Kan bağışı düştü

Türk Kızılay'ı, gönüllü kan bağışçılarından aldığı destekle bölge genelinde bir yılda 80 bin ünite bağış aldı.Türk Kızılay'ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, 2021 yılında bölge olarak 89 bin ünite kan bağışı hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, ' Şuana kadar yaklaşık 80 bin ünite kan bağışı aldık. Bu yıl hedeflerimiz tutturamadık' dedi.

Kan bağışı düştü

Türk Kızılay’ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, gazetecilere bölgedeki 2021 yılı kan bağışı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ucuz, bölgede, 2021 yılında  89 bin ünite kan bağışı almayı hedeflediklerini ancak bu yıl pandeminin etkisiyle 80 bin ünite kan bağışı aldıklarını söyledi.

Bağış hedeflerimizi tutturamadık

Malatya'nın farklı noktalarında kan bağışı aldıklarını anımsata Ucuz, "Malatya'da kan alma birimimiz konteynır, Yeni Cami'nin önünde bulunan otobüste ağırlıklı olarak kan bağışı gerçekleştirdik. Bunun yanında ilçeler, okullar, askeriye ile birlikte 2021 yılı kan bağışını tamamladık. 2021 yılı 2020 gibi koronanın etkisinde kaldı. Halkımız biraz kan bağışı konusunda biraz daha hassas davrandılar. Bağışlar azaldı. Aslında kan bağış noktalarımız sağlıklı insanların geldiği, sağlıklı insanların çalıştığı bir yer, hastaların olmadığı bir yer. Ama azalmalar oldu. Malatya'nın 2021 yılı kan bağışı 41 bindi, şuana kadar 38 bin 900 ünite kan bağışı aldık. Yani hedefimizin 2 bin ünite gerisindeyiz.  Bizde daha fazla çalışarak halkımıza daha fazla ulaşmalıyız. Bununla kısmen başarılı olduk. Kapanmanın olduğu bir süreçte hastanelerin kan ihtiyacını gidermiş olduk. Bölge olarak bu yılki hedefimizi 89 bindi. Şuana kadar yaklaşık 80 bin ünite kan bağışı aldık. Adıyaman ve Elazığ'da kan bağışı Malatya'ya göre daha düşük. Elazığ'da halk depremin etkisini halen yaşıyor. Bu yılı bu şekilde kapattık. Umarım 2022 yılında pandemi biter normalleşiriz, daha rahat daha iyi ortamlarda çalışırız. Bu yıl hedeflerimiz tutturamadık. Geçen yıl hedefimize ulaştık. Bu yıl pandeminin çok ciddi etkisi oldu. Aslında bizim hedefimiz rakam değil. Hedefimiz tüm hastaların kan ihtiyacının karşılanması. 2022 hedefimiz aynı çünkü bölgedeki kan ihtiyacı bu şekilde" diye konuştu. 

Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır

Ucuz, kan ihtiyacının sürekli ve acil bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, "Kan bağışında şöyle bir durum söz konusu; pandemide olsa ne olursa olsun kan ihtiyacı azalmıyor. Kan ihtiyacı, azalmadığı için de kapanmada olsa halka ulaşmak zorundayız. Bu yüzden halkımızı kan bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yılda kan bağışı merkezine gelerek kan bağışçısı olmalarını istiyoruz" açıklamasında bulundu.