İnönü'ye Kalite Yönetim Belgesi

Malatya'da, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'a, TSE ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini verdi. Törende konuşan TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, standartlara etkin olarak katılan ve yön veren ülkelerin gelişmiş ülkeler arasında kendisine yer bulduğunu söyledi.

İnönü'ye Kalite Yönetim Belgesi

İnönü Üniversitesine "TSE ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesi" verildi. Üniversitenin rektörlük binasındaki senato odasında düzenlenen programda konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, TSE ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini almanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Başarılı bir sonuca eriştik

Üniversite hakkında çeşitli bilgiler paylaşan Rektör Kızılay, "Akademik ve idari olmak üzere toplam 6 bine yakın çalışanımız ve 42 bin öğrencimiz var. Şimdiye kadar 150 bin mezun verdik. Bunlar üniversitemizin en önemli gücü ve zenginliği. Kalite sürecini büyük kurumlarda yönetmek, küçük kurumlardan daha zordur. Akademik ve idari personelle, kalite sürecini birlikte sürdürdüğümüz takımımızla 1,5 yıl içerisinde bu süreci çok iyi yürüttük ve başarılı bir sonuca eriştik " dedi.

Üniversitenin attığı adım çok önemli

Belge teslim töreninde konuşan Prof. Dr. Adem Şahin ise, İnönü Üniversitesinin kalite yolculuğuna adım attığı bu mesafenin çok önemli olduğunu belirterek, “İnönü Üniversitemizin almaya hak kazandığı TSE ISO 9001 kalite yönetim sistem belgesi, 2 açıdan çok büyük önem taşıyor. Birincisi böyle bir çalışma, bir liderlik olmadan buna inanmış bir takım kurmadan ve altında bir kurumsal tesisi inancı tesis etmeden yapılabilecek bir çalışma değil.  Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere, oluşturulmuş olan takım ve üniversitenin her seviyedeki çalışanının buna inanmış olmaları ve bu konuda gayret sarf etmiş olmaları ancak böyle bir çalışmayı anlamlı hale getiriyor. İkincisi ise, malum eğitim kuruluşları hem uluslararası alanda hem ulusal anlamda akridetasyon, kalite, sıralama gibi birbirinden belli ölçülerle ayrıştırılıyor. Bu tür sıralamalara hazırlıklı olmak bakımından da kalite yönetim sistemi belgesine sahip kuruluşların daha kolay adapte ve hazırlıklı olduklarını görüyoruz. Bu manada da bu çalışmanın ciddi katkılar sunacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 

Güven mekanizmasını tesis etmeye çalışıyoruz

İnönü Üniversitesinin hak ettiği belgenin iki açıdan büyük önem taşıdığını ifade eden Şahin, “Bir tanesi ismimizin de içinde yer aldığı standartazyon faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi. Bugün malumunuz aşağı yukarı standartı olmayan hiç bir şey kalmadı. Dünyada ticaretin dili ortak standartlarla ifade ediliyor. Dünyada korumacılık standartlar üzerinden yapılıyor. Rekabet standartlar üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla standartlara etkin olarak katılan ve standartlara yön veren ülkeler aynı zamanda gelişmiş ülkeler dediğimiz aile içerisinde de kendisine yer buluyor. İkinci önemli faaliyetimiz ise bizim uygunluk değerlendirmesi dediğimiz; test, muayene ve belgelendirme hizmetlerinin yer aldığı grup. Hem yurt içinde hem de yurt dışında bu manada da hizmetlerimize devam ediyoruz. Ayrıca yurt içi piyasada en fazla bilinen faaliyetimiz de TSE markasının güvencesi ile ürün ve tüketici arasındaki güven mekanizmasını tesis etmeye çalışıyoruz. Bunlar tek başımıza yapabileceğimiz durumlar değil. Bunun en büyük paydaşı, destekçisi, gerek kamu otoritesi gerek iş dünyası, hemen hemen her şeyin merkezine koymamız gereken şey ‘bilim’. Bilimi merkeze koyduğumuzda ise ‘üniversite’. Dolayısıyla bizim yaptığımız faaliyetlerin tamamına üniversitelerimiz ne kadar inanır, aktif katılır, destek olursa bu anlamda aldığımız mesafe de o kadar iyi olacak demektir" diye konuştu.

Ülkemizi daha güzel noktalara taşıyacağına inanıyoruz

Şahin, İnönü Üniversitesi'nin bulunduğu bölgenin çok köklü üniversitelerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Araştırma merkezleriyle, TEKNOKENT’i, fakülte ve yüksekokullarıyla kendi alanında yetkinliğe sahip bir üniversite. Daha önce sizlerin de malumu olduğu üzere Diş Hekimliği Fakültesi’nin Kalite İş Sağlığı ile Çevre Yönetim Sisteminden almış olduğu iki belgesi vardı. Bu belgelerle bir fakülte seviyesinde yönetim kalite sistemi kurmuş ve devam ettiriyordu. Bugün takdim edeceğimiz belge ile üniversitenin genelinde bu kalite olgusu bir anlamda tescillenmiş ve kaliteye olan inanç sürdürülebilir hale gelmiş olacak. Üniversitemizin bu belgenin sorumluluğu ve yol göstericiliğinde hem üniversiteyi hem de ülkemizi daha güzel noktalara taşıyacağına inanıyoruz. Ben bu çalışmada liderliği ile öncü olan çok değerli rektörümüze, kalite çalışmaları konusunda oluşan takımın bütün üyelerine, hocalarımıza ve her seviyede çalışanlara, destek veren kurum mensubu arkadaşlarıma hepinizin huzurunda çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.