Gözde erken tanı önemli

Göz hastalıklarında erken tedavinin önemine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cem Çankaya, erken teşhis ve tedaviyle hastanın bir ömür boyu gözünün tembel kalmasının engellenebileceğini söyledi.

Gözde erken tanı önemli

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cem Çankaya, İnönü Üniversitesi Yayınevi tarafından basılan,  'Göz Hastalıkları Rehberi' ile ilgili bilgiler paylaştı. Çankaya, Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görev yapan hocaların katkılarıyla hazırlanan rehberden, tıp fakültesi öğrencilerinin yanı sıra pratisyen hekimlerin, aile hekimlerinin ve mesleğe yeni başlamış asistan hekimlerin yararlanabileceği bir kaynak olacağını belirtti.  Başarılı çalışmaları ve bölgede ilk defa yapılan tedavilerle de dikkat çeken Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda kornea nakli, katarak ve retina ameliyatlarının yanı sıra birçok bir çok göz hastalıklarında kullanılan son teknoloji cihazlarla hastalarına şifa kaynağı oluyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cem Çankaya ile yaptığımız sohbetten kesitler.

NETHABER: Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından çıkarılan 'Göz Hastalıkları Rehberi'ni çıkarma amacınız nedir? 

Cem Çankaya: Göz Hastalıkları Rehberi, 17 alt başlıktan oluşturulmuş bir eser. Bu eser İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nın değerli hocalarını katkılarıyla hazırlandı. Bizde editörlüğünü yaptık. Ortaya bir eser çıkardık. Eser daha çok tıp fakültesi öğrencilerini özellikle göz hastalıkları stajı alan öğrencilerin ağırlıklı olarak yararlanacakları bir kaynak.  Bunun dışında pratisyen hekimlerimiz, aile hekimlerimiz ve yeni başlamış asistan hekimlerimizin yararlanabileceği bir kaynak.  Göz Hastalıkları Rehberi, renkli baskılarla destekli, görsel içeriği bol olan İnönü Üniversitesi Yayınevi tarafından basıldı. Kliniğimizde gördüğümüz vakalardan çekili resimlerden oluşuyor.  Bu ortamı bizi sağlayan ve çalışmalarımız destekleyen Başta Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay olmak üzere, Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cengiz Yakıcı hocamıza teşekkür ediyoruz.

15 yıldan beri kornea nakli uygulamakta 

NETHABER: TÖTM birçok alanda ülke ve Dünya çapında başarılı ameliyatlar gerçekleştiriyor, göz hastalıkları bölümünde yapılan çalışmalar nelerdir? Çalışmalar ve tedavi yöntemlerinden bahseder misiniz?

Cem Çankaya: İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, karaciğer organ nakli alanında öne çıkmış bir hastane. Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ise yaklaşık 15 yıldan beri kornea nakli uygulamakta. Tabi pandemi sürecinde nakil oranı azaldı. Pandemi öncesinde yıllık ortalama 100 vakaya yakın kornea nakli gerçekleştiriyordu. Covid sürecinde hastanın covidli olduğunu bilmediğimiz için bir süre durdu.  Şuan covid testlerine bakarak öncelik hastanın ihtiyacı varsa çağırıp, kornea naklini gerçekleştiriyoruz. Kornea nakli bağış üzerine alınıyor. Hastanemizde kornea bankamız mevcut alınan bağışlar burada inceleniyor, doku uygunluğu yapılıyor, uygun hastalar çağrılıp kornea nakli gerçekleştiriliyor. İnsanlarımızın organ bağışına duyarlılıkları çok düşük. Kornea nakli,  bakanlık genelgesine göre doku bütünlüğünü bozmayan organlarda izne tabi gerekmez diye bir hüküm var, kornea aslında bu hükme tabi ancak biz hasta yakınlarından izin istiyoruz. Organ bağışı konusunda toplumun biraz daha duyarlı olması lazım. Kornea nakli, küçük bir çocuğa veya bir insanı tekrar ışığına kavuşturabiliyor. Bu yüzden insanları biraz daha duyarlı olmaya davet ediyorum. 

Kliniğimiz hemen hemen bölgenin en iyisi

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, göz hastalıkları alt bilim dallarının hemen hemen hepsi mevcut.  Ön segment, arka segment ameliyatları başarılı bir şekilde yapılmakta. Özellikle kornea nakli, katarak ameliyatları özelikle krostek cihazımızın bulunmasından dolayı bizim bölgemizde ve Güneydoğu Anadolu da çok sık rastlanılan keratokonus hastalığı kliniğimizde tedavileri başarılı bir şekilde yürütülmekte. Retina ameliyatları başarılı bir şekilde gerçekleştirilmekte. Bölgedeki farlık illerden hastalar gelmekte. Adıyaman, Bingöl, Muş illerinden ciddi hasta sevkleri oluyor. Merkezimizde son teknoloji cihazlar kullanılmakta.  3'üncü basamak hastaneleri karşılaştırdığımız zaman kliniğimiz hemen hemen bölgenin en iyisi. Göz hastalıkları cihaz bağlı bir alan. Gerek ameliyat gerekse poliklinik muayeneleri olsun. Rektörümüz ve başhekimimizin destekleriyle cihaz ihtiyaçlarımız karşılanmakta.  Olması gereken bütün cihazlar kliniğimizde mevcut. 

NETHABER: Göz hastalıklarında erken tedavi önemli mi?

Cem Çankaya: Çocuk yaş gruplarında ve bazı ileri yaş hastalarda çok önemli. Çocuk yaş grubunda erken teşhis ve tedaviyle hastanın bir ömür boyu gözünün tembel kalmasını engelleyebilirsiniz. Bazı çocuklarda dışarıda bulgu vermeyen iki göz arasındaki numara farklılığı, numarası yüksek olan gözde ileri yıllarda göz tembelliği oluşmasına sebebiyet vermekte.  Yetişkinlerde ise erken teşhis edilen sarı nokta hastalığı hastayı neredeyse körlükten kurtarmış oluyoruz.  O yüzden erken teşhis çok önemli.  Belli yaş üzerindeki yetişkinlerin hiç şikayeti olmasa bile yılda bir defa muayene olması lazım.  Çocuk yaş grubunda ise mutlaka doğumda ve doğumlardaki belli dönemlerde hekim tarafından görülmesi lazım.  O yüzden rutin muayene önemli. 

NETHABER: Mevsim geçişleri göz hastalıklarını nasıl etkiler? 

Cem Çankaya: Mevsim geçişlerinde en sık gördüğümüz, alerjik göz reaksiyonları. Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerde ilkbahar döneminde daha sık olan artan polen ve hava değişikliği gözlerde bazı alerjik kreasyonların oluşmasına sebebiyet veriyor.  Alerjik hastaların bu dönemde hastalıklarının alevlenmesine sebebiyet vermekte. O yüzden mevsim geçişlerine dikkat etmek lazım. Genelde göz kaşıma ile kendini göstermekte.  Göz kaşıması bizim istemediğimiz bazı ikincil hastalıklar oluşturabilir. O yüzden hastaların gözünü kaşımasını istemeyiz. Bu durumda ilaç tedavisiyle hastayı rahatlatmak lazım. 

NETHABER: Toplumumuzda bilinçsiz ilaç kullanımı mı maalesef yaygın, önerileriniz nelerdir?

Cem Çankaya: Göz damlaları hastalığa yönelik farklı farklı kullanılan ilaçlardır. Örnek vereyim göz tansiyonu hastası göz tansiyonu ilacı kullanır. Normal bir insan bu damlayı kullanırsa zararlıdır. İçeriğinin ne olduğunu bilmeden, hekime danışmadan göz damlası kullanmayı kesinlikle ve kesinlikle önermiyoruz. Beklenmedik etki oluşmaması için hastaların dikkat etmesi, bilinçli olması lazım. Göz kesinlikle hassas, yanlış bir ilaç ve damla gözlerde tahmin edemeyeceğimiz, onaylamayacağımız durumlara yol açabilir.  Uzman bilgisi olmadan ilaç yada damla kullanmak kesinlikle önerdiğimiz bir şey değil.