Haksız talep iddiası

Battalgazi Sulama Birliği, sulama için üreticilere su vermediği halde, su parası talep ettiğini iddia eden Battalgazi ilçesi Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın, 'Yetkililerin, su parası alınmayacak demelerine rağmen Battalgazi Sulama Birliği, üreticilerden vermediği suyun parasını istiyor' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Haksız talep iddiası

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde Eskimalatya bölgesinde üretim yapan çiftçiler, Battalgazi Sulama Birliğinin, kullanmadıkları suyun parasını kendilerinden isteğini ileri sürerek, yetkililerden yardım istedi.

Kullanmadığımız suyun parasını ödeyeceğiz

Muhtarlar ve çiftçiler adına gazetemize açıklamalarda bulunan Battalgazi ilçesi Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın, bu sorunun üreticinin kanayan bir yarası olduğunu vurgulayarak, “Sulama birlikleri, vatandaşımızı gasp etti. Kanunsuz bir ücret tarifesi açıkladı. Vatandaşlara mesaj atılıyor. Diyorlar ki eğer 31 Aralık’a kadar öderseniz yüzde 50 indirim. Kime hizmet ettiniz de yüzde 50 indirim yapmış durumuna düşüyorsunuz. 2017 ve 2018 yılı içerisinde Eskimalatya bölgesi kuraklıkla mücadele etti.  O dönem yetkililer gidin başınızın çaresine bakın, sondajlarınızı vurun dediler. Sulama Birlikleri, sondaj vurmalarına razıydı. 2019 yılında yağışın bol olması, birlik başkanlarının bu konuyu irdelemesi ruhsatsız kuyuların ruhsatlandırılması, ruhsatınız varsa, getirin bize tebliğ edin konusu gündeme gelince siyasilerle bir toplantı yapıldı. Sağ olsun Öznur Hanım bu konuda bize çok yardımcı oluyor. Toplantı da bir fiyat tarifesinden söz edildi. Biz çiftçiler olarak bu konuya razı değiliz. Nedeni ise, bize sulama sezonu içerisinde tebliğ edilmedi. Böyle bir çalışmamız var denilmedi. Temmuz ayı itibariyle muhtarlıklara bir mesaj atıldı. Ruhsatsız sondaj ve kuyulardan para talep edeceğiz diye. Vatandaş, kuyusunu vurdu. Elektrik parasını ödedi.  Şuan da istenen parayı vatandaş öderse, dönümü 250'ye tekabül ediyor. Çünkü elektrik bildiğiniz gibi yüzde 100'ün üzerinde bir zam yedi. Kendi arazim için söyleyeyim 30 dönüme 4 bin 250 lira elektrik parası ödedim. Bugün 61 lira ödediğim zaman bin 900 lira tekrar ödeyeceğim. Devlet Su İşlerinde, Sulama Birliklerinde su almadan dönümde 200 TL masrafım olacak. Kesinlikle kullanmadığımız suyun parasını ödeyeceğiz. Biz bunu Öznur Hanım ve Sulama Birliği başkanıyla da görüştük.  Sayın vekilimiz söz verdi bu sene kesinlikle sizden para alınmayacak. Bizde vatandaşlarımıza duyurduk. Ama şuanda mesaj gönderiliyor bu paraları ödeyin, ödemezseniz icra yoluyla alınacak deniliyor" diye konuştu. Konuyla ilgili DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın'la görüştüğünü öne süren Sayın, “Mevlüt Beye durumu izah ettim. Dedi ki, benim kanaatime göre bu şekilde sizden para alınamaz. Niye alınamaz çünkü sulama birliği size su vermemiş.  Mevlüt Bey'in dediği şu; Eğer sulama birliği size hizmet etmişse, sondajı kendi üzerine almışsa, elektrik faturasını ödemişse sizden para alabilir. Bunlar yapılmamasına rağmen bizden ödeme yapılmasını istiyorlar" şeklinde konuştu.

Hizmet etmediğin yerde bedel almak ne anlama gelir

'Muhtarlar olarak sulama birliği başkanına soruyoruz' diyen Sayın, “Şuanda ülke de kuraklık yok. Peki, 2020 yılı içerisinde Eskimalatya suyun son bölgesi bizden sonra gidecek kanalı yok. Suyu oraya indirebilir misiniz? Bize verilen cevap 'garanti veremiyoruz'. Suyun garantisini veremiyorsun, vatandaşa da diyorsun, sen pompanı ruhsatsız vermişsin bana da para ödeyeceksin. Hizmet etmediğin yerde bedel almak ne anlama gelir. Burası diktatör bir ülke değil. Ben yaptım oldu mantığı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki  'Çiftçi üretim yaparsa önünde duran kimse bizimle irtibata geçsin.' Biz muhtarlar olarak, eğer bu sorunumuzu çözmezlerse Cumhurbaşkanımıza gideceğiz. Ben yetkililere sesleniyorum bizi gelip, oradan almak için mücadele etmesinler. Beştepe’nin önünde gerekirse yatacağız sesimizi duyurana kadar" dedi.

Eskimalatya bölgesinin bir çok sorunu var

Nafiz Sayın, Eskimalatya bölgesinin birçok sorununun olduğuna dikkat çekerek, “Ama en önemlisi, imara açacağız diyorlar birincisi bura sit alanı. İkincisi sizi ova yaptık diyorlar. Eski Malatya şuanda ova, tarım arazisi, tarım arazisiysek, suyumuz yok. Ekim yapalım ekimimiz yok. Ova yaptınız, suyumuz nerde? Su yok. Vatandaş kendi imkanlarıyla çalışıyor. Onu durduruyorsun. Peki, ne yapacağız biz? Elektrik parasını ödüyoruz. DSİ ve sulama birlikleri yapmadığı işlem için bizden para tahsil etmek istiyor. Üretici kullanmadığı su için sulama birliklerine para ödemek zorunda kalıyor" ifadelerini kullandı.