Hayal kırıklığı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin incir, kuru incir ve kuru üzüm müdahale alımlarına bu yıl kayısının da ilave edildiği açıklamasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hala bir açıklama yapılmadı. Ancak dün TMO'nun fındık ve üzüm için taban fiyatlarını açıklarken kayısı ve incir için tek bir kelimenin edilmemesi üreticiyi üzdü. Kayısıda, hasat mevsimi sona ermesine rağmen, TMO'nun alım ile ilgili açıklama yapmaması üreticide hayal kırıklığına neden oldu.

Hayal kırıklığı mı?

Belirsizlik sürüyor

Dünya kuru kayısı üretiminin büyük kısmının yapıldığı Malatya'da kayısı üreticileri, yıllardır TMO kuru kayısı alımı yapmasını bekliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay, TMO'nun incir, kuru incir ve kuru üzüm müdahale alımlarına bu yıl kayısının da ilave edildiği açıklamış, açıklama kayısı üreticisi tarafından sevinçle karşılanmıştı. Ancak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, dün Giresun’da fındık ve kuru üzümde TMO aracılığıyla yapılacak alımların taban fiyatını açıklamasına rağmen kayısı ile ilgili bir açıklamanın olmaması akıllara, TMO'nun bu yıl kayısıya müdahale alımları yapmayacağı endişesine yola açtı.

Yeterli baskı yapılmadı mı?

Cumhurbaşkanının açıklamalarından sonra üretici, TMO alım yapacak diye bekledi. Bakan’ın dünkü TMO müdahil alımları açıklamamasında kayısıyla ilgili bir açıklama olmaması hayal kırıklığına neden oldu. Kayısı üreticisi, üreticinin, elinden kayısı kalmadıktan sonra mı TMO alım yapacak diye sitemlerini dile getirdi. Kayısı üreticileri, Malatya'daki siyasi parti il başkanlarının, milletvekillerin, STK'ların yetersiz kaldığını ve Ankara'da gerekli baskıyı kuramadıklarını için TMO'nun bu yıl alım yapmayacağını, önümüzdeki kayısı sezonunda alım olup olmayacağının belirsizliğini koruduğunu ileri sürdüler.