İlk yüzde yokuz

Sanayi Bakanlığı, Türkiye'de en gelişmiş ilçeyi belirlemek için sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırması yaptı. Araştırmada, Türkiye'nin en gelişmiş ilçeleri sıralaması belli oldu. Gelişmişlik sıralamasında 67 ilçenin bulunduğu birinci kademe gelişmiş ilçeler ve listenin ilk 100'ünde Malatya'dan tek bir ilçenin olmaması dikkat çekti.

İlk yüzde yokuz

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'nin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE)'yi açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini, -üniversite mezunu oranı, kişi başına hekim sayısı, POS cihazı sayısı gibi- parametrelerle ölçerek, Türkiye'nin ilçe gelişmişlik verilerini açıklıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı araştırma ile ilgili, "973 ilçeye ait İlçe SEGE-2022 çalışmasında ise sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen 56 değişken kullanılmıştır. Analiz sonucunda, ilçelerin endeks skorları ve sıraları belirlenmiş, skorlardaki doğal kırınımlara göre ilçeler 6 gelişmişlik kademesinde gruplandırılmıştır." bilgisini paylaştı.

Birinci kademede Malatya’nın ilçesi yok

Araştırmaya göre, birinci kademe gelişmiş ilçeler, Marmara Bölgesi'nde 36, Ege Bölgesi'nde 13, İç Anadolu'da dokuz, Akdeniz Bölgesi'nde beş, Karadeniz'de iki, Doğu Anadolu ve Güneydoğu'da birer tane bulunuyor. Araştırmaya göre ikinci kademede 173, üçüncü kademede 175, dördüncü kademede 215, beşinci kademede 222, altıncı kademede ise 121 ilçe bulunuyor. Malatya’dan hiçbir ilçe birinci kademe gelişmiş ilçeler arasında yer almazken, ikinci kademede 2, dördüncü kademede 2, beşinci kademede 5, altıncı kademede ise 4 ilçe yer aldı. 

En gelişmiş ilçe Yeşilyurt 

Malatya’nın hiçbir ilçesinin ilk 100’de yer almadığı araştırmaya göre, Malatya’nın en gelişmiş ilçesi Yeşilyurt oldu. Malatya’nın Merkez ilçeleri Yeşilyurt araştırmada 130 sırada yer alırken, Battalgazi ise 162. Sırada yer aldı. Malatya’nın en gelişmiş üçüncü ilçesi ise Arapgir oldu. Arapgir listede 551’inci sırada yer alırken, Darende 578, Akçadağ 645, Doğanşehir 705, Hekimhan 721, Yazıhan 779, Kale 791, Kuluncak 875, Arguvan 876, Doğanyol 903, Pütürge 933’üncü sırada yer aldı. 

Nasıl belirlendi?

İlçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlikleri; üniversite mezunu oranı, kişi başına hekim sayısı, POS cihazı sayısı, ilkokul ve üzeri mezunu kadın oranı, imalat sanayi payı, ortalama LGS puanı, gayrimenkul birim satış fiyatı, pasaport sahipliği gibi verilerle ölçülüyor.