Hem okuyun hem kitap alın

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, 'Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerinin Rolü' ana temalı 55. Kütüphane Haftasının açılışı gerçekleştirildi.

Hem okuyun hem kitap alın

Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa, Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Jandarma Alay Komutanı Necmi İnce, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın, Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan ve öğrenciler katıldı.

Kitap okurken kâinatı okuyacağız

Programın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İslam’ın ilk emrinin ‘Oku’ hitabıyla başladığını hatırlatarak, öğrencilere her konuda kitap okumalarını tavsiye etti. Polat, “Sizlerin okumanız ve kendinizi geliştirmeniz, bilim üretmeniz, bizim geleceğimizin garanti altında olduğunu gösteriyor. O yüzden çok okumamız lazım. Spor, müzik alanında da çalışacağız, ama eve gittikten sonra da okul dışı kitaplar okuyacağız. Roman, hikâye, masal, şiir,  dünyayı, uzayı okuyacağız. Ama hep okuyacağız. Sizlere harçlıklarınızı biriktirip, kitap almak için kumbara dağıtacağız. Kumbaralarınızı eve götüreceksiniz. Harçlıklarınızın bir kısmını bu kumbarayı atacaksınız. Kitap Fuarı başladığı zaman kendi biriktirdiğiniz parayla gidip, istediğiniz, sevdiğiniz kitabı alacaksınız” dedi.

Okumak bilginin açılan kapsıdır

Vali Aydın Baruş ise, Dünyada ön plana çıkıp, söz sahibi olan kişilerin çok okuyan toplumlardan çıktığını belirterek, “Yüce dinimizin ilk emri ‘oku’ dur. Okumak bilgi olduğundan açılan kapının anahtarıdır. Kütüphaneler ise, bilgiye erişimi bilginin toplum genelinde paylaşılmasını sağlayan birimlerdir. Kütüphaneler aynı zamanda toplumsal bir gelişmişlik göstergesidir.  Kütüphaneler sadece kitapları raflarında sıralandığı, masalarında ders çalışıldığı yerler değil ilgi ve iletişim teknolojilerinde kullanıldığı ve bilgi okur-yazarlığın eğitimlerinin verildiği elektronik ortamda bilgi kaynaklarını sağlıklı olarak sunulduğu ortamlar olması açısından da önemlidir. Bu nedenle gençlerimiz de çocuklarımıza okuma sevgisini ve bilgiye olan merakı artırmak için düzenlenen organizasyonlarda teşvik etmeliyiz. Bu kapsamda belediyelerimizin çabaları ile birlikte sivil toplum kuruluşlarımızın katkıları da büyük önem taşımaktadır. İşte kitap fuarları bu konuda kullanabileceğimiz önemli enstrümanlardan birisidir.  Bugün kütüphane haftasını kutluyoruz 27 Nisan 5 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan Anadolu Kitap ve Kültür Fuarında tanıtımı da belediyemiz tarafından görüyoruz” diye konuştu. Daha sonra öğrencilere Kitap Fuarında kullanılmak üzere kumbara dağıtan Vali Aydın Baruş ve Başkan Polat, öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.