Kurbanlık fiyatları belli oldu

Birlik olarak üreticilerle görüşerek büyükbaş kurbanlık et fiyatlarını tespit ettiklerini belirten Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, geçen yıla göre yem girdilerinde yüzde yüzlük bir artış yaşanmasına rağmen kurbanlık fiyatlarında bir artış olmadığını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kurbanlık fiyatları belli oldu

Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Taneli, üreticiler ile birlikte bu yılki en düşük canlı hayvanda kurban fiyatını 18 TL olarak belirlediklerini ifade etti. Taneli “Yönetim Kurulu üyelerimizle yaptığımız istişareler sonucunda tosun, inek ve düve olmak üzere kurbanlık fiyatlarını açıklayacağız. Kurban olacak hayvanların şartları var. Şartlara göre randımanı yüzde 50’nin üzerinde olan kör, topal veya herhangi bir sıkıntısı olamayan, en az 2 yaşını doldurmuş olan tosunun kilo karkas fiyatı 22,5 TL, aynı şartlara haiz olan düvenin 20 TL, şartları aynı olan inek ise 18 TL olarak belirledik ve bunu Malatya kamuoyuna açıklıyoruz. Açıkçası kurbanlık fiyatları yükselmedi. Geçen yıl yem fiyatları 45 TL’ydi, bugün bir torba yemin fiyatı 90 TL oldu. Yüzde 100’e yakın arttı. Buna rağmen üreticilerimiz vatandaşlarımızın kurbanlık kesmesini istedikleri için yetiştirdikleri kurbanlıklarda feragat yapacaklar. Yem fiyatlarına ve girdi maliyetlerine bakılırsa ciddi anlamda çok büyük zamların olduğunu görüyoruz. Üreticilerimiz zarar ediyor. Açıkladığımız bu kurbanlık fiyatının ülkemize ve Malatya’mıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.

Yeterli kurbanlık var

Malatya’da kurban kesimi için yeterince büyükbaş hayvan bulunduğunu dile getiren Taneli, ”Malatya’da dışında hayvan getirmek isteyen kardeşlerimiz, hayvan getirmesin. Getirdikleri hayvanlar ellerinde kalır. Besilerimizde kurbanlık hayvanlarımız var. Hayvanımız var. Kimse il dışından Malatya’ya hayvan getirmesin, hayvanlar ellerinde kalır. İstanbul’a, İzmir’e ve diğer yerlere götürsünler. Bu konuda bir sıkıntımız yok. Hayvan Pazarını dışarıdan gelecek hayvanlara kapatılması gibi anlaşılmasın bu. Malatyalı hemşerilerimiz eğer kurban kesmek istiyorlarsa, kurbanları yoksa bununla ilgili bir sıkıntı yaşıyorlarsa Birliğimizi arayabilirler. Bu konuda yardımcı olabiliriz” diye konuştu.
Kurban bayramlarında ve hayvan hareketlerinin daha fazla olduğu dönemlerde hayvan hastalıklarının ortaya çıktığını aktaran Taneli, “Raporsuz, sevksiz, pasaportsuz hayvanları Hayvan Pazarına sokmayacağız. Çünkü bu konuda sıkıntılar yaşanıyor. Her yıl Kurban Bayramından sonra şap hastalığı oluyor, sıkıntı çıkıyor. Bu yüzden ben hayvancılık yapan tüm üreticilerimize, sevksiz, pasaportsuz hayvanları getirmemeleri yönünde sesleniyorum” şeklinde konuştu.