Kar ve don etkiledi

Malatya'nın Darende ilçesinin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı ve zirai don kayısı bahçelerini olumsuz etkiledi. İlçede, 1200 rakımın üstündeki yerlerde kar altında kalan kayısı bahçeleri, gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu zirai dondan zarar gördü.

Kar ve don etkiledi

Zararın boyutu belirlenecek

Yaklaşık 1 milyon 350 bin kayısı ağacının bulunduğu ilçede, çiçek açan kayısı ağaçları Nisan ayında kar altında kaldı. İlçede, 1200 rakımın üstünde yerlerde kar altında kalan kayısı bahçeleri, gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu zirai dondan zarar gördü. Nisan ayında karla karşılaşan çiftçiler, şaşkınlık yaşarken önümüzdeki günlerde teknik ekiplerin inceleme yaparak zararın boyutunun belirlemesini bekliyor.

Yüzde 30 kayısı ancak kalır

Kayısı üreticisi Yakup Parlak, Nisan ayında kar yağmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti. Kar ve zirai donun kayısıya zarar verdiğini anlatan Parlak, "Dua ediyoruz ki bu gece zirai don olmasın. Sonuçta her yer etkilendi, etkilenmeyen yer yok.  Bu bölgede yüzde 30 kayısı ancak kalır. O kadar olur da masrafını kurtarırsak şükredeceğiz. Arazilerimiz başka bir şey yapmak için uygun değil. Çiftçiye alternatif ürün için destek verilmesi lazım. İnşallah kayısıya alternatif olarak keneviri bekliyoruz" dedi.