Herkes şikâyetçi

Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kala çarşı ve pazarda alışveriş yoğunluğu başladı. 2 yıllık pandemi döneminin ardından rahatlıkla alışverişe çıkan vatandaşlar, fiyatların yüksekliğinden yakınırken, esnaflar ise, artan maliyetler ve düşen alım gücünden dolayı satış yapamadığından dertli.

Herkes şikâyetçi

Ramazan Bayramına sayılı günler kala piyasadaki durgunluk esnafı da kara, kara düşündürüyor. Müşteriler fiyatlardan esnaf maliyetlerden şikayetçi. Piyasa genelinde yaşanan durgunluğun, yerini Ramazan Bayramı'nda hareketli günlere bırakmasını umut ettiklerini belirten esnaf, tek beklentilerinin bu bayram öncesi işlerinin bir kez daha hareketlenmesi olduğunu söyledi. Hem kendilerinin hem de tüketicilerin artan maliyetlerden dert yandığını vurgulayan esnafın umudu ramazanın son 2 günü. 

Maliyetler yüzde yüz arttı

Kadayıf imalatçısı Mehmet Emin Doğan, pandemi ile birlikte kadayıfa rağbetin olduğunu ancak artan maliyetlerden dolayı fiyatların yüzde yüz arttığını belirterek, “Ramazan ayının son günlerindeyiz. İşlerimiz Allah’a şükür iyidir. Bu zaman ki ortama göre çok şükür. Tatlının pahalı olmasından dolayı vatandaş kadayıfa yöneldi. Bu pandemiyle birlikte kadayıfa yönelim daha fazla oldu. Birde kadayıfın ucuz olmasından dolayı vatandaş kadayıfa yöneliyor. Öte yandan damak tadından vazgeçmeyenlerin tercihi de kadayıf. Geçen yıl ile bu yıl arasında fiyatlarda yüzde yüz zam oldu. Geçen yıl 14-15 TL’den kilosunu verdiğimiz kadayıfın kilosu bu sene 30 TL oldu. Ama un fiyatına göre şuan biz düşük veriyoruz diyebilirim. Kadayıfın kilosu normalde 35 lira. Biz kar marjımızdan kesmiş durumdayız şuan” dedi.

Bu yıl daha sakin geçiyor

Geçmiş yıllarda Bayrama haftalar kala çarşının kalabalık olduğunu ve vatandaşın ürün almak için sıraya girdiğine dikkat çeken 30 yıllık tatlı ustası Bayram Aydın ise, “Bu bayram biraz sakin geçiyor. Son 2 gün biraz artar. Eskiden Bayrama 1-2 hafta kala kadayıf sırası olurdu.  Ama şuan böyle bir canlılık yoktur. Önerimiz vatandaşa erken almaları daha güzel. Son güne bırakırlarsa hamur olur, iyi çıkmaz, aceleye gelir. Fiyatlara gelecek olursak, un fiyatları çok yüksek olduğu için çiğ kadayıfın kilosunu 30’a hazır kadayıfın ise kilosunu 40 liraya, cevizli baklavanın kilosunu da 50 liradan veriyoruz” diye konuştu.