Kayısı ve bademe rağbet

Malatya'da toprağa cemre düşmesiyle fidan satışlarında hareketlilik başladı. Fidan satıcısı Sıddık Yumrutepe, bahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte fidan satışlarında sevindirici bir artış yaşadıklarını belirterek, kayısı ve badem fidanlarına rağbetin arttığını söyledi.

Kayısı ve bademe rağbet

Havaların ısınmasıyla beraber fidanlar tezgahlardaki yerini almaya başladı. Fidancılarda en çok kayısı ve badem fidanları rağbet görüyor. Fidan satıcısı Sıddık Yumrutepe, Mart ayı ile birlikte Malatya’da fidan satışları başladığını kaydederek, "Havalar ısınmaya başladığı zaman da satışlarımızda biraz hareketlenme olur. Ancak bu yıl işlerde geçmiş yıllardaki gibi sıkıntılar var. Bir taraftan deprem, bir tarafta Suriye’deki problemler biraz işlerimizi yavaşlattı. Yine de buna şükrediyoruz. Malatya’da dediği zaman kayısı akla gelir. Kayısının diyarı Malatya’dır. Bundan dolayı da kayısı fidanlarına olan talep daha fazla. Tüm meyve çeşitleri mevcut, fakat en çok kayısı daha sonra ise badem fidanına talep var. Şeftali, vişne, kiraz, dut fidanlarını da satıyoruz ama kayısı ve badem kadar değil. Kasım ayından Aralık ayına kadar da bizim satışlarımız vardı. Ancak Mart ayındaki satışlarımıza çok iyi başladık. Fiyatlar geçen yılla aynı. Fidanların 10 liradan 15 liraya kadar değişiyor. Bir kayısı fidanı 15 TL mesela" dedi.

Sertifikasız fidanlara dikkat

Çiftçilerin,  korsan fidan ve fidancılara dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Yumrutepe, "Özellikle vatandaşlarımız fidanların sertifikalı olup olmadığına baksınlar. Sertifikasız fidanların ne olduğu belli değil. Genellikle hastalıklı oluyorlar. Eğer bu fidanlar Malatya gelirse hastalıkların önüne geçemeyiz" şeklinde konuştu.