Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı

Depreme karşı binaları güçlendirmek, güvenli ve sağlıklı yapılara sahip olmak için kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini belirten, Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül, 'Kentsel dönüşüm, çevre yolunun altından veya başka bir yerden değil, merkezden başlayarak dönüşüm sağlanmalı' dedi.

Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı

24 Ocak depremi ve hemen akabinde yaşanan ve halen etkisini devam eden pandemiyle birlikte birçok sektör gibi inşaat sektörü de iş yapamaz duruma geldi.  Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül, bu durumun emlak alım ve satımlarındaki yoğunluğun yerini sakinliğe bıraktığını söyledi. 

Faiz arttı işler düştü

Emlakçı esnafının yaşadığı sıkıntıları dile getiren Özgül, "Bilindiği üzere mart ayından itibaren pandemi ile uğraşmaktayız. Bu nedenle esnaf kesimi ve emlak sektörü büyük bir durgunluk içerisine girdi. 6 ve 7. Aylarda kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte piyasa biraz hareketlenmişti. Fakat 8. Aydan sonra yeniden bir durgunluk içerisine girdik ve git gide daha da durgunlaştı. Talep çok az. Hazine ve Maliye bakanlığı her hangi bir destekte bulunmazsa ve böyle giderse inşaat sektörü gerçekten bitme noktasına gelecek. Birçok firmanın ilerleyen süreçte kepenk kapatacağını tahmin ediyoruz. Onun için acilen bir tedbir alınması gerekiyor. Döviz kurlarında yaşanan artışlardan kaynaklı inşaat malzemelerine büyük zamlar geldi. Bu zamları da inşaat firmaları ve müteahhitler ister isteme inşaatlara yansıtmaktalar. Maliyet yüksek, talep yok. Yapılan daireler satılamıyor, işçisine, kalıpçısına, betoncusuna para ödeyemiyor. Büyük bir kilitlenme noktasına gelmiş bulunuyoruz. İnşallah devletimiz en kısa zamanda bu işe bir çözüm bulur" diye konuştu.  

Malatya'da kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor 

"Deprem bilimleri ile ilgilenen uzmanlar, merkezdeki binalardan başlayarak kentsel dönüşüm yapılmalı diye uyarılarda bulunuyor. Siz bu konuya hem fikir misiniz? Sorusuna yanıt veren Özgül; "Ben yıllardır bunu belirtiyorum. Malatya'da 6'nın üzerinde yaşanacak bir deprem, 2000 yılından, deprem yönetmeliğinin çıkmasından önceki yapılan binaların yüzde 80'i yıkılabileceği riski oldukça fazla. Malatya'da kentsel dönüşümün çok yavaş ilerliyor. Buna yetkililerin daha fazla ağırlık vermesi lazım. Yönetmelik öncesinde yapılan binaların tamamının kentsel dönüşüme dahil edilmesi gerekiyor. Bu konu üzerinden kamuoyunu defalarca aydınlatmamıza rağmen çözüm bulunmadı. 24 Ocak'ta büyük bir deprem yaşadık. Bina stokları bu anlamda zarar gördü. Bunu ben değil bu işle uğraşan uzman arkadaşlarımız ifade ediyor. Bizde bu ifadelere katılıyor ve vakit geçirmeden biran evvel merkezden başlayarak bir kentsel dönüşüm yapılmalıdır diyoruz" şeklinde konuştu.