Küçükbaşta fiyat artışı yok

Küçükbaş kurbanlık fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı İhsan Akın, fiyatların geçen yıllarla aynı durumda olduğunu belirterek, 'Koyun canlı ağırlıklı olarak 16 ile 17 lira civarında görülüyor. Kuzu, oğlak, yaşını doldurmuş hayvanlarda ise canlı ağırlıklı olarak fiyatları 20 ila 22 lira arasında değişiyor' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Küçükbaşta fiyat artışı yok

Birlik binasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Akın, Kurban Bayramının yaklaştığını hatırlatarak, birlik olarak çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Akın, şuan piyasanın durumunun geçmiş yıllarla hemen hemen aynı durumda olduğuna dikkat çekerek, “Kurbanlıkların fiyatlarına baktığımızda ise koyun canlı ağırlıklı olarak 16 ile 17 lira civarında görülüyor. Kuzu, oğlak veya kurbana ait yaşını doldurmuş hayvanlarda ise canlı ağırlıklı olarak fiyatları 20 ila 22 lira arasında değişiyor. Canlı ağırlığın dışında hayvan başına baktığımız zaman bir hayvanın 700 lira 1500 arası bir fiyat aralığı vardır. Kurbana uygun ama kilosu çok olmayan hayvana baktığımız zaman ise 700 ila 800 liradan başlayıp 1500 liraya kadar hatta 1700 liraya kadar devam ediyor. Bu geçen senede böyleydi bu yılda böyle. Canlı ağırlıkta çok fazla bir farklılık yok” diye konuştu.

Bayrama yakın fiyatlarda değişiklik olmaz

Hayvan pazarlarına baktığımızda herhangi bir canlılık görünmüyor diyen Akın, “Çünkü bizdeki hayvan popülasyonu genel anlamda bayrama bir hafta ya da 15 gün kala bayram içeresinde oluyor. Ayrıca fiyatlara baktığımız zamanda fiyatlar makul geçmiş yıllarla aynı fiyatlarda hemen hemen ve hayvan sayımızda yeterli. Bayrama yakın kurban fiyatlarında herhangi bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Çünkü hayvan sayısı da yeterli olduğu için çok fazla bir değişiklik olmaz. Ama her dönem olduğu gibi daha fazla para kazanmak isteyen kişiler bu tür durumları öne sürerler. Ama ben şunu söylüyorum kesinlikle yetiştiricilerimiz özellikle tüketici dediğimiz veya kurbanını kesecek olan insanların bu tür şeylere inanmamalarıdır” şeklinde konuştu.
Akın, yetiştirici ve üreticilere çeşitli uyarılarda bulunarak, “Yetiştiricilerimiz ve üreticilerimiz hayvanlarını borç ya da tanımadıkları kişilere kesinlikle vermesinler. Çünkü emeklerinin zayi olmasını istemiyoruz bunun içinde her dönemde uyarıyoruz. Kurbanlarını alacak vatandaşlarımız zamanında işlerini yapmaları gerekir. Başta devletimiz olmak üzere Bakanlığımızda, Birliklerimizde, Tarım İl Müdürleri ve İlçe Müdürlükleri kurban kesimi alanlarıyla ilgili farklı çalışmalar ve komisyonlar kurmuş ve şuanda da çalışmalar devam ediyor” ifadesinde bulundu.