Hasar tespiti sürüyor

Malatya Valisi Aydın Baruş, Arguvan ilçesinde son 10 günde içerisinde 3 depremin yaşandığını hatırlatarak, hasar tespit çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Hasar tespiti sürüyor

Valilik toplantı salonunda, depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Baruş, depremlerde can ve mal kaybının olmamasının sevindirici olduğunu söyledi. Baruş, “Arguvan ilçemizde meydana gelen depremlerden dolayı vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Şu ana kadar tespitlerimiz neticesinde herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmedi. 21 ve 25 Mart tarihlerinde de 2 deprem yaşamıştık.  Ekiplerimiz tarafından yapılan hasar tespitleri neticesinde 264 binada 95'i ağır hasarlı, 140'ı hafif hasarlı olarak tespit edildi. 29 ahır ve müştemilatta da hasar tespiti yapıldı. Hasar tespiti yapılan mahalle sayımız toplamda 16. Bunların 8'i Arguvan ilçemizde 8'i ise Hekimhan ilçemizde yer almaktadır” dedi.

Hak sahipleri belirleyecek

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Vali Baruş, “Bu üç depremde hasar gören yapılarla ilgili tespitlerimiz devam ediyor. Kesin hasar tespit raporlarını yıkıma karar vermek için hazırlamamız gerekiyor. Bu raporlar sonucunda da ağır hasar gören konutlarda oturan vatandaşlarımızın, barınma ihtiyaçlarını gidermek üzere yasalarda öngörülen haklar var. Şimdilik acil barınma ihtiyaçlarını karşılamak için vatandaşlara çadır kuruyoruz. Önceki gün itibarı ile 75 çadır kuruldu. Dün de 50 çadırı bölgeye gönderdik. İhtiyacı olan vatandaşlarımıza konteyner temin yoluna gideceğiz. Hazırlanacak raporlar çerçevesinde de vatandaşlarımız yasal hükümler doğrultusunda hak sahibi olanlara da gerek konut inşası gerekse de isteyenlere başka bir yerden konut alarak kredi kullanımı hakkı sağlandı. Afet ve konularıyla ilgili işlemleri Acil Durum Yönetim Başkanlığı yürütüyor. Yeni uygulamada vatandaşımız isterse bulunduğu mahallede afet konutu yapılmasını talep edebiliyor. İsterse de başka bir yerleşim biriminden belirtilen şartlara haiz konut satın alıp kredi kullanabiliyor. Şu anda da 160 bin lira civarında bu kredinin miktarı. Vatandaşlarımıza böyle bir kolaylık getirildi. Biz vatandaşlarımıza tercihini bırakacağız. Deprem bölgesini gezdiğimizde şahit olduğunuz husus şu; yerleşim çok dağınık ve yapılar eski. Hasar görme ihtimalleri fazla ve depremlerden etkilenme ihtimali yüksek. Bu nedenle o mahallelere yakın yerlerde uygun alanları tespit edip vatandaşlarımız talep ederse oralarda afet konutlarının yapılmasını temin edeceğiz” şeklinde konuştu.