Fırıncılardan zam tepkisi

Un fiyatlarına son günlerde zam yapılmasına tepki gösteren fırıncı esnafı, 'Böyle bir süreçte, bu virüsten kurtulana kadar hepimiz yük çekeceğiz, hepimiz katlanacağız. Bir fırıncı esnafı olarak buna katlanıyorsak, un firmaları neden katlanmasın' diyerek yapılan zamları kabul etmediklerini dile getirdiler.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Fırıncılardan zam tepkisi

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre öncede ülkemizde görülen  (Kovid-19) Korona virüs ile mücadele devam ederken, virüs nedeniyle küçük esnaf iş yapmakta zorlanıyor. Virüs salgını nedeniyle işleri azalan fırıncı esnafının belini birde una yapılan son zamlar büktü. Esnaf yapılan son zamların geri çekilmesini, aksi halde işlerini devam ettiremeyeceklerini ve kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Birçok esnafımız fırınını kapatmak zorunda kaldı 

Yeşilyurt ilçesi Çavuşoğlu Mahallesinde fırıncı esnafı Aydın Apak, un fiyatlarındaki artışa tepki göstererek,  "Uzun zamandır zaten ekmeğe rayiç alamıyoruz. Böyle bir süreçte de una zam gelmesi bizi iyice çileden çıkarttı. Artık iş yerlerimizi işletemez hale geldik. Daha öncesinde gelen zamları saymasak bu virüs ile birlikte 108 TL olan unun bedeli 112 TL oldu. Virüs salgını nedeniyle satışlarımızda yüzde 50-60 arasında düşmüş durumda. Virüs nedeniyle işleri dönen ve çarkını döndüremeyen birçok esnafımız fırınını kapatmak zorunda kaldı. Bizlerde evlerimize ekmek götürmek zorundayız ama bu şekilde giderse kapatmak zorunda kalacağız. Çalışan işçinin ücreti çıksın, evlerine ekmek götürebilsin mücadelesi içerisindeyken, uncularında zam yapması insafa sığmıyor." dedi. 

Yapılan zam etik değil

Un fiyatlarına yapılan zam sonrası ekmeğe zam olacak mı? Sorusunu yanıtlayan Apak; "Az önce dediğim gibi virüs çıkmadan öncede un fiyatlarında artış söz konusuydu. Bizler o zamandan beri ekmeğe zam gelmesini istiyorduk. Ama şu durumda zam istememiz etik olmaz. Bizler hem çalışanlarımızı düşünürken, hem de vatandaşı düşünen esnafız. Onun için bu zor süreçte zam yapılmasını bizlerde istemeyiz. Küçük esnaf her zaman eziliyor. Yani una zam geldikçe biz bunu halka yansıtmıyoruz. Uncu zaten zam oranını alıyor, fırıncı ise alamıyor. Çoğu şeyi cebimizden karşılıyoruz ve cebimizden gidiyor. Artık sadece çalışıyor olmak için çalışıyoruz. Yoksa her gün zarar ediyoruz." şeklinde konuştu.  Apak 'Bizler küçük esnaf olarak yük çekiyorsak, büyük esnafta çekmeli' diyerek yapılan zamların geri çekilmesi gerektiğini kaydetti.