Kayısıda 'don' tehlikesi

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde hava sıcaklıklarının eksi 5 derecelere kadar düşmesi bazı bölgelerdeki kayısı bahçelerinde don yaşanmasına neden oldu. Meteoroloji, Malatya'nın da bulunduğu bölgede, Cumartesi gecesinden Salı sabah saatlerine kadar hafif ve orta kuvvette zirai don riski olduğu yolunda çiftçi ve üreticileri uyardı.

Kayısıda 'don' tehlikesi

Üreticiler dikkatli olsun

Yazıhan ilçesi Karakaya baraj gölü yakınlarında yer alan Balaban, Bahçelievler, Dedekargın, Eğribük, Sürür, Sinan ve Tecirli mahallelerinin çukur alanlarında don olayı yaşandığı belirtildi. Önümüzdeki günlerde üreticilerimiz dikkatli olması gerektiğini ifade eden Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, üreticilerden hem meteoroloji uyarılarına uymalarını hem de kendi tecrübelerini kullanmalarını isteyerek önümüzdeki günlerde daha dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Hasar tespitleri başladı

Bölgede yaşanan don hadisesinin ardından TARSİM ekipleriyle birlikte Yazıhan bölgesinde hasar tespit çalışmaları yaptıklarını kaydeden Kılıç, “Üreticilerin ihbarı üzerine TARSİM tarafından bölgeye gelerek çalışmalara başlayan experlerin hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bizim de tespitlerimize göre soğuk hava çukur yerlerdeki kayısı ağaçlarına zarar vermiş. Çiftçilerimize tavsiyemiz meteorolojinin verdiği bilgileri iyi takip etsinler. Ancak kendileri de dikkatli olsun” diye konuştu.

Eksi 5 derecede yandı

Kılıç, “Çünkü o tarihte meteoroloji raporlarında eksi 1 derece görünürken eksi 5 derecede kayısılar yandı. Bu olayı da son yıllarda yaşanan mevsim değişikliklerinden dolayı nem yükselmesinden kaynaklanıyor diye düşünüyoruz. Beklentimiz don olmamasıdır. Ama ileriki tarihlerde de üreticilerimizin don konusunda dikkatli olmalarını istiyoruz. Havalar rüzgârlı olursa belki atlatabilirler. Ama dağlarda kar olması don açısında tehlike arz ettiği kanaatindeyim” dedi.