Mahalleliye konut müjdesi

20 hektarlık Beydağı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanında TOKİ tarafından 915 konut ile 38 adet iş yerinin yapımı bitme aşamasına geldi. Proje alanında yer alan yaklaşık 575 adet konut için hak sahipleri ile sözleşme imzalanırken geriye kalan yaklaşık 320 adet konutun kaldığı tespit edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaptığı görüşmeler neticesinde ilk dönemde TOKİ ile anlaşmayan hak sahiplerine müjdeli haberi verdi. Gürkan, yeni bir sözleşme ve protokol çerçevesinde geriye kalan yaklaşık 320 konutun hak sahiplerine verileceğini söyledi.

Mahalleliye konut müjdesi

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, 20 hektarlık Beydağı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanında gerekli kamulaştırma ve yıkım işlerinin tamamlanarak inşaata hazır hale getirilmesinden sonra TOKİ tarafından 915 konut ile 38 adet iş yerinin yapımı bitme aşamasına getirildi. Proje alanında yer alan yaklaşık 575 adet konut için hak sahipleri ile sözleşme imzalanırken geriye kalan yaklaşık 320 adet konutun kaldığı tespit edildi. Geri kalan yaklaşık 320 adet konut ile ilgili olarak Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın gerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum gerekse TOKİ nezdinde yaptığı görüşmeler neticesinde ilk dönemde TOKİ ile anlaşmayan hak sahiplerine müjdeli haber verildi. Başkan Gürkan, TOKİ ile yeniden anlaşmak isteyen vatandaşlar için yapılan görüşmeler neticesinde yeni bir sözleşme ve protokol çerçevesinde geriye kalan yaklaşık 320 konutun hak sahiplerine verileceğini söyledi.

Artan daireler mahallemize verilecek

Hak sahipleri ile yapılan görüşmeler sırasında Beydağı Mahalle Muhtarı Hakverdi Sevgi, “Başkanımız Battalgazi Belediye Başkanı iken bizim kentsel dönüşüm sıkıntılarımıza birebir vakıftı. Bu kentsel dönüşüm kanayan bir yaraydı. Başkanımız mahalleye güzel olan faydalı olan müjdeyle geldi. Mahallem ve şahsım adına kendilerine teşekkür ediyorum. Artan daireler mahallemize verilecek. Çünkü mahallede aşırı bir yoğunluk ve baskı vardı. Sağ olsun ilgili birimler gerekli çalışmaları yaparak, mahallemize tekrar bu daireleri kazandırdıkları için Büyükşehir Belediye Başkanımızın şahsında emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun” dedi. Sağlanan imkânlardan dolayı teşekkürlerini dile getiren Yamaç Mahalle Muhtarı Mehmet Hanifi Akdağ, “Bize bu imkânı sağladığını için hepinize teşekkür ediyorum. Sayın Başkanıma da teşekkür ediyorum. Daha önce Battalgazi Belediye Başkanı iken bize söz vermişti, yardımcı olacağım demişti. Allah razı olsun. Şahsım ve Mahallem adına teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi. Yapılan çalışmalardan dolayı Başkan Gürkan’a teşekkür eden Başharık Mahalle Muhtarı Ramazan Taşan da “Başkanımızın bu konuyla ilgilenip gerekli bakanlıkla yaptığı görüşme sonunda bize bu müjdeyi verdiği için çok teşekkür ederim. Sağ olsun konuyla bizzat ilgilendi. Ben inanıyorum ki o alanın en güzel şekilde yapılarak hem mahallemize hem de diğer mahallelere ve Malatya’mıza bir değer katacaktır. Bunun akabinde kuşak yolumuz da yapımı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmanın bitimiyle Malatya’mıza ayrı bir değer katacaktır. Bizimle ilgilenip bilgilendirdiği için başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Ödemeler belediyemiz tarafından yapıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise yaptığı konuşmada, “Uzun yıllar Kernek kentsel dönüşüm süreci devam ediyordu. Biz göreve geldikten hemen sonra vatandaşın kamulaştırmayla ilgili ve kamulaştırma bedellerinin ödenmesiyle ilgili bütün bedelleri Büyükşehir Belediyesi olarak üstlendik ve bu ödemeler belediyemiz tarafından yapıldı. Akabinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığımız, TOKİ ile yaptığımız koordinasyon içerisinde ilgili müellif firma tarafından hak sahiplerinin konutları inşa edilmeye başlandı. Bu arada o süreçte TOKİ ile anlaşmayan vatandaşlarımız daha sonraki süreçte bize başvurularında muhtarlarımızın rehberliğinde - o dönem TOKİ ile anlaşmadık ama burası kentsel dönüşüme girecek, biz TOKİ ile tekrar anlaşmak istiyoruz- diye yoğun talepleri oldu. Biz bu yoğun talepler muhaceresi içerisinde geçtiğimiz hafta içerisinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızı, eski Gümrük ve Ticaret Bakanımız, milletvekilimiz Bülent Tüfenkci ve Genel Sekreter Yardımcımızla ziyaret ettik. Sayın Bakanımıza durumu anlattık. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız bu konuda pratik çözüm ve sonuç odaklı çözüm olan bir bakanımızdır. Bu anlamda Bakanımıza teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız ilgili genel müdürlere sürecin hemen başlatılması talimatını verdi. 

Malatya’ya özel yakışır bir çalışma oldu

Burada 915 konut var. 915 konuttan 575’i daha önceki anlaşmalar muhaceresi içerisinde ilgili hak sahibi kişilere ilgili müellif firma tarafından Eylül ayı içerisinde verileceği iletildi. Kalan yaklaşık 320 konut ve 38 iş yerinin de yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla, Büyükşehir Belediyemiz arasında yapılan protokol mutabakatı çerçevesinde geçmişte TOKİ ile anlaşmayan ama şimdi biz anlaşmak istiyoruz diyen arkadaşlarımızla mutabakat, protokol ve sözleşme yapılarak onların ilgili talep eden kişilere tevdi edilmesi noktasında çalışmaları başlattık. Bu çalışmalarımızın öncelikle Malatya’mıza, oradan faydalanacak olan değerli hemşerilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Uzun yıllardan bu yana dönüşümü gerçekleştirilmeyen Kernek kentsel dönüşüm gerçekleştirildiği gibi, o dönem TOKİ’den yararlanmak istemeyen ancak şimdi yararlanmak isteyen arkadaşlarımıza da böyle bir fırsat çıktı. Bu anlamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza teşekkür ediyorum. İmar Daire Başkanlığımız tarafından bunun koordinasyonu yapılacak. Talep eden vatandaşlarımızın talepleri alınacak. Alınan talepler sonrasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ilgili birimleriyle görüşülüp, ilgili kişilere protokol ve sözleşme çerçevesi içerisinde tapuları verilerek oturması sağlanacak. Kernek kentsel dönüşümde yer alan konutlarının planlarının yapılması noktasında ve geniş, ferah balkonların olması noktasında ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte bir bütün şeklinde ilgili müellif firma ile gerekli görüşmeler yapıldı. Malatya’ya özel yakışır bir çalışma oldu” diye konuştu.