Kuzu bile kesemeyiz

Emeklilerin maddi sıkıntılar içerisinde olduğunu belirten Tüm İşçi Emeklileri, Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, Emekliye yapılan son zammın, faturaları bile karşılamadığını söyledi. Tangüner, 3-4 dönemdir emekli ikramiyesi aldıklarını anımsatarak, 'Bin liradan başladı halen bin lira. Aynı para yerinde sayıyor. Şimdi değil bir kurban almak, bir kuzu dahi alamayız' dedi.

Kuzu bile kesemeyiz

Tüm İşçi Emeklileri, Dul ve Yetimleri Derneği Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, dernek binasında yaptığı basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Emeklilerin yaşadığı maddi sıkıntılarını gündeme taşıyan Tangüner, emeklilere yardım elinin uzatılmasını talebinde bulundu.

Zam faturamızı karşılamıyor

Emekliye yapılan son zammın, faturaları bile karşılamadığını vurgulayan Tangüner, "Beklediğimizi bulamadık açıkçası. Bizler yüzde 10-12 civarında bir zam bekliyorduk. Fakat maalesef yüzde 5,75 oranında bir zam verildi. Aslında 4,5 civarındaydı ama ek ödemede bir gelişme oldu. Fakat emekli mutsuz. Biz fazla bir şey istemiyoruz açıkçası. Yaşanabilir bir ücret istiyoruz. Maaşlarımızı ortalama 1500 TL olarak kabul edersek, aşağı yukarı bu zamla birlikte 90 TL zam almış oluyoruz. Bu 90 lira bizim elektrik, su paramızı karşılamamakta. Onun için emekli arkadaşlarımızın hepsi mağdur, perişan. Biz devletimizden şunu istiyoruz, emekliye yardımcı olsunlar, emekliyi perişan etmesinler. Mutlaka ve mutlaka emekli arkadaşlarımıza bir el atsınlar. Türkiye'de yaklaşık olarak 12 milyon emekli var. Bunların yüzde 80'i aç, susuz ve perişan. Bazı arkadaşlarımız emekli olmalarına rağmen sağda, solda çalışıp bir ek gelir elde ediyorlardı ama bu virüs nedeniyle maalesef onları da çıkardılar. Şuanda emekli, perme perişan." dedi.  

İkramiye yerinde sayıyor

Bayram ikramiyelerinin yerinde saydığını ifade eden Tangüner; "İkramiyeleri malumunuz biz 3-4 devredir alıyoruz. Bin liradan başladı halen bin lira. Zaten enflasyon ortada. Enflasyon aşağı yukarı 25-30'larda seyrederken, bizim bu ikramiyelerimize bir ilave yapılmadı. Aynı para yerinde sayıyor. Şimdi değil bir kurban almak, bir kuzu dahi alamayız. Ama bazı arkadaşlarımız borç, harçla bunu kesme mecburiyetindeler. Çünkü bu büyüklerimizden bize kalan miras ve örf adetimiz olduğu için borçlanarak kurban kesiyor. İnşallah bir el uzatırlar, emekli sıkıntı içerisinde." diye konuştu. 

Emeklinin bütçesini aşıyor

Tangüner, Yeşiltepe'de yapılan evlerin emeklinin bütçesini aştığını dile getirerek, "Bu TOKİ hadisesi vardı. Yeşiltepe'de 380 tane ev yapıldı. Bunların kurası ayın 28'inde çekilecek. Arkadaşlarımız 2 bin lira para yatırdılar. Dar gelirli, emekli, evi olmayan arkadaşlar buradan yararlanacak. Yalnız evler biraz lüks yapılmış ve biraz fiyatı yüksek. Buda bizim emekli ve dar gelirliyi aşar. Allah yardımcımız olsun bayağı sıkıntıdayız" ifadesini kullandı.