Gerçek rekolte 60-65 bin ton

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından tahmini kayısı rekoltesi 85 bin 275 ton olarak açıklandı. Açıklanan rekolteye tepki gösteren Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız, açıklanan rekolteyle Malatya'da on binlerce çiftçinin hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Parmaksız, 'Çiftçiyi koruyan kurum, çiftçinin kalbine hançer sapladı. Gerçek rekolte 60-65 bin ton civarıdır' dedi.

Gerçek rekolte 60-65 bin ton

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tahmini kayısı rekoltesini 85 bin 275 ton olarak açıklaması beraberinde tepkileri getirdi. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız,  bu kararı kabul etmediklerini belirtti. Gerçek rekoltenin 60-65 bin ton civarında olduğunu ileri süren Parmaksız, üreticinin açıklama beklediğini ifade etti.

Rekolte nereden alındı 

Parmaksız,  geçtiğimiz perşembe günü rekoltenin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklandığını anımsatarak, açıklanan rakamı manidar bulduklarını belirtti.  'Bu verileri nereden aldılar da açıklama yaptılar'? diyen Parmaksız, "Acaba bu rekolte İran’dan mı alındı, yoksa Türkmenistan’dan mı alındı? Bizim bildiğimiz kadarıyla Malatya’da bu kadar kayısı olmadığı. Malatya’da on binlerce çiftçi hayal kırıklığına uğramış durumda. Sayın İl Müdürüm bu açıklamayı yaparken, kendisi de bu çiftçinin hangi cefayı çektiğini gayet iyi biliyor" diye konuştu.

Çiftçinin kalbine hançer sapladılar

Malatya kayısı üreticilerinin bu yıl monilya hastalığıyla mücadele ettiğini hatırlatan Parmaksız,  Tüm il-ilçe müdürlükleri ve görevli personel ağaçların monilya hastalığından dolayı dal kuruması olduğunu 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece şiddetli dondan dolayı Malatya genelindeki meyve ağaçlarının zarar gördüğünü biliyorlardı. Bu yıl Covid-19 virüsü nedeniyle ülkemiz ve ilimiz olumsuz etkilendi ve üreticilerimiz ülke ekonomisine katkı sağlamak için gece gündüz demeden bahçede, tarlada çalıştı. Fakat çiftçiyi koruyan kurum, çiftçinin kalbine hançer sapladı" şeklinde konuştu.

Gerçek rekolte 60-65 bin ton

Kamuoyunun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden açıklama beklediğini ifade ederek, "Bu açıklamayı acaba siz mi yaptınız, yoksa birileri mi sizlere yaptırmak zorunda kaldılar? Belki artık çiftçinin sırtından inin, ihracatçıların yanında durun, komisyonda ziraat odası başkanına var diye bilirsiniz. Ama biz bu karara imza atmadık, atmayız da. Gerçek rekolte 60-65 bin ton civarıdır. Malatya çiftçisi bu konuda açıklama bekliyor" ifadesini kullandı.