Malatya Özlemi

Abdullah Ergün'ün kaleminden İstanbul'da düzenlenen Malatya günleri etkinlikleri–1

Malatya Özlemi

Malatya Dernekler Federasyonu tarafından İstanbul’da düzenlenen 3. Geleneksel Malatya Tanıtım Günleri İstanbul Yenikapı Sahil Etkinlik Alanı’nda yapılan açılışla başladı. İstanbul’da yaşanan Malatyalıların memleket özlemlerinin etkinlik süresince duygulu anları da beraberinde getireceğini biliyordum.
Yıllar önce Malatya’dan ayrılan arkadaşlarımızı etkinlik süresince görme şansım oldukça fazlaydı. Yeşilyurt Belediyesi’nin açtığı standın giriş bölüme yakın olmasından dolayı yıllar önce bazı nedenlerden dolayı Malatya’dan ayrılan arkadaşları görme şansım daha fazlaydı. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen fuara gelen bazı arkadaşlarla karşılaşmam benim gibi onlar ve orada bulunan Malatyalılar içinde sürpriz oldu. Bazıları kilo almış bazılarının saçları dökülmüştü ama değişmeyen tek şey yüreklerinde taşıdıkları Malatya sevgisi olmuştu.
Etkinlikte yaşadığım en duygusal an ise, fuar çadırının girişinde bulunan Malatya yazısının yanına yaklaşan yaşlı teyzenin “Malatya” yazısının her harfine elini dokundurup öpmesi oldu.
Daha sonra Malatya müziklerinin canlı okunduğu bölüme gelerek okunan her Malatya türküsüne eşlik ederken seslerinin titremesinin tek nedeni duygusallığın zirve yaşmasından kaynaklanıyordu.
O anları fotoğraf makinesiyle görüntüleyen Battalgazi Belediyesi basın biriminde Görevli Mehmet Uslu’nun objektifine yakalanması etkinliğin gurbetteki Malatyalılar için ne önemli olduğunu gösteriyordu.
Biz Malatyalıların yüreklerinde taşıdıklar özlemin tarifini yapmak çok zor. Sadece İstanbul ve diğer illerle sınırlı değil. Benzer duyguları yurt dışı seyahatlerinde bende yaşamıştım. Başka ülkelerin kültürleri ve yaşam şekilleri ne olursa olsun, Malatya sevgisini de oralarda yaşarken Malatyalı ablamızın yaptığını bende farklı yöntemlerde yapmıştım.
Battalgazi Belediyesi’nin standında Malatya türkülerin çalındığı anlarda orada bulunan Malatyalıların toplu halde türküleri eşlik etmesi, saz heyetinde bulunan Kemancı Fikret başta olmak üzere, Yüksel ve Lütfü Acubucu’nun kenardan müzisyenlerin söyledikleri türkülere içtenlikle eşlik edenlere sundukları müzik ziyafeti de unutulmayacak görüntüler ortaya çıkardı.
Barış Pınarı harekatının hızla devam ettiği süreç içinde etkinlikte konserlerin iptal dilmesi yerinde bir karardı. 
Hafta sonuna kadar devam edecek Malatya Günlerinde cumartesi ve pazar günleri ziyaretçi sayısının artış göstermesi bekleniyor.
Yılda bir kez dahi olsa, İstanbul’da yaşayan Malatyalıların, Malatya’dan gelen kamu kurum ve kuruşların standartları ziyaret etmek, Malatya ürünlerini satın almak, yıllar önce yaşanan ve yarım kalan güzel anlarının kahramanlarının yıllar sonra tekrar birbirleri görmeleri ve bu sahnelerin yaşandığı ortamları görmek çok güzeldi.
Devam eden etkinliğin bu sene oldukça sönük geçtiğini söyleyen bazı arkadaşların söylemlerine karşın bu tür organizasyonların İstanbul ve çevre illerde yaşayan Malatyalılar için önemli olduğunu etkinliğin en iyisinin yapılması tabi ki beklentilerimiz arasında yer alıyor. Etkinliğin değişkenlik göstermesi İstanbul ve çevresinde yaşanan Malatyalıların sıla özlemleri asla değiştirmeyecektir.
 

Malatya Özlemi
Malatya Özlemi
Malatya Özlemi