Malatya hareketli bir bölge

Malatya'nın Hekimhan ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya'nın hareketli bir bölgede olduğunu bu fay hattı üzerinde çok büyük bir deprem beklemediklerini belirterek, 'Bölgede bizi daha çok ilgilendiren deprem Sincik, Çelikhan, Erkenek, Gölbaşı. Burası kırılırsa Malatya çok etkilenecek' dedi.

Malatya hareketli bir bölge

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilciliği Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojisi Bölüm Başkanı olan Vehbi Aluçlu, Malatya’nın Hekimhan ilçesinde meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremle ilgili gazetemize açıklamada bulundu. Aluçlu, Malatya’nın hareketli bir bölgede olduğunu ancak bu fay hattı üzerinde çok büyük bir deprem beklemediklerini söyledi. 

Bizi daha çok ilgilendiren Erkenek hattı 

Malatya bu depremi hissetti ama daha çok Hekimhan ve çevresi hissettiğini anımsatan Aluçlu, “Bu deprem bizim Malatya fayı üzerinde oldu. Şimdi asıl beklediğimiz deprem doğu Anadolu fayı üzerinde olması gerekiyordu. Bu depremi hala bekliyoruz. Malatya’nın etrafı faylarla çevrili. Şuanda bölge hareketli olduğu için bu bölgede bir deprem meydana geldi. AFAD bu depreme 4,5 açıkladı. Şimdi burada önemli olan bu bölgedeki yapı stoku çok önemli. Tabi bu büyüklükte ki bir deprem bizim betonarme binalarımıza çok fazla bir zarar vermiyor. Ama oradaki yapı malzemesi daha çok çamur ve taş yapılan veya kerpiç ile yapılan yerler olduğu için bu büyüklükte ki depremde bile hasar almaları yüksekti. Şimdi depremi söyleyecek olursak deprem konusunda hareketli bir bölgede yaşıyoruz. Malatya fayı Sürgüden başlıyor Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Hekimhan ve Tunceli’nin Ovacık fayına kadar uzanan bir fay. Bu fayın sekmentleri kısa kısa. Yani burada çok büyük bir deprem beklemiyoruz. 6,5’in üzerinde bir deprem olması çok nadir bir durum. 6 ile 6,5 arasında deprem üretme potansiyeline sahip faylardır burası. Burada depremden çok yapı stokunu konuşursak daha mantıklı olur. Bu bölge deprem bölgesi. Bu fay Malatya’nın batısına düşen bir fay. Güneyine düşen doğu Anadolu fayı var. Birde kuzeyine düşen kuzey Anadolu fayı var. Bu üç fayın ortasında olan bir şehirden bahsediyoruz. Malatya bu üçgen fayların içerisinde bir yer. Tabi bölgede bizi daha çok ilgilendiren deprem Sincik, Çelikhan, Erkenek, Gölbaşı. Burası kırılırsa Malatya çok etkilenecek. Çünkü burada 7 ile 7,2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz. Ondan sonrada bir sekment var Gölbaşı, Pazarcık, Türkoğlu. Burada da en son deprem 1315 yılında olduğu için burada da birikmiş bir enerji var. Bunlar zaman içerisinde kırılacak. Şuanda bu bölgede değil de Malatya’nın batısında bir hareketlilik var. Dediğim gibi AFAD’ın açıkladığı gibi 4,5 büyüklüğündedir. Bu büyüklükteki deprem betonarme binalara da sorun yaşamayız. Ama oradaki yapı stoku kalitesiz malzemeden yapıldığı için bu bölge 5 üzerindeki depremlerde çok büyük sıkıntılar yaşar” dedi.

 Seferberlik depremden sonra yapılıyor

Aluçlu, depreme hazırlık noktasında bir çalışmanın olmadığını vurgulayarak, “Kentsel dönüşümden dolayı bazı illerde çalışmalar yapılıyor. Fakat yeterince hazırlandık mı hayır yeterince hazırlanmadık. Biz depremden sonra afet bölgesi olarak gittiğimiz zaman çadır dağıtıyoruz, insanları kurtarmaya çalışıyoruz enkaz altında, yiyecek ihtiyaçlarını gideriyoruz. Bu deprem sonrası yapılması gereken işler. Yani seferberlik depremden sonra yapılıyor. Oysa binaların dönüşümü yapılarak seferberliği depremden önceye alırsak insanlarımızın can kaybını, mal kayıplarını, ekonomik kayıplarını önlemiş oluruz. Malatya bu konuda pek fazlada çaba harcamıyor. Kentsel dönüşümü iki yerde başlattıklarını söylüyorlar yerel yöneticiler. Birisi Turgut Özal mahallesinde birisi de Şehit Fevzi’de. Yani oradaki binalar zaten tek katlı. Onların dönüşümü çok kolay. Bunlarla biz depreme hazırlandık diyemeyiz. Ancak nasıl bir hazırlık olursa depreme hazırlanabiliriz. Malatya’nın 1970 yılından 2000 yılına kadar Malatya merkezde yapılmış yüksek katlı binaların dönüşümünü yapabilirsek Malatya’yı depreme hazırlamış oluruz. Yoksa kenar semtlerde 300-500 tane evi yıkıp yeni daireler yaparak Malatya’yı depreme hazırlayamayız. Bu konuda Malatya’nın merkezindeki binalar insan yoğunluğunun fazla olmasından kaynaklı, bina yoğunluğunun fazla olmasından dolayı çok büyük bir risk arz ediyor” şeklinde konuştu.