Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı

Malatya İnşaat Müttehitleri Derneği(MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, geçtiğimiz cuma günü İzmir'de meydana gelen deprem 6,6 şiddetindeki depremle birlikte kentsel dönüşümün öneminin bir kez daha öne çıktığını belirterek, 'Türkiye bir deprem ülkesi, ülke genelinde 6,5 milyona yakın riskli yapı mevcut. Özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binalar, yenilenerek, deprem yönetmeliğine uygun binalara dönüştürülmelidir' dedi.

Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı

MİMDER Başkanı Mustafa Duyar'ın istifa etmesiyle, MİMDER BaşkanlığINa Mehmet Bülbüloğlu, getirildi. Dernek binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Bülbüloğlu, yönetim kurulunun almış olduğu karar gereği,olağan genel kurulu gerçekleştirilene kadar başkanlık görevine devam edeceğini söyledi.

Ülke genelinde 6,5 milyona yakın riskli yapı mevcut

Bülbüloğlu, 3 gün önce İzmir'in Seferihisar İlçesinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıa Allahtan rahmet, yakınlarına  selamet, yaralı vatandaşlarımıza Allahtan acil şifalar diledi. Yaşanan depremlerden sonra kentsel dönüşümün öneminin daha da anlaşıldığına dikkat çeken Bülbüloğlu,  "Türkiye bir deprem ülkesi, ülke genelinde 6,5 milyona yakın riskli yapı mevcut.  Bu deprem kentsel dönüşümün önemini bir kez daha gündeme getirdi. Bununla alakalı müttehitlere çok büyük görevler düşmektedir. Kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binaların, yenilenerek, depreme deprem yönetmeliğine uygun binalara dönüştürülmesi vatandaşımızın sağlığı açısından gerekmektedir. İnşallah bu noktada devletimiz gerekli adımları atacaktır. Daha hızlı bir dönüşüm Malatya ve Türkiye için gerekmektedir diye düşünüyorum" diye konuştu. 

Malatya genelinde riskli yapı çok fazla

Depremler olduktan sonra vatandaşların aklına yeni yapılan binalar geliyor. Sizde bir müttehitsiniz, dernek olarak Malatya'daki çalışmalarınız hangi aşamada olacak sorusuna yanıt veren Bülbüloğlu, "Yeni binalar, Türkiye çapında yapı denetim sistemiyle inşa ediliyor. İnşaatlar, yapı denetim ve belediyeler in kontrolünde yapılmakta. Yapı denetim geldikten sonra yapılan binalarda, vatandaşlarımız müsterih olsunlar.  Binalar sağlam ve dayanıklı. Malatya genelinde riskli yapı çok fazla henüz daha yıkılmayan, Malatya olarak biz de yakın zamanda bizde bir deprem yaşadık. Deprem sonrası yıkılması gereken orta ve ağır hasarlı binalar var. Bunların dönüştürülmesi gerekiyor. Bu noktada, bizler üzerimize düşen görevi üstlenmek isteriz. Tabi bu noktada denetim olarak derneğimiz bu sorumluluğu üstlenmek istiyor. Müttehitlerimiz, gelsinler derneğimize üye olsunlar, bizde bu noktada kontrollerini yapalım, bizde inşaatları dernek olarak kontrol edelim. Belediyelerden alınan ruhsatlar, derneğimize üye olan müttehitlerin kontrolünde olursa bu noktada sorumluluğu daha fazla üstümüze almak istiyoruz. Müteahhitlerimizi, derneğimize üye olmaya davet ediyoruz. Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleriyle olan projelerimizde, MİMDER üyeleri şartı aranması bu noktada, yapılarımızın kalitesi için bizleri sorumluluk altında bırakması en büyük taleplerimizden biridir. İnşallah bu noktada yetkili merciler çalışma yaparlar diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı