Kalıcı çözümler şart

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 'Esnaflar pandemi süreci ile birlikte kepenk kapatırken, iş yapamazken, borçlarını ödeyemezken, esnaflarımıza yönelik kalıcı çözümler alınmıyor. Yoğun bakımdaki esnafla ağrı kesici ile tedavi uygulanıyor' dedi.

Kalıcı çözümler şart

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, Esnaf ve Sanatkar, Sivil Toplum Kuruluşları’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında pandemi döneminde çok büyük kriz yaşayan esnaf ve sanatkarların sorunları ve parti olarak çözüm önerilerini dile getirdi.

BU YILIN İLK 6 AYINDA 35 BİN 965 İŞ YERİ KAPANDI

Türkiye genelinde 1,9 milyon esnaf olduğunu belirten, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Pandemi sürecinde bir esnafımızın ayrı ayrı onlarca derdi ve sorunu var. Türkiye’nin hangi bir iline gitsek esnafımızın derdini sorsak bin ah işitiyoruz. Esnafımız pandemi süreci ile birlikte kepenk kapatırken, iş yapamazken, borçlarını ödeyemezken, esnaflarımıza yönelik kalıcı çözümlerde ne yazık ki alınmamakta. Bu yılın ilk 6 ayında 35 bin 965 iş yeri kapanmış. Sadece haziran ayında 7 bin 222 iş yeri kepenklerini kapatmak zorunda kalmış. İş yapamadığı için satılığa çıkartılan iş yerlerinin sayısı %51 artmış Yani esnaflarımız açlıkla yoksullukla baş başa kalmış durumda” dedi.

ESNAF 40 YIL DEVLETİNE BAKTI, DEVLET 40 GÜN ESNAFA BAKAMADI

Salgın sürecinde 3 ay boyunca kapalı kalan esnafların, birikmiş elektrik, su, doğalgaz faturaları ile SGK primleri dâhil tüm kredi borçlarını ödeyemediğinin altını çizen Ağbaba, “Biz CHP olarak dedik ki tüm bu borçların hepsini karşılıksız olarak devlet karşılasın ama esnafın bu borçları devlet tarafından karşılanmadı. Her bir esnafa 25 bin TL karşılığında % 4 faizle geri ödemeli borç verildi, biz CHP olarak ‘nasıl diğer ülkeler esnafına karşılıksız maddi yardımda bulunuyor Türkiye’de de esnafımıza karşılıksız maddi yardımda bulunulsun’ dedik ama ne yazık ki bu talepler karşılanmadı. Verdiğiniz 25 bin TL’lik kredilere bile borçları nedeniyle birçok esnafımız erişemedi. ‘Bu borçlar devlet tarafından karşılansın ve esnafımız bu kredilere faizsiz ve karşılıksız olarak erişsin’ dedik, iktidar tarafından esnafların ve bizlerin bu talebi de karşılanmadı. CHP olarak esnafımıza bu süreçte destek olmak amacıyla meclise işyeri kira ödemelerinde stopajın kaldırılması teklifi verdik ama iktidar bu teklifimizi gündeme dahi almadı. Yani kısacası Esnaf 40 yıl boyunca devletine vergi verirken devletinin yanında olurken devlette bu zor süreçte esnafının yanında olsun 40 günde devlet esnafına baksın derdine çare üretsin dedik. Ama ne yazık ki mevcut iktidar esnafının derdini çözmek yerine faizle para vermeye zaten borç içerisinde yüzen esnafı daha da fazla borçlandırmaya devam etti” ifadelerini kullandı.

KEPENK KAPATMIŞ ESNAFIN BORCUNUN ÜZERİNE FAİZ İŞLETİLEREK TEKRARDAN BORÇ BİNDİRİLDİ

“Devlet yoğun bakımdaki esnafımıza kapsamlı tedavi yerine ağrı kesici vererek esnafımızı geçiştirmeye çalıştı” şeklinde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; “Cumhurbaşkanı kararıyla, aralarında kahvehane ve kıraathane işletmecilerinin de olduğu yaklaşık 1 milyon esnafın 30 Eylül’e kadar Halkbank’a ödemesi gereken kredi borçları faiz işletilerek 3 ay ertelendi. Ertelenen taksit ve faizin yükü bir sonraki taksitlere yüklendi. Zaten bu süreçte iş yapamamış, kepenk kapatmış esnafın borcunun üzerine faiz işletilerek tekrardan borç bindirildi. Burada iktidar partisine çağrımız esnafın borçlarına faiz işletilmesin, esnafımızın tüm borçları devlet tarafından karşılansın. Corona Virüsü Pandemi döneminde İç işleri bakanlığının faaliyetlerini durduğu: Berberler, kuaförler, güzellik salonları- 504 bin kişi, Gündelikçi, temizlikçiler - 1 milyon kişi, Motorlu kurye çalışanı- 982 bin kişi, Şoför, servis esnafı- 600 bin şoför esnafı, İnşaat işçisi- 1,2 milyon, Sokak Çalışanları 6 milyon, 2 bin 716 Bar işletmesi, 2 bin 16 birahane işletmesi, 8 bin 470 Çalgılı müzikli lokanta ve kafe halen kapalı durumda” dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI, YASAKLANAN FESTİVALLER, BAYRAMLAR, KUTLAMALAR

Normalleşmeye geçilmesine rağmen halen kapalı durumda olan iş yerlerinin olduğunu, devletin bu iş yerlerini görmezden geldiğini ve herhangi bir yardımda bulunmadığını kaydeden Ağbaba, “Bu işletmelerde çalışan binlerce kişi işsiz ve gelirsiz durumda. İşletmelerin kira, su, elektrik, vergi ve prim borçları birikmiş durumda. Devletin bu işletmelere çalışma izni vermediği gibi aynı zamanda bu işletmelere herhangi bir gelir desteği de sağlamamaktadır. Açılmasına müsaade edilmeyen bu iş yerlerinin kira, elektrik, su, doğalgaz, birikmiş BAĞ-KUR ve SSK ödemeleri, özel bankalara olan borçları devlet tarafından karşılanmalıdır. Korona krizi en ağır darbeyi sokak ekonomisine vurdu. Sokağa çıkma yasakları, yasaklanan festivaller, bayramlar, kutlamalar geçimini sokaklardan sağlayan ve özellikle özel günlerde yaptığı satışlardan para kazanan sokak esnafımızı açlığa mahkûm etti. Bu dönemde sokak çalışanlarına 1 kuruş destek verilmemiştir. Kriz nedeniyle hükümet tarafından açıklanan destek paketleri ve yapılan yardımlar ne küçük esnafa ne de sokaklarda tamamen kayıtsız ve güvencesiz çalışan sokak esnaflarına yaradı, sadece saraya yakın holdinglerin daha da zenginleşmesine sebep oldu” şeklinde konuştu.