Malatya'da ilk kenevir hasadı

Malatya'da izinli olarak yetiştirilen kenevir de ilk hasat gerçekleştirildi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Malatya'da ilk kenevir hasadı

Kenevirde ilk hasat

Türkiye'de ruhsatlı ekim yapılan yerlerden birisi olan Malatya'nın Battalgazi İlçesinde Mayıs ayında ekilen kenevirin hasadı gerçekleştirildi. Tarım İl Müdürü Tahir Macit, bu yıl verim ve adaptasyon için ekim yapıldığı ifade ederek, önümüzdeki yıllarda kenevir ekiminin ilimizde artarak devam etmesi beklediklerini söyledi.

Kenevir ilimiz için önemli bir ürün

Battalgazi İlçesinde yaklaşık 1 dekarlık bir alana ekimi yapılan kenevir bitkisi; liflik ve tohumluk olarak iki farklı şekilde ekildi. Malatya Tarım İl Müdürü Tahir Macit, yapılan üretim ile ilgili açıklama yaptı. Macit, Malatya'nın kenevir üretiminde izinli illerden bir tanesi olduğunu hatırlatarak, “İlimizde 39 tane çiftçimiz kenevir ekimi ile ilgili müracaat etti. Bunlardan 21 tanesine izin vermemize rağmen iki çiftçimiz ekimi gerçekleştirdi. Ayrıca Kayısı Araştırma Enstitüsü ile Turgut Özal üniversitesi ile ARGE amaçlı ekilişler yapıldı bizim buradaki çalışmamız haneye yönelik bir çalışma. Kenevirin sanayi alanında kullanılma aşamasının hem araştırma hem de üretimde katkı sağlaması açısından önemli bir bitkidir.  Malatya’mızda ileriki dönemlerde belki yaygınlaşabilir ama özellikle Selma Hanımın çalışmaları ışık verdi üreticilerimize belki sanayicilerimize de ışık verecektir. Kendisi hem kenevir yetiştirdi hem de onu ürüne dönüştürmek üzere çalışmaları var. Kendilerine teşekkür ediyoruz. İlimiz için önemli bir ürün Malatya kayısı ile anılmasına rağmen birçok üründe de söz sahibi bir ilimiz. Sanayiye yönelik kenevirde de söz sahibi olacaktır. Bunun ilk adımlarını atmış bulunuyoruz. Önder çiftçilerimiz arasına girecek ve bununda yaygınlaşması sağlanacaktır” dedi.

1 dekarlık alanda 40 kg kenevir üretimi bekliyoruz

Kenevir üretimi hakkında çeşitli bilgiler veren Battalgazi İlçe Tarım Müdür Vekili Hasan Yazlak ise, lif üretimi için 3,5-4 kg/da; tohum üretimi için 2,5-3 kg/da tohum kullanıldığını kaydetti. Battalgazi İlçe Tarım Müdürlüğü olarak kenevir üretimi kapsamında yaklaşık 30 müracaat aldıklarını belirtenYazlak,  “Bunlardan 15 kişiye izin verildi 2 kişi ile beraber şuan da bir dekar alanda Selma Hanım üretimi yapmış olduğu ebru kâğıdının alt yapısını oluşturmak ve Ebru sanatının hamur kâğıdını oluşturmak amaçlı ekmiş olduğumuz ilk üretimin tarla gününe katıldık. Özellikle üreticimiz kenevir üretiminin bakanlığımız tarafından desteklenmesi ile birlikte Samsundan vezir ve narlı tohum çeşitleri getirerek burada deneme çalışmalarına başladılar. Bizler ilçe müdürlüğü olarak yaklaşık deneme sürecinden izinden şuan ki hasat dönemi sürecine kadar hep takip içerisinde kaldık. 11 hafta boyunca her hafta üretim aşamaları nelerdir süreci nasıl gitmektedir her türlü teknik ve alt yapı konusunda desteklerini verdik. Ektiğimiz 1 dekarlık alanda yaklaşık 40 kilo civarı bir kenevir ürünü elde etmeyi bekliyoruz. Kullanacağımız ürün kenevir saplarının kurutulmasından sonra bunların hamur haline getirilmesi daha sonra bunların parçalanması daha sonrada kenevir hamurunun oluşturulması amaçlı kullanılacaktır. Bu neden ile de kayısıdan sonra bölgemizde kullanılmayan arazilerin değerlendirilmesi konusunda son derece önemli ve stratejik bir ürün olduğunu düşünüyorum. Malatya da yapılacak olan bu çalışma bir ARGE değeri taşıyacaktır. Özellikle bu ARGE anlamında ürünün ileriye dönük yapılması ve bu konuda farklı üreticilerin yapacağı çalışmalara örnek olması konusunda ilçe müdürlüğümüzü son derece mutlu ediyor” diye konuştu. Kenevir Üreticisi Selma Öleş ise, Malatya da ilk kenevir yetiştiricilerden olduğunu ifade ederek, Burada Tarım İl Müdürümüz Tahir Bey, Turgut Özal üniversitesi öğretim görevlisi, İlçe Tarım Müdür Yardımcımız ve buraya gelen yetkililer ile burada hasat yapacağız” ifadesini kullandı.