KDV yüzde 1'e indirilsin

Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil, uçak biletlerinde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e indirildiğini belirterek, 'Neden bütün halkın faydalanacağı elektrik, su, doğalgaz faturalarında KDV yüzde 1'e indirilmiyor' dedi.

KDV yüzde 1'e indirilsin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil'i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Kiraz, yaklaşık 4 aydır kapalı olan kahveci esnafına mutlaka destek verilmesi gerektiğini söyledi. Kiraz, Dünya ve Malatya'nın uzun süredir Covid-19’la mücadele ettiğini anımsatarak, mücadele süresi içerisinde esnafların da maalesef ciddi bir şekilde etkilendiğini belirtti. 

Esnafa mutlaka destek verilsin

Yaklaşık 4 ay önce esnafların iş yerlerinin kapatıldığını anımsatan Kiraz,  "Bunun üzerinden yaklaşık 4 ay bir zaman geçti. Bu 4 aylık zaman süreci içerisinde kapatılan birçok iş yeri faaliyetlerine başladı. O sürece uygun olarak da işletmelerine devam ediyorlar. Biz o süreçte söyledik. Malatya’da toplamda 6 bin civarında esnaf kapandı. 6 bin esnafa da destek verilmesi gerektiğini, kapalı olduğu süre boyunca aylık 2 bin TL esnafın desteklenmesi gerektiğini ifade ettik. Çünkü 2 bin lirayla esnaf desteklenmezse esnaf açlıkla karşı karşıya kalacaktı. Kahveciler şu anda açık görünüyor. Ama oyun oynanmadığı için kimse kahveye gitmiyor. Dolayısıyla kahveciler dükkanını açıyor, dükkanını açtığından itibaren masrafları olmaya başlıyor, kirası varsa kirası işliyor, personeli var, vergileri var. Hiç birisi iş yapmadan akşam dükkanını kapatıyor ve evine gidiyor. Evine ekmek götürecek kazancını elde edemiyor. Pandemi sürecinde insan sağlığından daha değerli bir şey yok herhalde. Oyunlar serbest olsun demiyoruz. Böyle gerekiyorsa, oyunlar yasak olabilir. Ama kahveciler bu sıkıntılar içerisinde ne yiyip ne içecek, evine nasıl ekmek götürecek, birilerinin bunun hesabını mutlaka yapması lazım. Bu anlamda kahvecilere mutlaka 4 aylık süre için ve bu sıkıntı daha ne zamana kadar devam edecekse o süre için mutlaka kahvecilere aylık 2 bin lira devlet desteği sağlanması gerekiyor" diye konuştu.

Bütün faturalarda faiz işliyor

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil ise, pandemi sürecinde esnafların sıkıntılarını dile getirdiği için Cumhuriyet Halk Partisi İl Yönetimi'ne teşekkür etti. Kahveci esnafının, günü birlik çay satıp, ekmek kazandığını hatırlatarak, "4 aydır esnaflarımızın dükkanları kapalı. Bir aydır Sayın Cumhurbaşkanımızın, kararıyla kahveler açtınız ama oyun oynamaya izin verilmedi. Oyun verilmeyen kahveye kim gider oturur. Kahvelerin yüzde 90'ı kapalı. İki gün açtılar, kimse gelmeyince herkes kapattı.  Mal sahibi kirasını istiyor, devlet BAĞKUR-SSK'sını istiyor. Ne acı bir durum ki, sudan tutun, elektrik, doğalgaz bütün faturalarda faiz işliyor. 4 aydır bir lira geliri olmayan esnaf nerden getirip, ödeyecek. Maalesef, dünyanın her yerinde mağdur olan esnafa destek olurken, kimse bize destek olmuyor" şeklinde konuştu.

Elektrik, su doğalgaz faturalarında KDV yüzde 1'e indirilsin

Büyükşehir Belediyesi'ne iş yerleri kapalı olan esnaftan, çevre temizlik vergisi, reklam vergisi almaması için dilekçe verdiğini dile getiren Karanfil, karşılıksız bir cevap aldığını vurguladı. Pandemi sürecinden bugüne kadar hiç kimsenin kahveci esnafına bir lira destek vermediğini vurgulayan Karanfil, "Kim bir lira destek verdiyse, biz iki lira verelim fakir halimizle. Biz devletimizden en azından şu süreçte 2 bin lira esnafa destek verilmesini bekliyorduk. Bizim halimiz perişan.  Bizim bütün esnafımız mağdur edildi. Ben İstanbul'a gittim, yan yana olan 3 koltuk dolu. Uçaklarda sosyal mesafe uçaklarda, otellerde, plajlarda gerek yok. Kahvelere gelince aman aman oyun oynatmayın. Kahvemizde eldiven, maske takalım, sosyal mesafeyi de alalım. Kahvelerin mağduriyetini giderin.  Yada destek verin. Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki, '4-6 ay erteledik.' Her ay BAĞKUR ce SSK primleri birikiyor. İş yeri kapalı olan esnaf her ay biriken borcu nereden getirip ödeyecek. Şimdi de faiz başlattılar. Bizim halimiz perişan, hepimiz mağduruz" dedi.  Karanfil,  iş adamlarına verilen desteğin yüzde 10'unun küçük esnafa verilmesi talebinde bulundu.