İşsizlikle mücadeleye destek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomideki geçici süreli türbülansın işsizlikte artışa neden olduğunu belirterek, 'Reel sektör öncelikli yeni dönem politikalarımızla birlikte işsizlikle mücadeleye destek sağlamayı amaçlıyoruz. İşte bugün, istihdama katkı sağlamak adına 3 kamu bankamızla istihdam odaklı kredi paketini devreye alıyoruz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İşsizlikle mücadeleye destek

Ekim'de enflasyon yüzde 8'leri görecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Malatya İş Dünyası ile Buluşma" programında yaptığı konuşmada, faiz indirimleriyle ilgili gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Bakan Albayrak, Enflasyonun Ekim'de yüzde 8'leri göreceğini belirterek, “Türkiye olarak dünyada bir üst lige çıkmak istiyorsak enflasyonda yüzde 5'in altına inmek en önemli hedefimiz. İnşallah tarihimizde ilk defa bu hedefe ulaşacağız" diye konuştu.
2019'u büyüme tarafında pozitif bir rakamla kapatacağız

2019'u büyüme tarafında pozitif bir rakamla kapatacaklarını kaydeden Albayrak, "Topyekûn bir mücadeleye girdik. Türkiye'ye yönelik itibar suikast girişimlerine karşı mücadele verdik veriyoruz da. Eşine az rastlanır bir seviyesizlik, ahlaksızlık hiçbir değer tanımadan Türkiye saldırılara maruz kaldı. Çok kapsamlı, çok detaylı stratejilerimizi devreye aldık. Biz ekonomide mücadeleyi verirken birileri algıyı başka yerlere çekmeyi istedi. Dolar '8 olacak,10 olacak' dediler toplumu ve milleti korkutarak döviz üzerinden operasyon yapmaya çalıştılar. Her gün 'IMF gelecek' diye bağıra bağıra konuşan ağızlar, koca koca laflar edenler birileri tarafından 'doğru diyordur' muamelesi gördüler. Ortalama bir hukuk devletinde finansal güvenliği tehdit olarak görülecek bu kişiler, tüm bildikleri bilmedikleri tüm jargonlarla korku imparatorluğu oluşturmaya çalıştılar başaramadılar" dedi.

Türkiye hedeflerine adım adım ilerliyor

Albayrak, tüm tehdit ve yaptırımlara rağmen Türkiye'nin hedeflerine adım adım ilerlediğini ifade ederek, "Yerinde ve zamanında müdahalelerle finansal piyasalarda normalleşmeyi sağladık. Yeni ekonomi programını ekonomimizin farklı kesimlerinin de görüş ve desteği ile bütüncül bir yaklaşımla başarılı bir şekilde ortaya koyduk. Şükürler olsun enflasyonu kontrol altına aldık. Yeni ekonomi programında inşallah yüzde 5'in altını tarihimizde ilk defa göreceğiz. Eylül ayı itibarıyla  Türkiye'deki ihracatçı sayısı, ithalat yapan firma sayısını geçti. İşte bu kapsamda en temel kırılganlığımız olan cari açıkta kararlı adımlar atmaya başladık. 2019 ağustos ayı itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek rakamı dediğimiz 5.1 milyar dolarlık cari fazla vererek rekor kırdık. Türkiye artık çok başka bir döneme giriyor. Üçüncü çeyrekte pozitifi göreceğiz sinyaller öyle gösteriyor, dördüncü çeyrekte de yüzde 4'lük bir büyümeyle tüm yılı pozitif bir büyümeyle kapatıp, 2020 hedefi olarak koyduğumuz yüzde 5'lik büyüme doğal büyüme patikasına güçlü bir şekilde dönmüş olacağız inşallah. Yaşadığımız onca saldırıya rağmen ihracatı artırdık, ithalatı azalttık. İnşallah 2019'u pozitif bir büyümeyle kapatacağız. Sanayi reel sektörü desteklemeye devam edecek. Büyümede katma değerli üretim ihracat hep önceliğimiz olacak. Merkez Bankası'ndan sadece son 3 toplantıda 1000 baz puanlık faiz indirimi geldi. Piyasaları olumlu etkilediği bir sürece şahit olduk" şeklinde konuştu.

Ekonomide geçici süreli türbülans yaşandı

Ekonomideki geçici süreli türbülansın işsizlikte artışa neden olduğunu belirten Albayrak, "Reel sektör öncelikli yeni dönem politikalarımızla birlikte işsizlikle mücadeleye destek sağlamayı amaçlıyoruz. İşte bugün, istihdama katkı sağlamak adına 3 kamu bankamızla istihdam odaklı kredi paketini devreye alıyoruz. Bankalarımızın, istihdam yoğun sektörlerde istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara; belirlediğimiz sektörlerde, özellikle 2 yıla varan anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vade içinde, çok uygun koşullarda, çok düşük maliyetli, özellikle uzun vadeli işletme kredisi kullandırmasıyla birlikte 4 yeni ürünü hayata geçireceğiz. Detaylarını kamu bankalarımız paylaşacak" dedi.

