burada aldık, yurtdışında kestirdik.’ Vebali boyunlarına. Allah kabul etsin, ama böyle bir kurban kesimi olur mu?” şeklinde konuştu.

‘Kurbanlık alırken, çağayı, çocuğu, aileyi götürüp alıştırmak lazım’

Keskin, kurban bayramı heyecanının tüm aile bireylerinin yaşaması gerektiğini ifade ederek, “Bir kere şunu yapmamız gerekiyor, kurbanlık alırken, çağayı, çocuğu, aileyi götürüp alıştırmak lazım. Ailemizi kurbana özendirmemiz lazım. Kurbanın sevgisini heyecanını çocuklarımıza tattırmamız lazım. Bunun heyecanını, bunun Allah için kesildiğini çocuklarımıza öğretmemiz lazım, dini öğretmemiz lazım. Sen yurt dışında kurban kestiriyorsun, ama senin yan komşun bayramda senden et bekliyor.” dedi. Malatya Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, her zaman yanlarında olan MESOB Başkanı Şevket Keskin’e teşekkür ederek, “Şevket Başkanımın pazarımızın kurulmasında çok emeği vardır. Her zaman köylünün, çiftçinin de yanında yer almıştır, her zaman sesimiz olmuştur, sorunlarımızı dile getiriyor” dedi.