Kısmi zararlar oluştu

Geçtiğimiz hafta sonu Malatya'da etkili olan dolu yağışının kayısı bahçelerinde oluşturduğu hasarın boyutunun önümüzdeki günlerde belli olacağını ifade eden Malatya Ticaret Borsası Başkanı (MTB) Ramazan Özcan, 'Özellikle çiçeklenme dönemi yeni başlayan bölgelerde, sulu kar yağışı ve dolu tozlanma ve döllenme dönemine denk geldiği için büyük ihtimalle kısmı zararlar oluşturmuştur' dedi.

Kısmi zararlar oluştu

Geçtiğimiz hafta sonu kent genelinde etkili olan dolu yağışı kayısı üreticilerini endişelendirmiş, kayısıda hasarın olup olmadığı gündeme gelmişti MTB Başkanı Ramazan Özcan konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Özcan, çiçeklenme dönemi yeni başlayan bölgelerde meydana gelen sulu kar yağışı, yağmur ve dolunun tozlanma ve döllenme dönemine denk geldiği için kısmı zararlar oluşturabileceğini söyledi.

Hasarın düşük olduğunu düşünüyoruz

Özcan, son 20 gündür kar yağışının beraberinde yüksek kesimlerde don beklentisi oluşturduğuna dikkat çekerek, "Ama hamdolsun o dönemde özellikle yüksek kesimlerde çok kısmi, düşük miktarda don gerçekleşti ama sulu kar ve kar yağışı ciddi anlamda devam etmişti. Özellikle çiçeklenme dönemi yeni başlayan bölgelerde sulu kar yağışı ve yağmur, tozlanma ve döllenme dönemine denk geldiği için büyük ihtimalle kısmı zararlar oluşturmuştur. Henüz bununla ilgili sağlıklı bir şey söylememiz mümkün değil.  Özellikle çiçeklenme döneminde yağmur don hadisesinden daha tehlikeli  bir doğal afettir. Uzun süreli yağmur yağışları, hava açmadan 3-4 gün süren yağışlar, çiçeklenme döneminde kayısıya dondan daha fazla zarar verir. Fakat rakımın 600 ila bin arasında olduğu bölgelerde, çiçeklenme dönemi yağmurdan ve kar yağışından öncesine denk geldi.  Biz özellikle bu rakımlardaki bölgelerde hasarın çok düşük olduğunu düşünüyoruz. Rakımın binin üzerinde olan bölgelerde, çiçeklenme dönemi tam da yağmurun süreli ve şiddetli olduğu süreye denk geldi. Dolayısıyla biz yüksek kesimlerde rakımın binin üzerinde olduğu bölgelerde, şuanda hasarın hangi boyutlarda olduğunu kestiremiyoruz. Çünkü don farklı bir hadise döllenme farlı bir hadise. Dolayısıyla döllenmenin olup, olmadığını, yağmurun zarar verip vermediğini ancak bir aya kadar anlayabiliriz. Çünkü yalancı döllenme dediğimiz hadise gerçekleşir ama bir süre sonra bu dalda düşmeye başlar. Çağla döneminde dökülmeler başlar. Onun için özellikle bu yağmurdan zarar gören bölgeleri biraz daha bekleyip, gördükten sonra ancak hasarın boyutlarını görebiliriz" diye konuştu.

Manolya hastalığına dikkat 

Aşırı yağan yağmur ve dolu kayısıda hastalıklara yol açar mı? Sorusuna yanıt veren Özcan, "Asıl en büyük tehlikelerden bir tanesi mutlaka üreticilerimizin, muhtemel oluşabilecek Ziraat Odası Başkanımız ve bu konuda akademik olarak çalışmalar yapmış Sayın Bayram Murat Asma Hocamız da her fırsatta bunu ifade ediyorlar. Uzun süreli yağmur, sulu kar ve kar yağışlarında olası en önemli tehlike manolya hastalığıdır. Manolya hastalığına karşı, üreticinin mutlaka ikinci bir defa çiçek ilacı atması ön görülmektedir.  Biz tavsiye ediyoruz. Üretici bu konuda hava açtığı anda bahçelerine girebilecekleri şartlar oluşunca, mutlaka ikinci bir çiçek ilacı atmaları manolya hastalığının önüne geçmesi açısından çok önemlidir. Son bir hafta da çok yoğun bir dolu yağışıyla karşı karşıya kaldık.  Dolu yağışları özellikle ova bölgesinde etkili oldu. Hasarlarla ilgili henüz çok net bir bilgi yoktur. TARSİM'e bu konuda ciddi anlamda ihbarları, saha çalışması yapıp, sonuçları kamuoyuyla paylaşacaktır.  Şuanda çağla çok küçük olduğu için kürke girme döneminde olduğu için hasarın tespit etmek ve görsel olarak izah etmek çok zor. Şuanda bir şey söyleyemeyiz. Ama yağmurdan da dolu yağışından da kayısı kısmen de olsa bir zarar görmüştür.  Boyutlarını ilerleyen zamanlarda göreceğiz" şeklinde konuştu.