Ligler tamamlanacak

Koronavirüsünden dolayı liglere ara verilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Futbol Antrenörler Derneği (TÜFAD) Malatya İl Temsilcisi Nihat Bayındır, virüs tehlikesi etkisini kaybederse Haziran ayında liglerin başlayabileceğini söyledi. Bayındır, 'İşin açıkçası takımlar, Mayıs ayının ilk haftasını bekliyor' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ligler tamamlanacak

TÜFAD Malatya İl Temsilcisi Nihat Bayındır, gazetemizi ziyarette etti. Ziyarette, koronavirüsünün futbola etkisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bayındır, futbol kulüplerinin, futbolculardan indirim talebini olumlu bulduklarını belirterek, herkesin fedakarlık yapması gerektiğini kaydetti. TÜFAD Malatya İl Temsilcisi Nihat Bayındır ile yaptığımız röportajdan kesitler. 

NETHABER: Koronavirüsten dolayı dünya genelinde spor dalları tatile girdi. Liglerin ne zaman başlayacağı belirsiz, virüsün etkisi futbol ve spor anlamında?

Salgından çıkaracağımız çok ders var

Nihat Bayındır: Malum, virüs dünyayı etkisi altına aldı. Şuanda sporla ilgili organizasyonlar yok. Sosyal mesafeden dolayı sporu konuşmanın da bir anlamı yoktur. Maalesef spor virüsten en çok etkilenen uğraşlardan bir tanesi.  Bütün organizasyonlar futbol dahil iptal edildi. Biz de futbolla uğraşıyoruz ama sağlık her şeyden önemli.  Her şeyden önce geldiği bir kez daha ortaya çıkar. İnşallah salgın bir an önce ortadan kalkar sonra sporla ilgili neler yapabiliriz, kaybettiğimiz şeyler neler? Aslında bu salgından alacağımız çok dersler var. Bunları düşünme fırsatı veriyor. 

NETHABER: Evde kalan vatandaşlara spor anlamında yapılması gerekenlerle ilgili neler söylersiniz bir eğitimci olarak?

Nihat Bayındır: TV ve sosyal medya da insanların evde yapabilecekleri egzersizlerle ilgili sürekli yayın ve paylaşımlar yapılıyor. Gençlik Spor Bakanlığının 'Evde Kal Hareketsiz Kalma Sporla Kal' sloganıyla küçük hareketlerle üst bölge, karın bölgesi, alt bölge ile ilgili değişik hareketler yapılabilir. Günlük yaşantısında spor yapmayan biri evde küçük hareketler yeterli. Ama profesyonel bazda olan sporcular için ayrı program veriliyor. Genel anlamda vatandaşlarımızın tamamı için kültürfizik hareketleri yapılabilir. 

Antrenmanlar, sporcuları psikolojik olarak zinde tutacaktır

NETHABER: Futbolculara verilen program lig için yeterli mi?

Nihat Bayındır: Şuan futbolculara verilen programlarda kapasite düşecektir. Yaz döneminde sporcuların yüzde 10-15 kapasitesi şuanda yüzde 40-45 yakın olacaktır. Sadece onlar hareketsiz kalmasınlar, var olan potansiyelleri düşmesin yüzde 30-25'lerde dururlarsa bu anlamda yeterli olacaktır. Ama performans sporları için yeterli midir? Değildir. Sadece onları zihnen toparlamalarına fayda sağlar. Şuanda bence en önemli olan psikolojik etmenler. Antrenmanlar, sporcuları psikolojik olarak zinde tutacaktır. Sporcunun kendini bırakmamasına neden oluyor. Fiziksel olarak zaten çok fazla bir şey katmaz, ama psikolojik ve zihinsel olarak çok şey katacağını düşünüyorum.
İnsan sağlığı her şeyden önemli

NETHABER: Lig tekrar başlarsa futbolcularda performansa anlamında eski görüntüleri görebilecek miyiz? 

Nihat Bayındır: 11 Mart'ta virüs başladı. Bira hafta oynandı. Sonra liglere ara verildi. O periyotla bu periyot arasında mutlaka bir fark olacak. Olmayacak deme şansımız yok. Mutlaka olacak. Virüs gider ligler oynanırsa 4 ila 6 hafta arasında bir çalışma verildiği zaman, Mayıs ayının başı gibi çalışmalara başlanırsa, Haziran ikinci haftası ligler başlayacağı en iyi ihtimaller arasında. Mayısın başında antrenmanlar başlarsa 5 ila 6 haftalık bir süreç veriyor takımlara, bu da takımların 8 haftalık bir periyotun tamamlanması için yeterli.  Amaç ligi tamamlamak.  Şampiyonu ve düşen takımları belirlemek. Futbol çok büyük bir endüstri.  Futbolda sadece sahada konuşulmuyor. Saha dışındaki etmenlerde çok konuşuluyor. Bunlar nelerdir? Yayıncı kuruluşun vereceği hasılat, seyirci hasılatı, yapılan sponsorluk anlaşmaları. Bunlar olmasaydı bugün ligler biterdi. Ama dünya bitiremiyor. Virüs biterse Haziran ayı gibi liglerin başlayacağını umuyoruz. Bazı ülkelerde küçük küçük gruplar halinde idmanlara başlanacağını söylüyor. İşin açıkçası takımlar Mayıs ayının ilk haftasını bekliyorlar. Hastalık kırılırsa Mayıs ayının ilk haftası takımlara program yapılır.

Haftada 3 maç yapar yine de ligi bitiririz

NETHABER: Ligler durumuyla ilgili düşünceleriniz lig oynasın mı, tescil mi edilsin veya oynanmamış mı kabul edilsin? 

Nihat Bayındır: Şimdi sadece sportif anlamda bakarsak karar vermek çok kolay. Ama bunun geri planı var. TFF oynanmasın diye karar alır. Ama oynanmadığı zaman bunun ekonomik boyutu var. Önce sağlık diyorum ama biz bu ligi bitirebiliriz. Sıkıntı yok. Haftada 3 maç yaparız yine de ligi bitiririz. Bu anlamda en şanslı ligiz. 8 hafta var. Biter, lig 2020-2021 geç başlatırız. Sıkıntı yok, tek sıkıntı hastalığın bitmesi.

Herkes fedakarlık yapmalı

NETHABER:  Kulüplerin futbolculardan indirim talep etmesini nasıl buluyorsunuz?

Nihat Bayındır: Şunu söyleyeyim ligler oynanmasın. Futbolcuların ödemelerini hiç bir kulüp yapamaz.  Kulüplerin futbolculardan indirim talebini destekliyorum. Dünya bu salgınla yarışıyorsa, herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Çükü yapılan iş kulüplerin yararına. Ben kulüplerin futbolculardan indirim talep etmesini destekliyorum. Sebebi şu; binlerce insan salgından dolayı yardım ediyor. Yardımseverler insanlara gıda yardımında bulunuyor. Bu kadar insan elini taşın altına koyacak sen burada diyeceksin ki, Türkiye'de inanılmaz paralar kazanacaksın kusura bakma futbolcularda elini taşın altına koyacak. Son olarak yönetim kurulu üyemiz Murat Taştan salgına yakalandı, şimdi sağlığına kavuştu. Kendisine geçmiş olsun diyoruz. Haber-Röportaj: Nevzat Kanar-Yusuf Cici-Foto: Abdullah Ergün