'Haberim olmadı'

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 24'ü tutuklu 76 kişinin yargılandığı davada, sanıkların esas hakkındaki savunmaları devam ediyor.

'Haberim olmadı'

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu'nda görülen davanın onuncu duruşmasının yedinci oturumunda tutuklu sanıklardan dönemin 7. Ana Jet Üssü Komutanı tuğgeneral Emin Ayık, Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunmasını yaptı. Ayık, görevde olduğu sürece üs komutanlığının önemli görevler yaptığını ve terörle mücadelede çok başarılı olduğunu belirtti. Darbe girişimi gecesinde saat 04.00 sıralarına kadar üslerinde herhangi bir hareketliliğin olmadığını savunan Ayık, Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'yle koordineli olarak 7 kargo uçağının Malatya'ya indiğini söyledi. Kargo uçaklarının piste inişini hiçbir zaman inkar etmediğini, bu durumun hiyerarşi içerisinde gerçekleştiğini öne süren Ayık, "Uçaklar piste inmesinin ardından İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Kamalak ile ortak hareket ederek tüm ekibe gözaltı işlemi yaptırdım ve emniyet güçlerine teslim edildi. Yurtta Sulh Konseyi tarafından 7. Ana Jet Üssü Komutanı olarak devam konusu ise bu görevlendirme benim dışımda, iznim ve onayım olmadan, haberim olmadan gerçekleşmiştir. Kendileriyle temasım olmayan bir görevle suçlanmam hukuki dayanaktan yoksundur." şeklinde savunma yaptı. Görevinde 4. yılını doldurduğunu ve terfi beklediğini dile getiren Ayık, darbecilerin içerisinde yer almış olsa daha iyi bir mevki ve makamda değerlendirileceğini ancak mesaj formuna "göreve devam diye" yer aldığını söyledi. Darbe girişiminden önce haberi olmadığını, böyle bir durumda vekalet bırakmadan görevinin başında olacağını iddia eden Ayık, ifadesine şöyle devam etti: "Darbe teşebbüsünde F-4 uçakları kullanılacak olsaydı, ilgili yerlerle mutabakat sağlanması gerekirdi. Uçakların silah yüklü olarak koordinesi, uçuş ekibinin koordine edilmesi uçakların sorunsuz kaldırılıp indirilmesi için uçak kulesiyle koordine sağlanması gerekirdi. Bununla ilgili bir hazırlık yapılmamıştır. Ben dahil bütün personel 15 Temmuz’da normal olarak mesaiye gelmiştir. Mesai sonunda tüm personelin katılımıyla bayrak merasimi yapılarak tamamlanmıştır. Rutin faaliyetlerin dışında farklı bir durum olmamıştır." Ayık, 15 Temmuz'da mesai sonrası birliğine gitmesinin sebebinin ise olayların başlamasının ardından personeli kontrol altına tutmak olduğunu ileri sürdü.

F-4'lerin hazır hale geldiğinden haberim olmadı

Kendisinin dört F-4 uçağının kalkışına izni verdiği ve bunların iş makineleri nedeniyle kalkamayıp geri döndükleri iddiasının doğru olmadığını ileri süren Ayık, savunmasını şöyle tamamladı: "Kargo uçaklarının indirilip, içindekilerin gözaltına alınması için kuzey pisti başı bölgesine gittim. Uçakların sorunsuz bir şekilde indirilip, içindekilerin gözaltına alınmasıyla uğraşıyordum. Dört F-4 uçağının hazır hale getirilmesinden haberim olmadı. Telsizden iki F-4 uçağının ruleye çıktığı bildirildi. O sırada bulunduğum noktada telsizle temas kurulamıyordu. İnen kargo uçaklarının kontrolünü tek tek yaptım. Sıralı halde olan kargo uçaklarını kontrol ederken pistteki F-4 uçaklarını gördüm. F-4'lerin park yerlerine dönmelerini ikaz ettim. O esnada pist açıktı. F-4 uçaklarının rulede olduğu esnada, kargo uçakları iniş halindeydi. F-4 uçakları ana piste gelerek kalkış yapma imkanı vardı."

