Lavanta üretiyoruz

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, ilçede üretilen Lavanta bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması halinde ilçe ekonomisine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Lavanta üretiyoruz

Kızıldaş, bitkinin aromatik özellikleri dolayısıyla eczacılık sektöründe de kullanıldığını, su istemeyen ve bakımının kolay olması, ilçedeki toprak yapısı ve iklimin de lavanta yetiştirmeye müsait olduğu ifade etti. Yaklaşık 3 yıllık bir çalışma sonucu böyle bir karar aldıklarını dile getiren Kızıldaş, amaçlarının ilçedeki bir yandan ilçe ekonomisine katkı sağlamak, diğer yandan da alternatif bir ürün geliştirmek olduğunu söyledi.

Lavanta ile anılacağız

Kızıldaş, “Lavantayı Arguvan’da yeni alternatif ürün olarak üretmeyi planladık. Arguvan Belediyesi olarak 42 dönümlük bir alanda lavanta diktik. Yaklaşık 15 ayda çok iyi bir gelişim gösterdi. Bu konuda DAP bölge ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bunu bir proje haline getirip Arguvan’daki birçok çiftçinin ve üreticinin de lavanta tarlalarına lavanta ekip bu bölgeyi bir lavanta bölgesi haline getirmeyi planlıyoruz. Katma değeri yüksek olan bir ürün. Bizim topraklarımızda da yetişiyor. Lavanta çok farklı alanlarda kullanılıyor. Kozmetik sanayinde, deterjan sanayinde yağı çok önemli. Öncelikle Lavanta bitkisi bilinçli kullanıldığında stresle ilgili baş ağrılarında, sindirimi kolaylaştırmada, mide ve bağırsak gazlarında, depresyonla ve aşırı sinirlilik durumunda, uykusuzluk ve idrar söktürücü olarak da kullanılıyor. Bu amaçla lavantanın işlenmesi konusunda DAP bölge başkanımız bu projeyi uygulandığımızda buraya bir işletme tesisi kurulabileceğini söyledi. Bunu Arguvan'ın turizme katkısı olacak bir etken olarak da görüyoruz. Arguvan için önemli bir ürün olacak. Bugüne kadar türkülerimiz ile anılıyorduk. Ama belki birkaç yıl sonra türkülerimizi yanına başka bir konuyu daha eklemiş olacağız. Bu da lavanta olacak diye düşünüyorum. Arapgir'in mor Reyhanlı gibi biz de bu lavantayı bir marka olarak sunmak istiyoruz” dedi.

Çok su istemiyor

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesinde bitkinin gelişim, iklime uyumu ve yağ oranı ile ilgili inceleme yaptırdıklarını da anlatan Kızıldaş,“Lavantayı yaş ve kuru olarak tattığımız da yaklaşık yüzde 55 civarında bir fire verdi. Yaş iken tarttık kuruyunca da tarttık. Yüzde 55 civarında bir fire verdi. Bu oran belki daha sonra yüzde 60’a da çıkabilir. Çok farklı alanlarda kullanıldığını söyledik. Eminiz ki bizim buradaki bahçelerimiz iki yıl sonra çok daha büyük ve görsel olarak da farklı bir güzellik kazandığında, Malatya'daki evlenen, nişanlanan çiftler, hatta sünnet olan çocuklarımız dış mekân çekimleri için Arguvan'a gelip lavanta bahçelerini kullanacaklarını düşünüyoruz. Bunları bitki çaylarında olduğu gibi sallama çay yapacağız. Lavantanın Reyhan'dan kolay olan bir yanı şudur; Reyhan çok su istiyor. Lavanta öyle değil lavantayı bir yıl fideyi dikiyorsunuz. Sadece diktiğiniz zaman bir can suyu veriyorsunuz. Ondan sonra su vermiyorsunuz. Ekstra bir bakımı yok. İlaç istemiyor. Gübre istemiyor sadece içerisinde toprağını gevşetmek için traktör ile sürüp otunu alıyorsunuz. Bu anlamda Reyhan'dan biraz daha bakımı kolay bir ürün diye düşünüyoruz” diye konuştu.