Hata kimde!

Malatya Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, ilimizde vatandaşların sağlığını korumak ve salgının yayılmasını engellemek için İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun birçok tedbire başvurduğunu belirterek, esnafın bu süreçte mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. Ancak, Sebze Pazarı, Kasap ve Balıkçılar Pazarı esnafının daha önceden alınan kararlara uymadığından kapatıldığını ifade eden Cavlak, 'Tezgahların geri çekilmesi kararı, zabıtanın görevi. Zabıta görevini yerine getirmediğinden tüm esnaf cezalandırılıyor' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Hata kimde!

Marketlere yarayacak

Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak, İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlarla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Sebze Pazarı'nın kapatılmasını eleştiren Cavlak, pazarın kapatılmasının marketlere yaradığını dile getirdi. Çin'in Vuhan kentinde başlayan Koronavirüs (Covid-19) salgınının, birçok ülkede hızla yayılım gösterdiğini anımsatan Cavlak, virüsün tüm dünyayı tehdit etmeye devam ettiğini kaydetti. İlimizde,  vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulduğunu kaydeden Cavlak,  "Önemli bir bölümü Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak amacıyla ilave tedbirleri de alma yetkisi İl Hıfzıssıhha Kurullarına bırakılmıştır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve koordinesinde oluşturulan Bilim Kuruluna ek olarak yeni bir kurul daha oluşturulmuştur. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca yeni oluşturulan kurul ile ilgili olarak 'Daha çok vakaların ve sayıların konuşulduğu bir dönemden farklı olarak, psikolojik, sosyolojik, istatistiki ve din sosyolojisi boyutuyla farklı bir ekibin çalışacağı bir kurulun oluşturulduğunu’ ifade etmişti. Dolayısıyla illerde olaya sadece güvenlik ve sağlık boyutu ile bakmamamız gerekiyor. Bu süreci atlattığımızda tedavi edilemez yaraların açılmaması gerekiyor. İl Hıfzıssıhha Kuruluna yeni üyelerin dahil edilmesi gerekiyor. Özellikle de sürecin ticareti kısıtlayıcı boyutlarını da değerlendirdiğimizde esnaflarımız ciddi mağduriyetler yaşıyor. Orada esnafın hakkını savunan, durumunu bilen, alınan kararların sonucunun esnafa nasıl yansıyacağını öngörebilen ve hatta esnafın mağduriyetleri sonucunda toplumun bundan nasıl etkileneceğini öngören ve dile getirebilen birilerinin olması gerekiyor. Ancak İl Hıfzıssıhha Kurulunda böyle bir tablo göremiyoruz" diye konuştu. 

Zabıta görevini yapmadı

Cavlak, İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun 02.04.2020 tarihinde almış olduğu, 'Yayaların yol ve kaldırımlarda sosyal mesafeyi koruyacak şekilde yürümesine engel olması nedeniyle, her türlü ticari işyeri ile konutların önünde bulunan yaya yürüyüş alanlarına ve kaldırımlara mal ve malzeme konulmasının yasaklanmasına, uygulamanın zabıta ve kolluk kuvvetleri tarafından denetlenmesi' kararının yeterince uygulanmadığına dikkat çekerek, Bu karara esnaflarımızın önemli bir bölümü uyarken bir bölümü de uymadı. Şimdi özellikle Sebzeciler Pazarı, Kasaplar Pazarı ve Balıkçılar Pazarı bu karara uyulmaması sebebiyle topyekun kapatıldı. Tezgahların geri çekilmesi kararını, yasaların verdiği güç ile yerine getirilmesini sağlamak zabıtanın görevi. Zabıta bu görevi yerine getiremediği için tüm esnaflar cezalandırılmış oluyor. Ortaya çıkan tabloda cezalandırılan tüm esnaflar değil, tüketiciler de cezalandırılmış oluyor. Vatandaş sebze meyve alışverişini şimdi nerede yapacak. Tabi ki marketler ile cadde üstlerinde ve sokak aralarındaki mini hallerde vatandaş ihtiyacını giderecek. Kalabalık oluyor diye kapattığınız Sebze pazarının müşterisi buralara akın edecek. Marketlerdeki reyonların sosyal mesafe aralığı Sebzeciler Pazarından daha mı uzun? Hayır. Diğer bir husus ise Sebzeciler Pazarında vatandaşın çok alternatifi varken markete gittiğinde bu alternatif bitiyor. Yani market ürüne ne etiket vurmuşsa vatandaş onu almak zorunda kalacak, özellikle sebze fiyatlarının düşeceği bir mevsimde olmamıza rağmen bu uygulama sayesinde fiyatlar düşmek yerine sabit kalacaktır ve hatta yükselecektir" şeklinde konuştu.

Şık bir hareket olmadı

Geçtiğimiz hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağını olumlu bulduğunu söyleyen Cavlak, Her ne kadar yasağın açıklanması ile İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun açıklamasına göre 250 bin civarında vatandaşımızın ihtiyaçlarını gidermek için sokağa akın etmesi hedeflenen sonucu sabote etmiş olsa bile gerekli bir uygulamaydı. Ben burada yasağın açıklanma saatiyle ilgili bir eleştiride bulunmayacağım. Tek eleştirim sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ile birlikte istisnaların açıklanmamış olmasıdır, özellikle fırınların açık olacağının geç duyurulması kısa süreli bir arbedeye neden oldu. Yasak önceden açıklansa toplumda panik havası oluşturmaz. Bir iki gün evvelinden Valiliklere bilgi verilmiş olsa ve yasak süresince açık olacak işletmeler belirlenerek her ilde vatandaşlara duyurulsa daha verimli bir sonuçta elde edilebilirdi. Mesela mahallelerde açık tutulacak fırınlar bile belirlenebilirdi. Haliyle tüm fırınlarla ilgili açık olabilir ibaresine bile gerek kalmazdı" dedi. Cavlak, MEGSAŞ tarafından ekmeğin 50 kuruşa indirilmesinin yasak süresince açık olan fırınlara karşı şık bir hareket olmadığını belirterek, "2 günlüğüne ekmeği kuruşa indirerek belki vatandaşın cebinde cüzi bir miktarın kalmasını sağlayarak toplum nezdinde bir puan alabilirsiniz. Ancak her geçen gün dibe vuran esnaf kepenk indirdiğinde bunu telafi edemezsiniz" şeklinde konuştu.

Cuma'da tatil olmalı

'Covid-19 Pandemi riski ortadan kalkana kadar Cuma günleri resmi tatil günü olarak tanımlanmalıdır' diyen Cavlak, "Cuma tatili ile birlikte resmi kurumlar kapalı olacağından insan yoğunluğu bu günde de hafta sonunda olduğu gibi minimize edilebilecek yada sokağa çıkma yasağına dahil edilebilecektir. Bu tatilin ayrı bir faydası da bankalarda ödenmeyi bekleyen esnaflarımızın çeklerinin üç gün daha ötelenmesine, yani Pazartesi gününe sarkmasına neden olacaktır" açıklamasında bulundu.

Belediyelerimiz maske dağıtsın

Cavlak, İl Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı fırınların hijyen ve diğer sağlık koşulları açısından denetlenmesi kararıyla ilgili konuşan Cavlak, "İlçe Belediyeleri ile İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından oluşturulacak denetim komisyonlarınca fırınların, 13 Nisan 2020 tarihinden itibaren 5 (beş) gün içerisinde denetlenmesine karar verdi. Bu denetlemede eldiven ve maske kullanılmasına, satış işlemi sırasında müşterilerin bu ürünlerle elle temasta bulunmamaları konusunda uyarıda bulunulmasına, işletmelerin girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten uyarı yazısının asılmasına, iş yerlerinde çalışan personel ve müşterilerin el hijyeninin sağlanması için el dezenfektanı bulundurulmasının mecburi olması ile birlikte maske kullanılıp kullanılmadığı denetlenecek. Denetimlerde belirlenen kurallara uymayan fırınlar ise kapatılacak. Burada önemli bir husus var. O da maske satışı yasaklandı. Acaba bu fırınlar maskeleri nasıl temin ediyor. Belediyelerimiz esnaflarımıza maske dağıtmadıysa neyin denetimini yapacak. Dağıtmadığı maskenin yokluğundan dolayı esnaflara ceza verilirse bunun vebalini kim üstlenecek. Belediyelerimiz evvela fırınlarımıza yeteri kadar maske dağıtsın. Ondan sonra da denetim yapsın" ifadelerini kullandı.