Yazılı emir sonradan geldi

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Yakınca Spor Salonu'nda görülen davanın, onuncu duruşmasının yedinci oturumunda tutuklu sanıklardan dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanlığı Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Tayfun Tuna, Trabzon E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla yaptığı savunmasında, güvenlik aracını Sultansuyu’na göndermesinin standart bir durum olduğunu belirtti. Uçakların Birleşim Hava Harekat Merkezi (BHHM) talimatı olmadan kalkış yaptığı iddiasının asılsız olduğunu anlatan Tuna, şunları söyledi: "Uçakların hazırlanması ve kalkması emrini BHHM verdi. Üs komutanının talimatıyla ben de bunu Çivilibal'a (Dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanlığı 171. Filo Komutanı tutuklu sanık eski binbaşı Metin Çivilibal) aktardım. BHHM sadece bize değil, bütün üslere uçak kalkması emrini vermiştir. Eskişehir’den 4 uçak kalkmıştır. İlk 2 uçak yüksüzdür. Bu uçakların görevi, Akıncı'da alçak uçuş yaparak morallerini düşürmek. Bize de aynı kapsamda emir verildi. Görev hazırlığı yapmamız istendi. O durumda yazılı emir gitmedi, yazılı emir sonradan geldi. BHHM böyle bir emir vermediyse, o şartlar altında bizim bunu anlamamız mümkün olamazdı. Kalkma emri varken BHHM talimatını uygulamamız anormal bir durum değildir." Tuna, kalkışları beklettiğini ve BHHM'de birinci ağızla görüşmeye çalıştığını öne sürerek, harekat merkezinin 3 farklı numarasını 9 kez aradığını ifade etti. Aramalarına cevap verilmemesine rağmen, uçakların kalkış izinlerini iptal ettiğini savunarak, bu süreçte filo komutanıyla da 6 kez görüştüğünü kaydetti. Tuna, savunmasını şöyle sürdürdü: "BHHM telefonlarıma cevap vermeyince, filo komutanına benden haber alana kadar kalkmayın dedim. BHHM'nin bana ulaşmasını istemesem neden böyle bir şey yapayım ki? BHHM'nin beni aramaması üzerine kendilerine ulaşabilmek için 3 ayrı numarasını aradım. BHHM'den telefonlarıma cevap verilmedi. Filo komutanına BHHM'nin telefonlarıma cevap vermediğini, kalkışı iptal ederek geri dönmelerini istedim. Uçaklara kalkış yapmayın talimatını ilk kez veren benim. Kalkış emri versem, kalkabilecek durumdayken, neden BHHM'ye ulaşmaya çalıştım? Darbeci olsam böyle hareket etmem ne kadar mantıklıdır? Saat 05.13'te BHHM beni aradı. Uçaklara geri dönün emrinden sonra." Darbe girişiminde Şırnak'tan hareket eden "Murat" isimli kargo uçağının Malatya civarında kendilerine "Ankara Etimesgut'ta son durum nedir" diye bilgi almaya çalıştığını ifade eden Tuna, bu uçağa hiçbir şekilde bilgi vermediklerini belirtti. Tuna, uçağın içinde daha sonra öğrendiği kadarıyla darbeci general Semih Terzi'nin bulunduğu öne sürdü.

Duymamış olabilirim

Dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanlığı 171. Filo Komutanı Binbaşı Metin Çivilibal ise tutuklu bulunduğu Bolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS aracılığıyla yaptığı savunmada, darbe gecesinde yıllık izinde, yurt dışında, şehir dışında olanlar haricinde filoda uçabilecek tüm pilotları arayarak, göreve çağırdığını kaydetti. Askerlikte son emrin geçerli olduğunu ve BHHM'nin emirleri doğrultusunda kalkışların, inişlerin ve uçuş iptallerinin yapıldığını aktaran Çivilibal, kendisinin kulenin ikazlarına cevap vermediği iddiasının da asılsız olduğunu öne sürdü. Çivilibal, kuleyle yaptığı konuşmanın hazırlanan raporda da yer aldığını belirterek, "Uçak içindeyken harekat komutanını cep telefonu ile aramak için kaskı çıkardım. Bu sırada kask çıkarıldığı için kuleden gelen çağrıları duyamamış olabilirim. Zaten sonrasında da Tayfun Tuna’nın 'geri dönün' emriyle geri döndük." savunmasını yaptı. O gece pistlerinin açık olduğunu kaydeden Çivilibal, "Darbe girişimine destek vermiş olunsaydı, uçaklar kalkabilirdi" ifadesini kullandı. F-4 uçaklarının büyükşehirler üzerinden alçak uçuş yaptırılacağı iddiasını da kabul etmeyen Çivilibal, şöyle konuştu: "Bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Çünkü F-4 uçakları gece alçak uçuş yapma kabiliyetine sahip değil. Evet akşamları yüksekten uçabilir ancak alçak uçuş kesinlikle yapamaz. Son olarak ele geçirilen 1 dolarla ilgili iddia da doğru değildir. Bu paranın asla örgütle irtibatı yoktur. Benim de bu örgütle hiçbir bağlantım bulunmamaktadır. Kanuna aykırı olmayan emirleri yetkili sicil amirlerinden aldık. Bu nedenle davadan beraatımı talep ediyorum." Dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanlığında Destek Grup Komutanı olarak görev yapan tutuksuz sanık yarbay M.S. ise ağır ise üslerinde hiçbir olayın yaşanmadığını iddia etti. Birliğinde tek bir ateş dahi edilmediğini vurgulayan M.S, "Devlet Hava Meydanları İşletmesi, emniyet ve vatandaşlarla karşı karşıya kalınmamıştır. Sorumluluk alanımla ilgili hiçbir olay yaşanmamıştır. Aleyhime bir tek tanık ifadesi yoktur. Büyük mağduriyetler yaşadım. Suç yoktur, kastım da yoktur. Beraatımı talep ediyorum." diye konuştu. Sanık avukatlarını da dinleyen mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.