İkinci elde fiyatlar düşüyor

Sıfır araç üretiminin azalması ve ikinci ele talebinin artmasıyla pandemi sürecinde ikinci el araç fiyatlarında yükseliş yaşanıyordu. Yeşiltepe Galericiler Sitesi Kooperatifi ve Dernek Başkanı Yalçın Yalçın, koronavirüs salgını etkisiyle sene boyunca artan ikinci el araç fiyatlarında son dönemlerde bir düşüş görüldüğünü belirterek, 'Şu an ikinci el araç satın almak isteyenler için uygun bir zamandayız' dedi.

İkinci elde fiyatlar düşüyor

Bir süredir yükselen fiyatlar nedeniyle vatandaşlar arasında ikinci el araç fiyatları ne zaman düşecek sorusunun yanıtı merak ediliyordu. İkinci el araç piyasasında son durum ile ilgili önemli açıklamalar yapan Yeşiltepe Galericiler Sitesi Kooperatifi ve Dernek Başkanı Yalçın Yalçın, salgın nedeniyle sıfır araç temininde yaşanan sorunların sene boyunca fiyatların artmasına neden olduğunu fakat Kasım ayı itibarıyla fiyatlarda bir düşüş yaşandığını söyledi. Senenin son dönemine girilen bugünlerde fiyatların gevşemeye başladığını söyledi. 

Tekrar yükseleceğini tahmin ediyoruz

Fiyatlarda düşüş yaşandığını ifade eden Yalçın, "İkinci el araç piyasasındaki araçların fiyatlarında önemli bir oranda düşüş yaşanıyor. Sıfır araçların kampanya yaparak indirim yapması vatandaşların sıfır araç alımına yönelmesi sonucu piyasamızda durgunluk başladı. Araç alımlarında uygulanan 0.99 faiz oranlarıyla piyasaya araç sunulması ikinci el araç piyasasını önemli bir ölçüde etkiledi. Yine birinci el araçlarda yüzde 5 ile 7 arası indirim olması vatandaşları birinci el araç almaya yöneltti. Bu da ikinci el araç satışı yapan esnaf arkadaşlarımızı önemli oranda etkiledi. Bu nedenle de ikinci el araç alacaklara sesleniyorum. Şu an araç alım zamanıdır. Bunu iyi değerlendirmelerini istiyorum. Araç almaya ihtiyacı olanların araç almalarını öneririm. Bu fiyat düşüşlerinin geçici bir süre sonra sona ermesini bekliyoruz. Bu nedenle de vatandaşlarımızdan bu süreci iyi değerlendirmelerini öneriyorum. Dolayısıyla ileriki tarihlerde tekrardan ikinci el araç fiyatlarının yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bugünkü şartlarda araç alım zamanının gerçekten uygun olduğunu düşünüyoruz. Sıfır araç satışlarında düzenlenen kampanyalar neticesinde ikinci el satışı yapan arkadaşlarımızın elinde araçlar kaldı. Bu nedenle de bu sektörde hizmet veren arkadaşlarımız şu an mağduriyet yaşamaktadırlar. Yüksek fiyata aldıkları araçların fiyatları düşünce zarar ettiler. Aldıkları kardan vazgeçtikleri gibi aldıkları fiyata da araçlarını satamıyorlar. Bu nedenle araç ihtiyacı olanların bu fırsatı iyi değerlendirmelerini öneriyorum" diye konuştu.

Piyasa araştırması yapmadan araç almayın

Araç almak isteyen vatandaşlara çağrıda bulunan Yalçın, "Araç almak isteyen arkadaşlarımıza da şöyle seslenmek istiyorum. Kendilerinden ricam araç alacaklarsa gerçekten galericilik yapan arkadaşlarımızdan araç alımı yapsınlar. Dışarıdan bilmedikleri yerlerden araç alıp da kendilerini yanlışa düşürmesinler. Dışarıda aldıkları araçlar üzerinde çeşitli oyunlar oynanmaktadır. Araçların kilometresiyle oynanmakta, değişik hilelerle araçlar pazarlanmaktadır. Şu an araç satışı yapacakların ellerinde yeterlilik belgesi bulunmaktadır. Bu belge bir nevi araç alacaklar için sigorta sayılmaktadır. Bu belge sabıka kaydı olanlara verilmiyor. Araç alacaklardan ricamız kesinlikle araç aldıkları yerlerden bu belgeleri sormalarıdır. Bu belge ilimizdeki mevcut esnafın yüzde 80-85’inde bulunmaktadır. Belge alamayan arkadaşlar ise mutlaka sorunlu esnaftır. Alıcılardan bu konuya dikkat etmelerini istiyorum.  Kesinlikle yetki ve yeterlilik belgesini sorsunlar. Bu belge alıcılar için esnaflarımıza verilen bir devlet sigortası niteliğindedir. Bu belgeyi mutlaka sorsunlar. İnternet üzerinden araç alıyorlar. Paraları gönderiyorlar. Gelen araçlar bekledikleri gibi çıkmıyor. İnternet üzerinden araç alımına da itibar etmesinler. Bu ortamdan uzak kalsınlar. Piyasa araştırması yapmadan araç almasınlar" ifadesini kullandı.