Malatya kadirşinas bir şehir

1972-73 sezonunda 3 ligde şampiyonluğa ulaşarak 2. lige yükselen Malatyaspor'un kalecisi Yunus Ceylan, bir sezon Malatyaspor'da kalecilik yapmasına rağmen, Malatya'nın kadirşinas bir şehir olduğunu, Malatyalılar tarafından hatırlanmasının kendisini duygulandırdığını söyledi.

Malatya kadirşinas bir şehir

Profesyonel lig de ilk kez 1972-73 sezonunda şampiyon olan Malatyaspor'un kadrosunda yer alan kaleci Yunus Ceylan, Net Haber Gazetesine duygu dolu açıklamalarda bulundu. Ceylan, Malatyaspor'a transfer sürecinde parayı hiç konuşmadan, mukaveleye imza attığını belirtti. 

Boş mukaveleye imza attım

Sivasspor’da yaşadığı bazı olaylardan dolayı, futbolu bıraktığını aktaran Ceylan,  Malatyaspor'un teklifi üzerine bir yıl daha kalecilik yapmak istediğini kaydetti. Malatyaspor'a transfer sürecini anlatan Ceylan,  "Malatyaspor’a gelmeden önce Sivasspor’da futbol oynarken bazı olaylar yaşadığımdan, Sivasspor’da futbolu bırakmıştım. Futbolu bıraktıktan sonra Ankara’da Malatyaspor antrenörü Uğur Ersoy ile karşılaştım. Ben, ona futbolu bıraktım dedim, oda bana 'neden futbolu bırakıyorsun, gel Malatyaspor’da bir sene daha kalecilik yap, ondan sonra bırak' dedi. Uğur Ersoy, çok ısrar edince bende tamam bir sezon Malatyaspor da kalecilik yapacağım dedim. Bana 'ne kadar para istiyorsun' dedi. Bende benim için para önemli değil, yöneticiler gitsinler Sivasspor'la konuşsunlar, onlar anlaşırlarsa ben de, Malatyaspor’da kalecilik yaparım, benim alacağım vereceğim önemli değil dedim. Zaten bir sene daha kalecilik yaptıktan sonra futbolu bırakacağım. Onun için para benim için önemli değil dedim. Kulüp Başkanı Nihat Aslankara ile konuştuk. Sonunda Malatyaspor’a imza attım. 70 bin lira teklif ettiler. Bende para önemli değil dedim. 1972 yılında Malatyaspor’a imza attım. O sezon Malatyaspor şampiyon oldu. Bende şampiyonluk primlerini beklemeden Malatya’dan ayrıldım. Sivas'ta esnaflığa başladım.Değişik mesleklerle esnaflığa devam etmek istedim. Bunda da başarılı olamadım" dedi.

Candan insanların şehri Malatya

Ceylan, Malatyalıların çok değerli ve kadirşinas insanlar olduğunu vurgulayarak, "Üzerinden yaklaşık 50 yıl  geçmiş hala Malatya'dan arayıp, halen o yılları konuşuyoruz.Tuhaf oluyorum, çok duygulanıyorum. Yıllar önce konfeksiyon işi yaparken Malatya’ya gelmiştim, Malatya'da bir iş hanına gittim. Oradaki esnaf benim Sivaslı olduğumu öğrenince Malatyaspor kalecisi Yunus’un memleketindensin dedi. Beni Yunus’a benzettiğini ve bana yoksa sen Yunus’un abisi misin? dedi. Bende Yunus benim deyince boynuma sarılıp ağlamıştı. Bu kadar candan insanların olduğu bir şehir görmedim. Yine yıllar sonra Malatya'da bir maça gelmiştim. Tribünde bir taraftar beni tanımıştı. Kalk abı sana tezahürat yapalım demişti. Bende çok duygulanmıştım. Bir şehir bu kadar mı vefalı olur. Dedim.Yaşadıklarımdan dolayı Malatya'yı çok seviyor ve taktir ediyorum" diye konuştu. 

Futbolu bıraktıktan sonra futbolla hiç ilgilenmediğini söyleyen Ceylan, Antalya’ya yerleşerek, esnaflık yaptığını esnaflıkta istediğini gerçekleştiremediğini daha Antalya Sivaslılar Derneğini bir arkadaşıyla beraber çalıştırarak, futboldan uzak yaşamını devam ettirdiğini ifade etti. Rizespor ile Rize'de oynanan maçı asla unutamadığını anlatan Ceylan,  "Oynanan maçı, Rizespor’un kazanması için her şey hazırlanmıştı. Rize’de sahaya girerken dünyanın protestolarıyla karşılaşmıştık. Tuncay’ın attığı nizami golü hakem iptal edince, saha içinde farklı şeyler yaşanmaya başladı. Devre arasında soyunma odasına giderken, maçın hakemine, hocam golde bana faul yapıldı, golü nasıl verirsin dedim. Hakem bana ikinci yarı sahaya çıkma, seni attım deyince bende arkadaşlarıma sakın bana karışmayın, ben bu hakemi döveceğim, nasıl olsa sezon sonunda futbolu bırakıyorum, kimse bana engel olmasın dedim. İkinci yarıya çıkınca, hakem bana sarı kart gösterdi. Beni atması halinde takım olarak sahadan çekilecektik. Her şeye rağmen sezon sonunda şampiyonluk ipini göğüsledik. O sezon Malatya'da 1. Lig havası vardı. Malatyaspor taraftarları hiçbir maçta bizleri yalnız bırakmadı. Neredeyse yarım asır sonra Malatya'da tek sezonda yaşadığım duyguları, anlatmama vesile olduğunuz için Başta Abdullah Ergün olmak üzere Net Haber Gazetesine çok teşekkür ediyorum. Buradan beraber futbol oynadığım bütün arkadaşlarıma sevgilerimi gönderiyorum. Aramızdan ayrılan arkadaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum" ifadesini kullandı. Haber: Nevzat Kanar-Abdullah Ergün Foto Arşivi: Celal Balan( Terzi Celal)