Kredi sadece esnafa

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Elazığ ve Malatya depremi sonrası deprem bölgesindeki esnafa, 50 bin TL faizsiz kredi desteğinde bilgi kirliliğinin oluştuğunu belirten ESOB Başkanı Şevket Keskin, Ticaret Borsası ile Sanayi ve Ticaret Odası üyelerinin krediden kesinlikle faydalanamayacağını söyledi. Keskin, '50 bin TL'lik krediden esnaf ve sicil kaydı olan ve odalarımıza kaydı olan esnaf ve sanatkar kesimimiz faydalanacak' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kredi sadece esnafa

Gazetemize açıklamalarda bulunan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin,  deprem bölgesindeki esnafın kredi borçlarının bir yıl faizsiz ertelenmesi, esnafa 50 bin liraya kadar 5 yıl faizsiz kredi verilmesinde herhangi bir belirsizliğin olmadığını belirtti.

Esnafların tamamı mağdur

Herkesin açıklama yapmasının bilgi kirliliğine yol açtığına dikkat çeken Keskin,  "Şunu söylemek istiyorum. Herkes bir açıklama yapmasın. Oturup konuşalım. Bilgi kirliliği var. Malatya'da herkes önüne gelen bir açıklama yapıyor ama gerçeği kimse sormuyor. Her gelen üstüne düşen düşmeyen kulakta dolma oda başkanları herkes kafasına göre bir şey yapıyor. Şimdi burada devlet Malatya ve Elazığ’da mağdur olan esnafın tümüne 50 liralık bir kredi çıkarttı. 1 yıl ödemesiz 4 yıl ödemeli 5 yıl. Bu krediyi çıkaran başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Maliye Bakanımıza, milletvekillerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  İlk çıktığı etapta mağdur olan esnaflara verilecekti. Ama biz şunu söyledik. Dedik ki bir sahadayız alandayız. Bütün esnaf ve sanatkar camiamızın bu işte mağduriyeti var. Neden mağduriyet var? Herkesin iş yerinde yoksa evinde, barkında, yolunda var. Bunların hepsi mağdur. Bunu da biz söyleyince, hükümetimiz bunu kabul etti. Bütün esnaf ve sanatkarlar, odalara kayıtlı, esnaf sicil kaydı olanlar bu 50 bin liradan yararlanacak"  dedi.

BAĞKUR, SSK borcu istenmeyecek

Keskin, Elazığ ve Malatya'daki 35-40 bin esnafı bu krediden faydalandırmayı hedeflediklerini anımsatarak, " Depremde,  esnaf direk olarak mağduriyet yaşamamıştır. Evine, iş yerine baktığımız zaman kabı kaşığı kırılmamış ama duvarında dökülme olmuş, esnaf mağdur. Buradaki esnaf ve Sanatkar camiasının BAĞKUR, SSK borcu istenmeyecek sadece oda ve sicil kayıtları istenecek. Esnaf Sanatkar Kooperatifine üye olanlardan ise, kooperatifinde alacaklar çünkü kefil onlar oluyor. Kooperatife hiç gitmemiş, ortak olmamış odamıza kayıtlı olan esnaflarımız ise buraya gelsinler dosyalarını hazırlayacağız sonrasında bankalara başvuracaklar. Başta da şunu söyledim bu iş Cumhurbaşkanımızın, deprem bölgesindeki esnaflarımıza bir hediyesi. İlk günden beri başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün bakanlarımızın, devletimizin bölgede birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu ben bütün esnaflarım adına bütün Türk Milletine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Ticaret Borsası ve Sanayi ve Ticaret Odası üyeleri faydalanamayacak

Ticaret Borsası ve Sanayi ve Ticaret Odası üyelerinin bu krediden kesinlikle faydalanamayacağını ifade eden Keskin, "KOSGEP aracılığıyla verilecek 100 bin TL krediden faydalanabilirler. 50 bin TL'lik krediden esnaf ve sicil kaydı olan ve odalarımıza kaydı olan esnaf ve sanatkar kesimimiz faydalanacak. Başka hiç kimse 50 bin TL'den faydalanamayacak. Şunu da söylüyorum. Devlete ve kooperatife eskiden borcu olan eğer ki sağlam ödüyorsa, 50 bin liradan faydalanacak. Diyelim esnaf krediden 100 bin lira kredi aldım. Krediyi ödemedim yarısını ödemişim yarısı kalmış veya bir tanesini ödedim diğerlerini ödemedim bunlar sorun değil, bunlar bu 50 bin liradan faydalanacaklar. Önceki borcu ayrı bu ayrı. Yani önceden borcu olup ödeyemeyen esnaf da faydalanabilecek.  Bir ayrım olmayacak. Sadece gidecekler bağlı bulunduğu odaya evraklarını dolduracaklar. Hatça içi yoğunluk yaşanmaması için Cumartesi günü bütün odalarımız esnafa hizmet verecek. Tekrar şunu söylemek istiyorum; Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifine üye olanlar Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifine başvuracaklar sicilini aldıktan sonra başvuracaklar.  Hiç esnaf kefaretle ilgisi olmayan esnaf sanatkar kesimi ise, bağlı bulunduğu odalara gidip, oda sicili alarak, Halk Bankasına başvuracaklar" dedi.

Nethaber sesimizi Ankara'ya kadar duyurdu

Milliyetçi Halk Partisi (MHP) Malatya milletvekili Sayın Mehmet Celal Fendoğlu'na teşekkür eden Keskin, "Nethaber Gazetesinde çıkan 'Esnafın prim ve vergilerini 6 ay devlet ödesin' haberinden sonra 3 kez aradı. Sayın Fendoğlu, bizden dokümanları istedi mecliste dile getireceğini söyledi. Ve mecliste bunu 3 kez dile getirdi. Ben esnafım adına kendilerine teşekkür ediyorum.  Gazetenize ayrıca teşekkür ediyorum. Yaptığınız haberle sesimizi Ankara'ya kadar duyurdunuz. Bütün detaylarıyla yazmıştınız. Diğer Malatya milletvekillerinin bir tanesi, Ne yaptınız? Esnaf nasıl? Sokağa indiniz mi? diye sormadı. Sadece Cumhurbaşkanımız geldiğinde arkalarında koştular. Bakan geldi önlerinde koştular. Sadece fotoğrafta çıkmaktan başka bir şey yapmadılar. Sadece Ticaret Bakanımız geldiğinde Sayın vekilimiz Öznur Hanım mücadele verdi bütün esnafı kapsaması için. Hatta Maliye Bakanımıza deklare ettirdi. ‘Bakanımız endişemiz olmasın bütün esnafımıza vereceğiz’ dedi. AK Parti milletvekilleri ilk defa geldiler Esnaf Sanatkarlar Odasına. Sadece seçimden dolayı Ahmet Başkan geldi. Başka da hiç bir tanesi gelmedi. Bundan dolayı hiç bir vekil Malatya'daki esnafın durumu nedir? Sıkıntısı nedir? diye sormadı. Sadece bakanlar geldiğinde koşa koşa geldiler" ifadelerini kullandı.