İşsizlikle mücadele konusunda önemli adım attık

Albayrak, iş dünyasına uygun şartlarda finansman sağlarken, işsizlikle mücadele konusunda da önemli bir adımı atmış olacaklarını kaydederek, "Bir diğer müjdemiz de kurumsal ticari kredilerde. Kamu bankalarımız, 1 Kasım itibariyle rating oranlarına göre yüzde 13 ile yüzde 15,50 aralığında uyguladıkları kurumsal kredi faiz oranlarını 200 baz puan indirerek yüzde 11 ile yüzde 13,50 arasında uygulayacaklar. Bu oranlarla, 2014 yılı nisan ayından bu yana en düşük ticari kredi faiz oranına ulaşmış bulunuyoruz. Tüm reel sektörümüze hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Faizler yüzde 14'lere  düştü

Faizlerde gerileme yaşandığını aktaran Albayrak, "Faizler yüzde 24'lerden yüzde 14'lere geldi. Birileri ne diyordu, 'Faizleri düşüremezler, faizleri düşürürlerse kur fırlayacak, enflasyon patlayacak.' Ne oldu? Hem faiz düştü hem kur patlamadı, enflasyon düşmeye devam ediyor. Değişim hep birlikte olacak. Türkiye'ye güvenenler kazandı, güvenmeyenler kaybetti. Teyakkuzu bir an olsun elden bırakmayacağız. İşimiz de kolay değil. Ataklarla mücadele ettik. Türk Lirası'nı sayısız saldırıdan koruduk. Türkiye ekonomik ve siyasal olarak her geçen gün daha çok güçleniyor. Bu millet bugüne kadar kolay gelmedi. Dünden daha fazla çalışmaya devam edeceğiz "dedi.

Sanayi üretimi büyüme kaydetti

Albayrak, sanayi üretiminin temmuz-ağustos döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 oranında büyüme kaydettiğini aktararak, "İmalat sanayi kapasite kullanım oranı üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe göre daha yüksek seviyede gerçekleşti. Önceki aylarda önemli daralma kaydeden otomobil ve beyaz eşya satışları eylül ayında sırasıyla yüzde 100,7 ve yüzde 7,2 oranında artış kaydetti. Ekonomik aktiviteye ilişkin önemli göstergelerin başında gelen Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylül ayında 17 ay aradan sonra 50 eşik değerine ulaştı. Ekonomik güven endeksi ekim ayında yüzde 4,5 oranında artarak 89,8 oldu. Ekonomik güven endeksi tüm kırılımlarında, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerinde de artış gerçekleşti. Uluslararası kuruluşlar ve kredi derecelendirme kuruluşları 'Türkiye şöyle küçülecek böyle eriyecek.' diyorlardı. Eksi 2'lere, eksi 3'lere varan küçülme rakamları zikrediyorlardı. Hepsi çöp oldu. Şimdi bu kuruluşların hepsi büyüme tahminlerini pozitif görünüm yönünde revize etmek durumunda kaldılar. Bu sizlerin başarısıdır, hepimizin başarısıdır" şeklinde konuştu.

Devletimiz terör devletinin tepesine çelik yumruğunu indirdi

Barış Pınarı Hareketine de değinen Albayrak, “Ekim ayı başında devletimiz sınırlarımızda kurulmak istenen terör devletinin tepesine çelik yumruğunu indirdi. Cephede verdiğimiz bu tarihi mücadeleyi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde masa da gösterdiğimiz dik ve kararlı duruş sayesinde diplomatik alandaki başarıyla taçlandırdık. Elbette bu mücadelenin bir başka olanını da ekonomideki kararlı duruşumuzu sürdürerek devam edeceğiz. Şehitlerimizin emanetine cephede ve masada nasıl sahip çıkıyorsak, önceliğimiz onların emanetine layık olabilmek olacaktır” dedi.

Bu millet haksızlığa boyun eğmez

Bakan Albayrak, Barış Pınarı hareketine karşı çıkan ülkelere tepki göstererek, “Görüyorsunuz son günlerde yapılan siyasi baskılar. Ne oldu? Suriye’deki terör devletini yıkmak için attığımız adımlara bütün dünya birlemiş gibi hayır dedi. 8 yıldır o mülteci sorununun yükünü çeken Türkiye, maliyetini çeken Türkiye, terörle mücadele noktasında can güvenliği noktasında can güvenliğini çeken Türkiye dünyada kimseden bir yardım yok. Hiç kimseden bir geçmiş olsun demek yok. E ben bu tehdidi bertaraf edeceğim dediğin zaman dünya ayağa kalkıyor. Ayağa kalkmayı bırakın aya çıksalar bir önemi yok. Bu millet haksızlığa, zulme boyun eğmez teröre, korkuya boyun eğmez bir kez deha bunu gösterdik. Gerekirse daha büyüğünü gösteririz. Toplum olarak 82 milyon kenetlendi bu süreçte. Bunun ekonomik ayağı, siyasi ayağı da bu süreçte bize çok daha fazla sorumluluk yüklediğinin farkındayız. Türkiye’nin önümüzdeki süreçte başarmanın hiçbir ihtimal seçeneği yok. Tüm bunların tamamını güçlü bir şekilde başararak milletimizi layık olduğu yere taşıyacağız hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.